Consiliul Concurenţei a decis că Banca Transilvania se poate implica în activitatea Volksbank, din cauza crizei francului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volksbank Rom\nia va fi preluată de către Banca Transilvania, a treia bancă din România după active
Volksbank Rom\nia va fi preluată de către Banca Transilvania, a treia bancă din România după active

Consiliul Concurenţei a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurenţei, astfel încât Banca Transilvania să se poată implica în activitatea Volksbank România şi Volksbank Services România înainte de obţinerea autorizării pentru preluarea celor două entităţi, din cauza problemelor generate de aprecierea francului elveţian, a anunţat astăzi instituţia.

„Am luat această decizie având în vedere situaţia dificilă în care se află o mare parte a clienţilor Volksbank România care au contractat credite în CHF (franci elveţieni, n.r.). Banca Transilvania are posibilitatea de se implica rapid pentru a găsi soluţii în favoarea consumatorilor afectaţi“, a declarat, într-un comunicat, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Săptămâna trecută, Nicolae Cinteză – directorul direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), afirma în cadrul audierilor de la Comisia de Buget-Finanţe a Camerei deputaţilor, că Volksbank nu poate pune în practică oferta de conversie a creditelor în franci până la preluarea de către Banca Transilvania. Cinteză a spus atunci că această conversie se face la cursul actual, la care se aplică un discount, ceea ce duce la un curs în jur de 2,5 lei pe franc.

Potrivit legislaţiei, o concentrare economică nu poate fi pusă în aplicare înainte de înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţial normal, printr-o decizie adoptată de Consiliul Concurenţei.

În cazuri excepţionale, Consiliul Concurenţei poate emite, la cerere, o decizie de derogare de la această interdicţie dacă solicitarea este motivată. Decizia Consiliului Concurenţei ţine cont de efectele asupra companiilor implicate şi asupra concurenţei.

Banca Transilvania a solicitat o derogare de la prevederile legii, urmând să notifice concentrarea economică, în cel mai scurt timp posibil.

Banca Transilvania şi Volksbank România activează pe piaţa financiar-bancară. Volksbank Services România prestează servicii de administrare şi vânzare a proprietaţilor dobândite de Volksbank România din executari silite.

Banca Transilvania a anunţat în luna decembrie că va prelua Volksbank România. Însă până la finalizarea tranzacţiei, cele două vor acţiona ca entităţi separate.

Trei mari bănci străine, acţionari indirecţi la Volksbank România

Volksbank România este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%. Divizia Volksbank International a fost preluată de către colosul bancar rusesc Sberbank fără subsidiara din România. Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.

În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de către Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung.

În acest plan este inclusă şi vânzarea subsidiarei din România, care trebuie să se realizeze până la sfârşitul anului 2015.

Subsidiara de leasing a fost deja vândută către Getin Bank

Grupul austriac a vândut anul trecut subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding. Acesta a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului 2013 prin achiziţia Romanian International Bank (RIB).

Instituţia de credit a înregistrat în 2013 în România pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012, când au atins 168,5 milioane de euro. 

În ceea ce priveşte Banca Transilvania, cel mai mare acţionar al său este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de 14,6%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,1%), şi International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale, cu 5,36% din titluri.

Banca Transilvania a avut în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, activele instituţiei de credit urcând, faţă de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite