CIECH Soda – Uzinele Sodice Govora – a oprit producţia după ce CET Govora i-a tăiat aburul tehnologic. Ce propun investitorii polonezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Astăzi, CIECH Soda România a fost forţată de împrejurări să oprească producţia din cauza sistării livrării de abur de către CET Govora. Livrarea de abur tehnologic a fost limitată la un nivel care nu mai permite continuarea producţiei într-un mod sigur. Pentru a evita defecţiunile, CSR a decis oprirea producţiei”, se arată într-un comunicat al companiei.

Remus Borza, administratorul judiciar al companiei în insolvenţă CET Govora, a denunţat contractul cu Uzinele Sodice Govora (USG) pentru furnizarea aburului industrial, începând cu 1 august.

Decizia a fost luată pe motiv că producătorul de energie livra abur industrial la un preţ cu mult sub costul de producţie.

CET Govora, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea, a intrat în insolvenţă în luna mai a acestui an. Compania este deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea.

“Această decizie a fost impusă de situaţia dezastruoasă în care se găseşte CET Govora ca efect al încheierii şi derulării unor contracte comerciale prejudiciabile”, a argumentat Euro Insol.

Replica polonezilor

Suntem într-un proces de negociere. CET Govora a solicitat o creştere a preţului aburului care este dincolo de posibilităţile CIECH Soda România. Ne-am exprimat deschiderea în a susţine o creştere moderată a preţului, dar aceasta nu a fost acceptată de administratorul judiciar al CET, care a trecut direct la reducerea aburului. Situaţia este una foarte dificilă pentru respectarea angajamentelor faţă de clienţii noştri, scăderea producţiei sau discontinuitatea în livrare fiind extrem de delicate. Facem tot posibilul să reducem impactul negativ şi vom utiliza modelul nostru de business integrat în administrarea producţiei de sodă”, a spus Artur Król, membru al Boardului CIECH, responsabil cu activitatea de producţie a grupului.

CIECH Soda România foloseşte aburul ca prima utilitate - sursă de energie pentru producţia sodei calcinate - şi “este preocupată atât de asigurarea pe termen lung a aburului, cât şi de preţul acestuia, pentru a se putea menţine competitivă, în condiţiile intrării în piaţă a unor noi jucători, din Turcia, cum este ETI Soda care livrează soda la preţ redus, din surse natural”.

Poziţia de negociere a CSR “a fost construită în jurul ideii de a discuta condiţiile pentru o creştere moderată a preţului şi a unor garanţii privind capacitatea CET de a livra abur, pe termen lung”, precizează investitorii polonezi.

Ei arată că “CSR promovează ideea de cooperare pe platforma chimică” şi consideră că “numai prin eforturi comune coordonate există o şansă pe termen lung pentru dezvoltarea tuturor companiilor de pe plaformă care, de fapt, sunt interdependente şi expuse riscului unui efect de domino”.

“Încă de la început am fost gata să negociem”

“Încă de la început am fost gata să negociem, toate eforurile noastre fiind concentrate pentru a atinge un consens. Suntem cel mai mare investitor polonez din România, aşa că avem toată dorinţa de a susţine activitatea celor 600 de angajaţi pe care îi avem în mod direct şi alte câteva mii, în mod indirect şi să ne continuăm contribuţia la economia judeţului. Înţelegem foarte bine situaţia în care se află CET, având în vedere faptul că am trecut şi noi, în ultimii ani, prin procese de restructurare masivă. Asemenea procese sunt legate de decizii dificile, care implică şi potenţiale concedieri. Totuşi, noi credem că CET va reuşi să îşi recupereze rapid soliditatea în activitate”, a mai spus Artur Krol.

Dependenţe complexe pe platforma chimică

Iată cum descriu investitorii polonezi dependenţele reciproce şi complexe de pe platforma chimică de la Râmnicu Vâlcea:
- CET livrează energie şi căldură către Râmnicu Vâlcea şi alte două oraşe, cu un total de aproximativ de 140.000 de locuitori şi este un angajator important în regiune
- Sistarea livrărilor de abur către CSR, unul dintre cei doi clienţi industriali mari, ar putea duce în final la falimentul CET Govora
- Falimentul CET va duce la creşterea şomajului în regiune, la reducerea investiţiilor străine, astfel că peste 3.000 de persoane şi-ar putea pierde locul de muncă.
- Aburul pe care îl achiziţionează CSR generează profituri majore pentru CET şi îi permite să livreze energia electrică pe care o produce în regim de co-generare.

“Deci, ar fi mutual benefic să se ajungă la un consens cât mai repede”, conchid reprezentanţii CIECH Soda.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite