Ce planuri au ruşii cu fostele combinate Mechel: Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte va fuziona cu Industria Sârmei Câmpia Turzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte este cel mai important activ din cele cinci pe care le deţine Invest Nikarom în România FOTO Mediafax
Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte este cel mai important activ din cele cinci pe care le deţine Invest Nikarom în România FOTO Mediafax

Combinatele de la Târgovişte şi Câmpia Turzii vor fuziona, potrivit unui plan de reorganizare propus de creditorul principal, în vreme ce Fiscul va recupera doar o mică parte din datoriile la buget.

Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte (COS), fostul Mechel, va fuziona cu Industria Sârmei Câmpia Turzii, potrivit planului de reorganizare înaintat de către Silnef SRL, cel mai mare creditor al companiei, cu 50,45% din creanţele de 505 milioane de lei asupra societăţii.

Planul respectiv a fost publicat săptămâna trecută pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti. COS Târgovişte şi Industria Sârmei Câmpia Turzii sunt controlate de către Invest Nikarom, companie cu sediul în Bucureşti, deţinută de către doi cetăţeni ruşi, Victor Chumakov şi Svetlana Chumakova. Invest Nikarom a cumpărat anul trecut cele cinci combinate Mechel din România cu 230 de lei.

Coliziune cu Fiscul

Planul de reorganizare este foarte dur şi presupune plata unei părţi infime a datoriilor. Mai exact, angajaţii şi-ar primi 100% din creanţele de 1,066 milioane de lei, iar Fiscul şi ceilalţi creditori bugetari vor primi doar 6,17% din totalul de 50,2 de milioane de lei pe care le au de încasat. Potrivit documentului, suma este mai mare decât dacă s-ar trece la falimentul combinatului, caz în care Fiscul ar primi doar 5,9% din creanţele sale, în special din cauza cheltuielilor mari de mediu şi de lichidare.

Potrivit evaluatorului independent Apwin, valoarea activelor de la Târgovişte ar fi de 88,5 milioane de euro în cazul în care activitatea va continua la combinatul siderurgic, sau de 46,4 de milioane de euro în cazul unei vânzări forţate.

În schimb, conform planului propus de Silnef, furnizorii şi ceilalţi creditori chirografari nu se vor alege cu nimic. Culmea, cel mai mare creditor al combinatului din Târgovişte este chiar Silnef, cu 253 de milioane de lei din totalul de 505 milioane de lei datorate de către COS Târgovişte. Iniţial, aceste creanţe erau deţinute de către grupul rus Mechel prin diverse subsidiare, însă au ajuns la compania braşoveană Silnef SRL.

Conform evidenţei contabile, alte datorii de 142 de milioane de lei au izvorât în perioada de observaţie din continuarea activităţii, cea mai mare parte – 63 de milioane de lei - fiind către bugetul de stat, alte 59,2 milioane fiind datorate către furnizori, iar 3,7 milioane de lei către salariaţi.

O altă măsură pentru redresare o reprezintă externalizarea unor servicii de manevrare feroviară şi reducerea capitalului social.

Cine sunt actorii

Acţionarii COS Târgovişte sunt Mazur Investments, din Cipru (86,6%), SIF Oltenia (8,9%), Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) – cu 4%, în vreme ce alţi acţionari de pe bursă controlează 0,42%. Mazur Invest este deţinută de ruşii de la Invest Nikarom. Combinatul Industria Sârmei Câmpia Turzii este deţinut de către Solvalle Limited (86,5%), SIF Banat-Crişana (11,1%), AAAS (1,02%), în vreme ce alte persoane fizice şi juridice deţin cumulat 1,29%. De asemenea, Invest Nikarom este acţionarul Solvalle Limited. 

Administratorul judiciar al combinatelor este RVA Insolvency, firmă controlată de către Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR). Administratorul special al COS Târgovişte este Oleg Shvedakov, acesta fiind desemnat în luna aprilie. 

Patru combinate din cinci vor fi salvate

tabel creante cos targoviste

Arin Stănescu a declarat joi, la o conferinţă, că „din cinci societăţi, în mod sigur patru vor fi salvate“, dar că una ar putea ajunge la lichidare, din cauză că nu se integrează în fluxul tehnologic. Arin Stănescu nu a indicat numele combinatului care este aproape de lichidare.

Totuşi, în planul depus de Silnef se menţionează că, în cazul închiderii COS Târgovişte, ar fi afectat direct combinatul Ductil Steel Buzău, care ar rămâne fără furnizorul său de materie primă. Concomitent, combinatul de la Oţelul Roşu este deja un punct de lucru al celui de la Buzău.

În cazul în care COS Târgovişte s-ar închide, am putea asista la dispariţia aproape în totalitate a producătorilor interni de oţel-beton, necesar în construcţii. 

O industrie vândută pe 230 de lei

Cele cinci foste combinate Mechel au trecut printr-o perioadă tulbure în ultimii ani. În luna februarie a anului trecut, firma Invest Nikarom a achiziţionat combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelul Roşu şi Laminorul Brăila cu doar 230 de lei. În tranzacţie a mai intrat şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Momentul a marcat retragerea grupului minier şi metalurgic rus Mechel din România. Acesta este controlat de către oligarhul rus Igor Ziuzin, care are o avere estimată la 1,8 miliarde de dolari.

De-a lungul timpului, mai multe scandaluri au izbucnit în privinţa combinatelor Mechel, sindicaliştii acuzând că instalaţiile şi utilajele au fost transferate în Rusia. De asemenea, aceştia au mai acuzat vânzarea produselor realizate în România prin casa de comerţ a grupului, provocând pierderi societăţilor. Din 2012 încoace, angajaţii şi foştii salariaţi au ieşit de mai multe ori în stradă, cerându-şi drepturile, după ce nu şi-au mai primit salariile cu lunile.

Combinatul de Oţeluri de la Târgovişte a înregistrat în primul trimestru al acestui an vânzări de 83,32 milioane de lei, în creştere de peste patru ori faţă de rezultatul din primele trei luni din 2013, iar pierderile s-au redus cu 72,6%, la 4,1 milioane de lei. Compania avea 1.348 de angajaţi la finele lunii martie.

Acţiunile COS Târgovişte sunt listate la Bursa de la Bucureşti, însă sunt suspendate de la tranzacţionare începând din februarie anul trecut, când societatea a intrat în insolvenţă.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/mechel" target="_blank">View the story "mechel" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite