Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Chinezii vor să construiască o fabrică de frigidere în Prahova şi să facă angajări masive. De ce se opun localnicii

10
20 Feb 2020 10:05:14
Autor: Afrodita Cicovschi
Fabrica frigidere Foto Observatorul Prahovean
Fabrica frigidere Foto Observatorul Prahovean

Un consorţiu din China şi-a anunţat intenţia de a construi o fabrică de frigidere în Prahova, în parcul industrial din comuna Ariceştii Rahtivani. Investiţia se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro şi vor fi create peste 700 de locuri de muncă.

Primarul comunei Ariceştii Rahtivani, Alexandru Cristea, a precizat că producătorul chinez Haier va construi în parcul industrial din localitate o fabrică unde vor fi produse frigidere. Potrivit acestuia, investiţia se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro, iar în primul an aici vor fi fabricate 600.000 de frigidere, scrie Mediafax.ro.
 
„Un consorţiu din China a decis să facă o investiţie pe o suprafaţă de 100 de mii de metri pătraţi, asta înseamnă 10 hectare, unde vor construi hale pe o amprentă la sol de circa 6 hectare, urmând a dezvolta aici o fabrică de producere a frigiderelor. Vor crea un număr de locuri de muncă cuprins între 700 – 750, asta în mod direct”, a afirmat Cristea.
 
Primarul crede că, prin această investiţie, tinerii din zonă îşi vor găsi locuri de muncă şi nu vor mai pleca în străinătate. În plus, vor fi aduşi bani la bugetul local.
 
Alexandru Cristea consideră că pe chinezi i-a atras comuna Ariceştii Rahtivani pentru că în zonă „există magistrală de gaz, există energie electrică, există reţea de apă, apropierea foarte mare de Bucureşti, dar ceea ce a contat în mod decisiv a fost şi faptul că în judeţul Prahova există o puternică tradiţie muncitorească”.
 
Edilul spune că oamenii sunt pregătiţi să primească investitorii din China şi că „nu vor fi incidente de genul celor de la Ditrău”.
 
Vestea s-a răspândit cu repeziciune printre localnici, care s-au arătat deopotrivă bucuroşi şi îngrijoraţi, pe de o parte datorită posibilităţii angajării în noua fabrică, iar pe de alta de frica coronavirusului.
 
Iar pentru cei mai pesimişti săteni, scenariul a devenit sumbru: “Să nu vină, să nu vină, să stea la ei acolo, nouă nu ne trebuie. Cu virusul, cu mai multe boli care le aduc de la ei, deci nu au ce căuta.”, scrie stirileprotv.ro
 
Fabrica ar urma să fie gata în maximum un an de la începerea lucrărilor. Deocamdată, au fost depuse primele cereri pentru obţinerea avizelor în vederea eliberării autorizaţiei de construire.
 
Comuna Ariceştii Rahtivani este una dintre cele mai bogate din Prahova. Potrivit estimărilor, bugetul local de anul acesta se ridică la 35 de milioane de lei, dintre care aproximativ 28 de milioane de lei sunt bani care vin de la firme.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Un Observator
20.02.2020, 11:20:28

Cand prostia este mare la ce sa te astepti. Acei investitori doresc sa faca o fabrica unde sa lucreze romani iar niste habarnisti spun sa nu se construiasca ca vine nu stiu ce virus. Vai de noi.

0 (8 voturi)
Radu Mircea
20.02.2020, 14:10:26

# Odata se spunea ca ''Dumnezeu iti da , dar nu-ti baga in traista'' .

+1 (3 voturi)
Andone
20.02.2020, 11:39:01

"prin această investiţie, tinerii din zonă îşi vor găsi locuri de muncă şi nu vor mai pleca în străinătate" Da, toti tinerii se vor intoarce din Europa, sa lucreze "la chinezi" pe salariul minim...

+2 (6 voturi)
Cel Mare Scarambeu
20.02.2020, 13:40:17

Pai tu Andone cum ai vrea,sa le dea salarii maxime inca din prima zi unor incepatori.Tu crezi ca satenii aia au facut frigidere inca de la gradinita si au ajuns acuma experti???

+1 (5 voturi)
Sub Marinu
20.02.2020, 13:41:43

Daca pana acum tinerii spuneau ca la patronii romani e sclavagie, acum vor vedea de fapt ce inseamna sclavagia cu patron chinez!

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (10)