Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Ce probleme pot apărea la înfiinţarea unei firme în România

0
10 Sep 2019 14:12:00
Autor: Elena Deacu

Zeci de mii de firme se înfiinţează anual în România.  De multe ori, se întâmplă însă ca viitorii patroni să nu ia în calcul încă de la înfiinţarea societăţii comerciale problemele ce pot apărea pe parcurs.

Aceste probleme sunt legate în special de disputele dintre asociaţi, de modalitatea de vot sau de atribuţiile acordate administratorului, susţin avocaţii specializaţi în înfiinţări de societăţi comerciale şi drept corportist ai casei de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii. 

Societatea cu răspundere limitată se înfiinţează la Registrul Comerţului din raza căruia îşi are sediul social. Aceasta poate avea un domeniu principal şi mai multe domenii de activitate secundare, unul sau mai multi asociaţi, care vor răspunde faţă de clienţii societaţii numai în limita capitalului social subscris şi vărsat de fiecare dintre ei.

„Majoritatea speţelor de drept societar sunt legate de modalitatea în care se iau hotărârile adunării generale a asociaţiilor, de drepturile şi obligaţiile asociaţilor şi de puterile conferite administratorilor sau consiliului de administraţie. Or, atunci când se înfiinţează o societate comercială sau după înfiinţare un avocat specializat în drept corporatist poate consilia clientul cu privire la felul în care se stabilesc drepturile şi obligaţiile asociaţilor majoritari sau minoritari, cu privire la atribuţiile care pot fi lăsate în sarcina administratorului sau cu privire la drepturile de vot din cadrul adunării generale a asociaţilor. Totodată, avocatul poate consilia în legătură cu aspectele privind moştenitorii şi drepturile acestora şi cu privire la răspunderea administratorilor”, a spus avocatul coordonator Radu Pavel.

Mai există speţe în care o parte din asociaţi au luat anumite, hotărâri prejudiciind alţi asociaţi, caz în care au fost promovate în instanţă acţiuni de anulare de hotărâri AGA.

„Din fericire, în aceste cazuri s-a intervenit în timp util, întrucât există un termen de 15 zile de la luarea hotărârii când aceasta mai poate fi atacată în instanţă. În genere, toate speţele care ţin de drept corporatist sunt marcate de termene limită stricte, aşa încât este indicat să se apeleze la un consultant profesionist care poate acţiona prompt, prevenind astfel apariţia unor situaţii ce pot prejudicia major activitatea societăţii. De asemenea, am gestionat speţe ce vizau atragerea răspunderii administratorului, pentru prejudicii aduse societăţii comerciale. De exemplu, au existat cazuri în care administratorii, având drept de semnătură în bancă, au retras sume importante din conturile societăţii comerciale, au încheiat contracte frauduloase, au făcut plăţi fictive sau au plătit servicii sau bunuri la un preţ mult mai mare. Şi în aceste situaţii, dacă nu se intervine la timp, scade substanţial şansa ca prejudiciile să mai fie recuperate”, a mai spus avocatul Radu Pavel.

De asemenea, acesta a atras atenţia asupra faptului că obiectul de activitate principal şi secundar al societăţii comerciale trebuie să fie exact determinat şi să cuprindă întreaga paletă de activităţi desfăşurată de client. „Dacă societatea realizează activităţi care nu sunt în actul constitutiv sau au fost trecute dar nu au fost autorizate, autorităţile fiscale pot confisca tot venitul aferent acestor activităţi”, spune avocatul Radu Pavel. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările