Profit brut de 110 milioane de lei pentru Complexul Energetic Oltenia în primul semestru, deşi cifra de afaceri e jumătate din cea bugetată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător termo de electricitate din ţară, a înregistrat în primul semestru al anului în curs o cifră de afaceri de 1,22 miliarde de lei şi un profit brut de 110 milioane de lei.

Producţia de energie electrică a companiei a fost în acest interval de 5 TWh, respectiv de 433.000 gigacalorii de agent termic, scrie Mediafax.

Totodată, compania a extras 10 milioane tone de lignit, utilizat pentru producţia de electricitate şi căldură.

Compania a fost înfiinţată prin fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Pentru acest an compania a bugetat venituri totale de 6,19 miliarde de lei şi un profit net de 151,2 milioane de lei.

Listare amânată

Compania era programată la listare pentru acest an, dar operaţiunea s-a amânat pentru 2014, astfel încât să se realizeze un audit asupra fuziunii cu SNLO.

„La Complexul Energetic Oltenia încercăm să avem un prim bilanţ pe un an, la un an de la fuziunea cu SNLO, să îl audităm, pentru ca potenţialii investitori să vadă rezultatele consolidării şi integrării. În mod firesc, rezultatele la 31 decembrie vor fi auditate până în mai (2014-nr). În urma acestor rezultate se va definitiva prospectul de privatizare şi sper că în prima jumătate a anului viitor să ajungem şi cu Complexul Oltenia în poziţia de listare”, a spus, vineri, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului Energiei.

Scandaluri cu eoliene şi fotbal

Compania are probleme în aceste momente din cauza scăderii preţului la energie pe OPCOM, cauzat de eoliene şi scăderea consumului din industrie. Minerii din cadrul CE Oltenia au protestat la Târgu Jiu şi au ameninţat că vor veni şi la Bucureşti pentru a protesta în faţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), pe care o acuză de situaţia grea a companiei. În mai multe rânduri, angajaţii au fost trimişi acasă iar programul a fost scurtat, pentru a reduce costurile.

Concomitent, mai multe scandal a izbucnit după ce guvernul a sesizat DNA în privinţa unor contracte de sponsorizare cu echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu şi a unor lucrări realizate cu firmele milionarului Costi Izvoranu.

Ministerul Economiei deţine 77,17% din companie, Termoelectrica 0,84%, iar Societatea Comercială pentru Închiderea şi Conservarea Minelor are o participaţie de 0,44%.

Singurul acţionar privat al producătorului de electricitate este Fondul Proprietatea, cu o deţinere de 21,53% din acţiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite