Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru prima sondă de explorare a gazelor de şist în Vaslui

9
4 Oct 2013 12:46:24
Autor: Adina Vlad
Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti FOTO Reuters
Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti FOTO Reuters

Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat prima autorizaţie de construire pentru societatea Chevron în vederea executării de lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare din perimetrul Siliştea, comuna Pungeşti, potrivit Mediafax.
 
Documentul prin care compania petrolieră americană poate începe amplasarea primei sonde de explorare a solului în vederea stabilirii potenţialului de hidrocarburi în judeţul Vaslui a fost obţinut în urma depunerii tuturor documentelor solicitate de CJ la eliberarea certificatului de urbanism în iarna trecută. „Societatea solicitantă a îndeplinit toate condiţiile impuse prin certificatul de urbanism, inclusiv avizul de la Agenţia Naţională pentru Resurse Energetice (ANRE), astfel încât nu putea să nu primească autorizaţia de construire. Nu exista niciun temei legal să nu eliberăm acest document prin care se poate amplasa sonda de explorare“, a declarat directorul Direcţiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Beşliu, potrivit Mediafax.
 
Explorarea presupune un complex de cercetări, are drept scop stabilirea limitelor, a condiţiilor de zăcământ, şi este procesul anterior exploatării, care presupune procesul tehnologic de extragere a zăcămintelor dovedite prin explorare. 
 
Conform documentelor depuse la dosar, valoarea lucrărilor pentru amenajarea platformei şi amplasarea sondei de explorare se ridică la trei milioane de lei. Lucrările vor fi terminate în termen de 120 de zile, din care două luni sunt alocate amenajării platformei de forare şi două luni pentru foraj şi prelevare de probe.
 
„Scopul proiectului propus este de forare a unei sonde de investigare şi de prelevare a probelor litologice pentru determinarea caracteristicelor geologice şi fizice ale straturilor traversate prin foraj în vederea evidenţierii structurilor geologice potenţiale purtătoare de hidrocarburi, a posibilităţilor de producţie a eventualelor resurse descoperite. Informaţiile obţinute în urma forajelor de explorare vor fi analizate pentru evaluarea potenţialului economic rezultat, urmând a fi prezentate ANRE“, se arată în documentul depus de Chevron la Consiliul Judeţean Vaslui.
 
Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.
 
Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele şi depozitate în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.
 
Forajul de la Siliştea se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM şi Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotărârea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Get0dac
4.10.2013, 13:00:41

Eu cred ca or sa va ia moldovenii pe sus...cu tot cu sonda. O noua exploatare care nu tine cont de vointa populatiei din zona, care s-a pronuntat clar impotriva gazelor de sist....Si stiti de ce? Oamenii aia nu au nici macar gaze trase...au in schimb cu totii, FANTANI.

+5 (5 voturi)
Vasile Ion
4.10.2013, 14:12:05

Ar trebuii ca perciunatii stapanii coloniei Romanistan sa hotarasca pe care dintre cele doua slugi[ genocidarul hot masa verde sau plagiatorul spagar] o lasa sa controleze colonia asta[ bogata in resurse ] in numele lor..Gnomii cum zic ei romanistanilor lasi.Circul fara paine nu e bun si s-ar putea ca romanistanii flamanzi [ po *editat* tie de slugi lase acum] sa se trezeasca din'' somnul cel de moarte ''[vorba imnului ] si sa puna mana pe furci si topoare daca vor sa supravietuiasca si sa-si recapete tara [acum colonie'' bananiera'' a perciunatilor] .Daca nu sa se astepte la cutremure si otrava in apa potabila de la gazele de sist si cianura in atmosfera de la RMGC.Adica genucid bine controlat de asasinii bine organizatii ai Romanistanului

+3 (3 voturi)
Joben
4.10.2013, 14:27:58

Asa asa, incepeti fracturarea hidraulica, pe urma se vor intreba si aia prin Barlad, Vaslui de ce au 5 cutremure in 24 de ore ... Pacat ca mamaliga inca n-a puscat prin Moldova, dar si cand v-a pusca, presimt ca-si vor lua aia sondele si vor pleca de unde au venit! Sa va dea Dumnezeu minte si putere sa opriti ticaloseniile astea!

+2 (2 voturi)
Amicus Plato
4.10.2013, 14:32:16

E prea târziu. Am ajuns toleraţi în ţară la noi. A fost vândut pământul de sub noi, aerul şi apele. Suntem doar nişte gâze care în cel mai rău le provoacă un mic disconfort celor de la RMGC, Chevron şi Petaus (cunoscut în mod greşit ca Petrom).

+1 (1 vot)
Rogojan Bolovan
4.10.2013, 14:34:47

doar 35 de metri cubi de apa sa foloseasca ei pe zi???eu ma indoiesc de lucrul acesta!!!n-o sa treaca 2 ani de exploatare si o sa inceapa sa apara efectele negative ale exploatarii acestor sisturi

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările