Afaceri

articolul anterior articolul urmator

CFR Marfă a intrat în preinsolvenţă şi va fi restructurată. CITR se va ocupa de procedură

0
5 Feb 2020 12:00:40
Autor: Elena Deacu

Compania de stat CFR Marfă a intrat în preinsolvenţă şi va fi restructurată în termen de doi ani, printr-o procedură de concordat preventiv, care va fi coordonată de compania CITR, drept administrator concordatar.

Procedura de concordat preventiv pentru restructurarea operatorului feroviar CFR Marfă a fost deschisă pe 4 februarie 2020 de Tribunalul Bucureşti.

În 2019 a fost adoptată Directiva (UE) 2019/1023 privind cadrele de restructurare preventivă pentru a împiedica ieşirea din economie a 200.000 de firme anual la nivel european. Directiva încurajează aplicarea procedurilor de restructurare în afara insolvenţei, inclusiv a concordatului preventiv. Concordatul este o soluţie de prevenţie care are rolul de a asigura redresarea rapidă şi este desfăşurată sub supravegherea judecătorului sindic. Procesul de restructurare permite continuarea activităţii companiei şi respectarea obligaţiilor faţă de creditori.

„CFR Marfă este o companie de impact în economia românească. În acest demers, ne vom concentra eforturile alături de companie spre identificarea soluţiilor optime de redresare în funcţie de contextul actual”, a declarat Aurel Podariu, Senior Partner CITR.

Va urma o analiză exhaustivă a activităţii curente a societăţii pe baza bugetului de venituri şi cheltuieli şi a cash-flow-ului, în baza căreia va fi propus şi implementat imediat planul de redresare.

Procedurile de preinsolvenţă au mai fost aplicate cu succes în România în perioada interbelică, când în nouă ani au fost deschise 9.127 de proceduri de concordat preventiv, iar alte câteva mii au fost închise cu succes. „Este nevoie de o revigorare a cadrului legislativ românesc în domeniul preinsolvenţei şi de o încurajare a companiilor să acceseze concordatul preventiv, iar directiva ne confirmă acest lucru. Nu doar în context naţional, ci la nivelul întregii Europe este important să creăm un mediu care să sprijine accesarea măsurilor de restructurare în stadii incipiente de dificultate”, menţionează reprezentanţii CITR.

Următorii paşi în procedură sunt realizarea, în termen de 30 de zile, a unui plan de redresare a companiei şi supunerea acestuia votului creditorilor care deţin cel puţin 75% din creanţe. Termenul de implementare a măsurilor adoptate în planul de restructurare este de 24 de luni.

CITR este recunoscută pentru soluţiile privind restructurarea companiilor româneşti atât în cadrul, cât şi în afara insolvenţei, aplicate în 20 de ani de expertiză, în care a gestionat peste 1.000 de companii româneşti. CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările