Afaceri

articolul anterior articolul urmator

CEZ România, curtată de 30 de investitori. Când se va finaliza vânzarea

2
13 Nov 2019 14:51:22
Autor: Afrodita Cicovschi

Peste 30 de potenţiali cumpărători şi-au manifestat interesul pentru a cumpăra activele CEZ din România, a informat grupul ceh de utilităţi în raportul privind rezultatele pe primele nouă luni.

În luna septembrie a acestui an, CEZ a lansat o testare de piaţă cu privire la procesul de transfer al activelor din România, care includ parcul eolian din Dobrogea şi compania de distribuţie din Oltenia.
 
Potenţialii investitorii şi-au putut exprima interesul atât pentru întregul grup de companii menţionate, cât şi în mod individual pentru oricare dintre companii.
 
Marţi, CEZ a dezvăluit că prima etapă a procesului de vânzare se va încheia prin evaluarea ofertelor indicative trimise de potenţialii cumpărători până la finele acestui an.
"După o evaluare a acestor oferte, ne aşteptăm ca ofertele angajante să fie trimise în al doilea trimestru al anului următor iar ulterior să fie semnat un acord cu câştigătorul licitaţiei. Finalizarea tranzacţiei este aşteptată în prima jumătate a lui 2021", a informat grupul CEZ.
Grupul CEZ în România se numără printre principalii lideri de utilităţi integrate din România. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distribuţie (1,4 milioane portofoliu de clienţi, 6.826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producţie de 1.105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reşiţa format din patru lacuri de acumulare şi patru micro hidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producţie de 83 GWh în 2018) şi furnizarea de energie electrică şi gaze către clienţii finali (vânzări de 3.425 GWh în 2018).
 
Procesul de transfer al activelor din România se derulează în conformitate cu nouă strategie a companiei-mamă, aprobată în luna iunie a acestui an.
 
Aceasta prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, România, Turcia şi parţial şi din Polonia. Fac excepţie companiile axate pe domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO), pe care CEZ doreşte să le dezvolte mai departe acasă şi în străinătate.
 
Grupul CEZ a intrat pe piaţa energetică din România în 2005, odată cu achiziţia unei companii de distribuţie. Activele româneşti au generat de la început EBITDA pozitiv şi contribuie în mod regulat la dividendele Grupului CEZ. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

adrian hora
13.11.2019, 15:16:22

cat a platit in 2005? cat a investit real? cat a incasat in timpul asta? si in sfarsit cat o sa obtina la vanzare ? si asa vom vedea o parte din jaful la care s-au dedat conducatorii nostri. cum sa vinzi distributie de gaze si electricitate? - tot ce au facut a fost sa incaseze bani de la populatie.

+1 (1 vot)
foarte atent
13.11.2019, 17:53:41

pai toata investitia am vazut-o luna de luna in factura la energie...certificate verzi iau zis !! astia si-au umplut buzunarele si acum se cara...prostii raman aici sa planga !!

Modifică Setările