Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Conducta care va aduce gazele din Marea Neagră va costa 255 de milioane de euro

3
1 Jul 2014 20:54:19
Autor: Daniel Ionascu
Transgaz este operatorul sistemului naţional de gaze naturale
Transgaz este operatorul sistemului naţional de gaze naturale

Gazoductul care va aduce gazele din Marea Neagră începând cu 2019-2020 va costa 255 de milioane de euro şi va avea o lungime de circa 250 de kilometri, a declarat Ciprian Alic, director al Departamentului Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Transgaz, la forumul „România 2035: Securitate şi Politici Energetice“, realizat de către „Adevărul“, în parteneriat cu Centrul Român pentru Politici Europene.

„Trebuie ca proiectul privind transportul gazelor naturale din Marea Neagră să fie gata până în 2019-2020, când începe exploatarea resurselor din mare. Conducta de interconectare la sistemul naţional va costa circa 255 de milioane de euro şi va avea o lungime de 250 de kilometri“, a spus Alic.
 
Potrivit acestuia, mai departe, gazele din Marea Neagră vor putea ajunge în Bulgaria şi Ungaria. 
 
El a amintit şi de un proiect de conducte, numit BRUA, care se doreşte a fi o alternativă la fostul proiect Nabucco, şi care va avea 550 de kilometri lungime. „Va fi un sistem de conducte care va uni Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Va fi o continuare a fostului proiect Nabucco. Vrem să accesăm bani europeni, dar vom depune un proiect comun semnat de toate aceste ţări“, a mai spus oficialul Transgaz.
 
Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, declara la finele lunii mai că Petrom şi ExxonMobil au semnat împreună cu Transgaz, transportatorul naţional de gaze, un acord privind preluarea gazelor din Marea Neagră în sistemul naţional.
 
Americanii de la ExxonMobil şi OMV Petrom colaborează pentru explorarea perimetrului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde producţia de gaze este estimată pentru anul 2019. Aici ar exista un zăcământ cu o capacitate estimată între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Florin Georgescu
1.07.2014, 22:35:16

La un consum de 17 miliarde m3 ,gazele sin perimetrul Neptun ar ajunge cam 5 ani....E putin !Sa construiesti 255 de km de conducta pt. 5 ani e cam neeconomic.Poate mai sunt si alte perimetre...

+1 (3 voturi)
M Costi
2.07.2014, 07:13:26

Cu aceste "zacaminte estimate" cam vindem ....blana ursului din padure ! Cata vreme explorarea continua nimic nu e sigur . Asa incat deocamdata nici nu se poate pune inca problema viitoarei conducte !

-1 (3 voturi)
Vasile Ion
2.07.2014, 08:27:09

Prin conducta aia se vor vinde gazele furate de la romani pentru o redevedenta mizera de 2% In Norvegia redevedenta e de minim 70% Romani fraieri .

+2 (2 voturi)
Modifică Setările