Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Combinat siderurgic construit de la zero în România. Italienii care deţin o parte din fosta Siderca Călăraşi vor investi 300 de milioane de euro

7
6 Jul 2021 08:50:08
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Italienii care deţin Donalam, rezultat în urma divizării Siderca Călăraşi în urmă cu mulţi ani, au anunţat că vor construi un nou combinat siderurgic în România, în urma unei investiţii de 300 de milioane de euro.

AFV Beltrame Group a efectuat deja studiul de fezabilitate pentru a construi în România o fabrică eco-inteligentă de oţel-beton şi sârmă laminată, nehotărându-se însă asupra locaţiei, după cum a anunţat luni compania.
 
Italienii precizează însă că acesta va fi primul proiect greenfield din Europa în ultimele decenii în producţia de oţel şi va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. Unitatea de producţie va include o oţelărie şi un laminor, dar şi un parc fotovoltaic, cu o capacitate de 100 MW. 
 
„În prezent, compania are în vedere mai multe locaţii pentru construcţia acestuia. Fabrica eco-inteligentă va avea cel mai scăzut nivel al emisiilor generate de o unitate de producţie a oţelului la nivel mondial, atât în ceea ce priveşte gazele cu efect de seră, cât şi pulberile în suspensie (praf). De asemenea, consumul de apă va fi unul minim, prin tratare şi recirculare, asigurând cel mai înalt nivel de economie circulară. Noua tehnologie inovatoare, gândită şi dezvoltată în ultimii doi ani, are potenţialul de a situa România în fruntea inovaţiei în sectorul siderurgic”, au informat italienii.
 

250 de oameni vor fi angajaţi în combinat

Combinatul va avea o capacitate de producţie de aproximativ 600.000 tone/an de oţel - beton şi sârmă laminată. Investiţia grupului Beltrame va contribui la crearea a aproximativ 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local, precum şi la aproape 1.000 de locuri de muncă indirecte, dintre care cel puţin 800 în faza de construcţie şi circa 150 în faza de producţie.
 
„Provocarea industriei siderurgice este să se alinieze obiectivelor de mediu stabilite prin Pactul Verde European, cu toate că targetul de emisii zero sau, altfel spus, producerea de 'oţel verde' este imposibil de atins cu tehnologia existentă. Cred că astăzi greenwashing-ul este un fenomen foarte comun, care conduce la exagerarea termenilor 'verde' şi 'emisii zero”.
 
Proiectul dezvoltat de Beltrame Group va stabili un progres fără precedent în sectorul siderurgic datorită proiectării şi tehnologiilor inovatoare prevăzute, care fac posibilă reducerea la minimum a emisiilor poluante generate în activitatea de producţie. Este un proiect în care am investit multă muncă, dedicare şi timp, iar prin această investiţie grupul îşi demonstrează angajamentul faţă de atingerea ţintelor de mediu şi de valorificarea resursele locale", a declarat Carlo Beltrame, Country Manager AFV Beltrame în Franţa şi România, Group Business Development.
 
În sectorul construcţiilor, consumul intern de oţel - beton şi sârmă este de circa 1,4 - 1,5 milioane tone pe an. Acesta este estimat să crească în următorii cel puţin 10 ani, în special datorită investiţiilor guvernamentale în infrastructura publică, dar şi a investiţiilor private. În prezent, România importă aproape în totalitate cantitatea de oţel - beton necesară.
 
Producţia internă de oţel-beton şi sârmă poate deveni un pilon de susţinere pentru economia românească, deoarece elimină necesitatea exportului de fier vechi şi a importului produselor finite. Aceasta ar contribui la îmbunătăţirea balanţei comerciale a României şi, de asemenea, la reducerea substanţială a emisiilor de domeniul 3 (Scope 3) generate indirect de activităţile de logistică, precum transportul materiilor prime şi al produselor, eliminarea deşeurilor etc.
 
Grupul Beltrame deţine în România combinatul siderurgic Donalam, specializat în producţia de bare de oţel laminate la cald şi oţeluri speciale, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol şi gaze, auto, echipamente mecanice mari şi hidraulice, la maşini şi echipamente agricole. Compania are peste 270 de angajaţi şi exportă anual circa 180.000 tone de produse pe piaţa europeană. Pentru acest an, Donalam estimează o cifră de afaceri de peste 130 milioane euro, cu o creştere mai mult decât dublă faţă de cea înregistrată anul trecut.
 

Donalam, înfiinţat prin divizare după falimentul Siderca

Înfiinţat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa. Grupul deţine 6 fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.000 de angajaţi, peste 2 milioane de tone vândute anual şi activităţi comerciale în peste 40 de ţări.
 
În ceea ce priveşte Donalam, aceasta a fost înfiinţată după falimentul Siderca din 2005, când renumitul combinat din Călăraşi a fost divizat în 5 unităţi: Sidertrans, Martifer, Donalam şi, cea mai mare, Donasid.
 
În prezent, „Donalam, cu sediul în Călăraşi, este unul dintre principalii jucători din industria barelor de oţel laminate la cald şi oţeluri special din Europa”, după cum spun italienii, adăugând că au înfiinţat Donalam în 2006, iar în 2007 au cumpărat de la Tenaris un laminor pe platforma fostului combinat siderurgic Siderca. 
 
Compania deţine peste 270 de angajaţi şi vinde anual aproximativ 120.000 tone de bare de oţel. 
 
În ce priveşte Tenaris (de la care Beltrame a cumpărat laminorul), acesta a preluat, în urma falimentului Siderca, partea cea mai viabilă din combinat – Donasid – respectiv oţelăria, unitatea de turnare continuă şi laminorul pentru profile grele şi şină de cale ferată, inclusiv 150 ha şi clădirea administrativă a fostei Siderca.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Amdo Odma
6.07.2021, 10:04:56

In sfarsit, o investitie adevarata. Numai sa se si faca.

-1 (7 voturi)
Mihai Popescu
6.07.2021, 11:00:08

Pai cum sa faca italienii asa ceva ? Noi abia am reusit sa distrugem combinatu siderurgic Siderca precum si alte mari uzine sau frabici si acum vin italienii sa construiasca la noi combinate. Nu se poate asa ceva pt. ca atunci vor veni si alti straini sa construiasca uzine la noi in tara. Adica noi ne chinuim sa demolam si ei vin sa construiasca. Nu se poate asa ceva.

-5 (17 voturi)
Amdo Odma
6.07.2021, 12:51:08

Asa e, isi bat joc de eforturile romanilor.

-4 (6 voturi)
Ionel Marcu
6.07.2021, 13:10:16

Mihai Popescu, ce-i vechi e vechi, uzat moral și fizic, trebuie să meargă la topit. Tu îți modernizezi o Dacia 1300 ca să o aduci la nivelul unui Logan? Dar la nivelul unui Audi?

-7 (11 voturi)
gigi banateanul
6.07.2021, 13:51:23

O investitie de 300 de milioane insemna ceva !!! Puteti sa le mai faceti reclama, daca trebuie...e un domeniu dificil...sunt mari jucatori in piata, iar chinezii au spart totul pe piata europeana !!! Astept sa se vada ceva...sa nu scrieti peste un an ca au anulat investitia ...

-4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările