Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Chinezii sunt aşteptaţi mâine cu oferta finală pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

3
23 Sep 2014 17:55:26
Autor: Daniel Ionascu
Realizarea celor două reactoare nucleare costă 6,5 miliarde de euro, din care statul a investit deja un miliard de euro în apa grea şi instalaţiile de pe platforma de la Cernavodă     FOTO Adevărul
Realizarea celor două reactoare nucleare costă 6,5 miliarde de euro, din care statul a investit deja un miliard de euro în apa grea şi instalaţiile de pe platforma de la Cernavodă     FOTO Adevărul

Grupul China General Nuclear Power Corp este aşteptat mâine să depună oferta finală pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit programului anunţat recent de către Daniela Lulache, directorul executiv al companiei de stat Nuclearelectrica.

Anterior, în data de 9 septembrie, compania chineză s-a precalificat pentru realizarea proiectului de 6,5 miliarde de euro.
 
„Investitorul nu trebuie doar să cunoască piaţa energiei, trebuie să cunoască specificitatea sectorului nuclear. De aceea am cerut în criteriile tehnice să opereze deja minim 4 reactoare nucleare. CGN are 11 reactoare în operare, cu 11.620 MW instalaţi şi alţi 15.000 MW în construcţie. Are active de 34 de miliarde de euro şi o cifra de afaceri de 4,25 de miliarde de euro. Este un investitor, nu un contractor“, afirma, la acea dată, Daniela Lulache.
 
CGN va fi acţionarul majoritar, astfel că va avea cel puţin 51% din noua firma. Tehnologia care va fi folosită este CANDU 6, de provenienţă canadiană. 
 
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,5 miliarde de euro, din care statul a investit deja un miliard de euro în apă grea şi instalaţiile de pe platforma de la Cernavodă. Pentru că acesta să fie rentabil, are nevoie de o serie de stimulente financiare, respectiv contracte pentru diferenţă, garanţii de stat sau contracte pe termen lung pentru vânzarea energiei.
 
Contractele pentru diferenţă garantează investitorului un anumit nivel de preţ pe fiecare MWh de energie, urmând că statul să plătească investitorului diferenţa între preţul pieţei şi cel garantat în contract. În cazul în care preţul pieţei va fi mai mare decât cel stipulat în contractul pentru diferenţă, atunci investitorul va vărsa la bugetul de stat o sumă de bani.
 
Primul reactor nuclear de la Cernavodă a intrat în funcţiune în 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007. Nuclearelectrica asigură 20% din consumul naţional.

Mai puteţi citi:

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Iris IRIS
24.09.2014, 00:45:34

Sunteti in general zdraveni la cap ? Cum este posibil sa tratati cu republica si populara chineza asemenea lucruri serioase ? Vreti ca in fiecare saptamana sa va instaleze cate un reactor ? Mai mult de-o saptamana reactoarele chinezesti nici nu tin- marfa de unica folosire ! Ce aveti ma cu poporul Romaniei de vreti sa-l decimati ? Ce v-au facut ma niste oameni nevinovati de vreti sa-i bagati in pamant ?

Leo van Oosten
24.09.2014, 14:56:58

Pai esti cam prost... ai citit bine? E vorba de Candu 6. Chinezii vin cu banii restul e tehnologie canadiana: o respecti intocmai, o folosesti... daca nu atunci n-ai voie s-o folosesti... simplu! Sau poate tu vezi deja "Dragonul rosu" cand spui "chinezi" respectiv "ciuperca atomica" atunci cand spui "reactor nuclear"? Daca ai mai citi si tu inainte sa-ti dai cu parerea si articole de specialitate din domeniu ai afla ca englezii nu mai au nicio problema in a construi reactoare (4 la numar) cu chinezii. Investitia asta in Romania aduce mii de locuri de munca si mai da un impuls si industriei romanesti pe orizontala...Cat despre intrebarea ta de la sfarsitul comentariului cred ca deja ai raspunsul... daca poporul asta are majoritatea alcatuita din cretini ca tine atunci prefer sa fim decimati.

Utilizator Adevărul
24.09.2014, 15:48:32

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările