Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Guvernul vrea să repornească listarea companiilor româneşti. Ciolacu: Cîţu pune la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a ţării

18
14 Jan 2021 18:57:34
Autor: Elena Deacu
Florin Cîţu FOTO gov.ro
Florin Cîţu FOTO gov.ro

Guvernul vrea să abroge legea iniţiată de PSD prin care sunt blocate timp de doi ani vânzările de participaţii şi listările companiilor de stat, un proiect de lege în acest sens fiind lansat de Ministerul Economiei.

„Vom abroga acea lege. Se vor putea vinde şi acţiuni şi active. Nu este vorba de a înstrăina acţiunile, ci de a atrage capital în România, de a capitaliza aceste companii. Nu avem resurse la buget pentru a capitaliza toate aceste companii, la nevoile pe care le au pentru investiţii şi pentru a se dezvolta. O parte din acţiuni sau din proprietatatea acestor companii este transferată în schimbul acestui capital altor acţionari. Se întâmplă peste tot în lume”, a declarat joi premierul Florin Cîţu, la Radio Guerilla.

El a adăugat că România vrea să dea un semnal că are o economie modernă, deschisă.

„Ceea ce facem noi prin abrogarea legii nu înseamnă neapărat că mâine vom începe să vindem. Este un semnal pe care-l dăm pieţei de capital, investitorilor străini că în România proprietatea privată este sfântă, în primul rând, şi, în al doilea rând, că nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori”, a mai spus prim-ministrul.

Cîţu a spus că preţul şi momentul la care vor fi scoase la vânzare aceste companii este altă discuţie.

„De exemplu, cu Hidroelectrica nu am mers anul trecut mai departe, tocmai pentru că era o situaţie dificilă la nivel global”.

Cîţu a explicat că România are două variante pentru a dezvolta aceste companii de stat. Prima ar fi ca ele să fie finanţate cu bani de la buget, bani care ar fi luaţi de la alte investiţii, şi a doua să fie atras un partener, care poate fi BERD, nu neapărat un partener privat.

„Ceea ce am observat şi în România, dar şi în alte ţări, acolo unde am avut astfel de injecţii de capital şi au venit după aceea cu un management performant, cu o guvernanţă corporativă, acele companii au fost salvate, au mers mai departe, au angajat oameni, au fost profitabile, au plătit taxe la buget. Asta e reţeta pe care vrem să mergem. S-ar putea ca unele dintre ele să nu supravieţuiască”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat la aceste declaraţii şi a transmis că Florin Cîţu vrea să vândă „pe nimic” cele mai puternice şi mai rentabile companii de stat, iar social-democraţii se vor opune acestei încercări „cu toate forţele”.

Ciolacu a scris pe Facebook: „Nu le-a ajuns cât au furat în pandemie! După împrumuturile uriaşe de 30 de miliarde de euro, făcute anul trecut, Cîţu pune acum la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a ţării. Vrea să vândă - pe nimic! - cele mai puternice şi mai rentabile companii de stat. Tot ce a rămas mai valoros în patrimoniul statului român, companii cu profituri de miliarde de lei. Au încercat să facă asta şi anul trecut. Nu le-a mers! Şi acum ne vom opune, cu toate forţele”.

El a adăugat că „nu trebuie să treacă” proiectul premierului de abrogare a legii iniţiate de PSD şi votate anul trecut prin care timp de doi ani au fost suspendate orice tranzacţii cu activele statului.

„România trebuie să acţioneze la fel ca celelalte state europene - Germania, Franţa, Polonia, Ungaria, ţări care îşi protejează companiile strategice în această perioadă de criză provocată de pandemie”, a susţinut Ciolacu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

m wakki
14.01.2021, 19:14:20

iliescu apare, soarele răsare !!!! nu ne vindem țara !!! huooo!!!

+2 (6 voturi)
Ramona Georgescu
14.01.2021, 19:47:48

Domnul Ciolacu se înșală de această dată. Vânzarea acțiunilor și activelor nu înseamnă înstrăinarea lor. Așa se atrage capital într-o economie moderna - vinzi acțiuni și active fără a le înstrăina. In afara de asta, domnul Ciolacu trebuia sa știe ca romanii nu vor legi ca afara.

0 (4 voturi)
dumitru bogdan
14.01.2021, 19:58:03

Franța se opune vânzării Carrefour. Noi vindem domenii strategice. Ungaria nu are nimic de pierdut ca nu a vândut MOL-ul, fără resurse de petrol. Noi vindem Trangaz, Romgaz când aceștia pot deveni mari jucători cu gazele din Marea Neagra. Și după 10 ani vedem cum fac alții jocurile. De ce nu putem sa ne abținem? Nu mai sunt aceste companii în situația Sidex sau Petrom. Sunt consolidate, treaba merge. Ne mănâncă palma sa le vindem? Niște nenorociți angajați la stăpân. Acum trebuie sa presteze

+2 (4 voturi)
George Petru Manea
14.01.2021, 20:13:52

Vinzarea unor parti din proprietetea statului nu inseamna furt, cum degeaba incearca sa acrediteze PSD . Insemna investitii, aducerea unor consilii de administratie performante si eficientizarea activitatii . Furtul a fost efectuat PINA ACUM de catre clicile postdecembriste socialiste ( si nu numai ) succesive cu care au impinzit ei aceste companii . Totul s-a facut pe principiul : partidul te numeste pe post si tu ai datorii fata de partid si personal fata de fata de lideri . S-au facut delapidari de miliarde de marci/dolari/euro , prin intermediul companiilor de stat ; justitia insa nu mai urmareste nici macar 5% dintre aceste delapidari ; unele sint deja de domeniul trecutului ; ce-a mincat lupul e bun mincat . Exista cartiere intregi de romani care traiesc in lux in Paris si alte orase europene. Este si normal ca liderul, capul acestui partid corupt sa protesteze la adresa celor care vor sa stopeze furtul . Hemoragia financiare perpetua nascocita - si aplicata dedesuptul lozincilor patriotice - de smecherii Romaniei este contraproductiva ; face rau nu numai Romaniei ci si UE . Pierderea membrilor din institutii si a finantarilor grase aferente inseamna declinul electoral si moartea unui partid a a carui baza o constituie loialii de partid . Tradatorii natiunii si plaga suprema a tarii : loialii de partid . Fara mama, fara tata, fara spita de neam . Doar partidul si liderul care ii hraneste si caruia ii sint fideli pina la moarte .

+5 (5 voturi)
ladiana stan
14.01.2021, 21:13:43

Gresit dle Catu! Ex. Hidroelectrica a demonstrat că poate avea profit cu un manager ca Borza și dacă nu este capusata de băieți deștepți. Am văzut cum ați apărat interesele țării când ați renunțat încet încet la acțiunile statului la Petrom. Cunoaștem impotență statului când vine vorba de facut bani pt stat. Catu nu vrea să ia măsurile firești, reducerea aparatului bugetar, a institutelor de cercetări care de fapt nu cercetează nimic, a agențiilor guvernamentale de care nu știe nimeni, impozit progresiv pe venituri și proprietăți, interzicerea cumulului de pensii cu salarii sau a mai multor venituri. Unii sunt angajați în guvern dar mai sunt și în 2, 3 CA-uri, mai predau și la 2 universități. Ori Nu are curaj , ori nu este profesionist tot acolo duce.

-9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările