Consiliul de Administraţie al ELCEN a hotărât intrarea în insolvenţă a companiei de stat. Lanţul datoriilor dintre RADET şi ELCEN - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţie al ELCEN, producătorul de energie termică a Capitalei, a decis să ceară intrarea în insolvenţă, compania motivând prin datoriile pe care le are c[tre furnizori ;i neîncasarea datoriilor de 3,6 miliarde de lei pe care le are de recuperat de la RADET, distribuitorul de energie termică din Bucureşti.

„Având în vedere situaţia financiară a Electrocentrale Bucureşti SA şi datoriile înregistrate la furnizorii şi distribuitorii de combustibil, servicii şi produse, situaţie generată de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată, de la RADET Bucureşti, şi luând în considerare decizia Consiliului de Administraţie al Regiei, Consiliul de Administraţie al ELCEN a decis, astăzi, înaintarea cererii de intrare în insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti“, arată compania, într-un comunicat.

Compania, controlată de către Ministerul Energiei, afirmă că că „decizia luată în cadrul şedinţei de astăzi (joi – n.r.) derivă din necesitatea  reorganizării societăţii, dar şi din cea de a asigura continuitatea producerii şi furnizării agentului termic pentru locuitorii din Bucureşti“.

Compania are de recuperat 3,6 miliarde de lei de la RADET şi are la rândul său datorii de 1,6 miliarde de lei.

RADET a anunţat deja insolvenţa

Reamintim, ieri RADET a anunţat că va depune cerere de intrare în insolvenţă. Consilierii generali ai Capitalei au decis, miercuri, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Sorin Chiriţă, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, a declarat că joi CA va lua act de decizia CGMB, după care va înainta Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă a regiei de termoficare.

În 8 septembrie, Distrigaz Sud Reţele, filială a grupului francez ENGIE, a pus poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsă şi la clienţii companiei de stat, inclusiv RADET. ELCEN anunţa atunci că din această cauză ar putea fi forţată să oprească producţia de energie electrică şi termică începând din 10 septembrie.

Totuşi, în data de 9 septembrie, Distrigaz Sud a ajuns la o înţelegere cu ELCEN pentru plata eşalonată a datoriilor restante şi anunţa că va ridica poprirea pe conturile companiei de stat, acordul eliminând, pe moment, riscul unor întreruperi în alimentarea cu apă caldă a Capitalei.

Lanţul datoriilor

ELCEN deţine patru termocentrale situate în Bucureşti, respectiv CET Vest, CET Sud, CET Progresu şi CET Grozăveşti, plus o uzină de reparaţii. Compania este cel mai mare producător de energie termică din ţară, cu o cotă de 40% şi asigură 90% din producţia de agent termic din Bucureşti, dar şi 4,8% din producţia naţională de electricitate. În total, termocentralele companiei au o capacitate instalată de 1.286 MW, în vreme ce puterea termică instalată este de 5.634 MWt. Acţionarii săi sunt Ministerul Energiei – 97,51% şi Romgaz – 2,49%.

Din datoriile sale de 1,6 miliarde de lei, ELCEN trebuie să dea Fiscului circa 800 de milioane de lei, 300 de milioane de lei către Romgaz, 155 de milioane către Distrigaz Sud, 90 de milioane de lei către Transgaz, în vreme ce băncile au de recuperat 243 de milooane.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, având 987 de kilometri de conducte termice primare şi 2.964 de kilometri de conducte secundare. Regia asigură 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. Aproximativ 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii). Mai exact, 565.000 de apartamente sunt racordate la RADET, iar în acestea traiesc 1,25 milioane de oameni.

Infografie ELCEN RADET
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite