Consultanţii fiscali de la PwC România îi avertizează pe patroni că le va fi tot mai greu să eludeze taxele, autorităţile fiind tot mai bine informate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele lumii îşi concentrează eforturile pentru a diminua pe cât posibil practica evitării plăţii taxelor, atât de către companii, cât şi de către persoanele fizice, au arătat experţii companiei de consultanţă PwC România, în deschiderea Conferinţei Naţionale de Taxe, desfăşurată marţi la Bucureşti.

Ca urmare a transformărilor legislaţiei fiscale internaţionale, cu accent pe creşterea transparenţei şi a schimbului de informaţii între state la nivel global, regulile fiscale se vor schimba şi în România în următorii cinci ani.

„Vedem în ultima vreme un efort concertat la nivel internaţional, în interiorul mai multor organizaţii sau grupuri internaţionale, de la OECD, la G8 şi până la Uniunea Europeană, pentru rescrierea regulilor fiscale internaţionale, pentru a diminua pe cât posibil practica evitării plăţii taxelor, atât de către companii, cât şi de către persoanele fizice.
Urmarea acestor eforturi va fi un accent sporit pe determinarea motivelor şi substanţelor tranzacţiilor, îndeosebi între părţile afiliate”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

România, schimb automat de informaţii cu 52 de state

„Peste 80 de state din întreaga lume au semnat Convenţia privind asistenţa administrativă reciprocă în materie fiscală care vizează toate tipurile de impozite  (pe venit, profit, avere etc.) şi care permite schimbul de informaţii spontan şi la cerere, precum şi colaborarea în desfăşurarea inspecţiilor fiscale internaţionale.
Dintre acestea, 52 de state, printre care şi România, au aderat deja la acordul pentru schimbul automat de informaţii financiare.
Acest acord va permite României să facă schimb automat de informaţii financiare la nivelul standardului OECD între ţări şi jurisdicţii în scopul identificării persoanelor fizice care eludează fiscul prin transferul banilor în străinătate. Prin urmare, regulile jocului se schimbă din punct de vedere fiscal peste tot la nivel global.
România nu poate face excepţie, iar contribuabilii din România trebuie să înceapă să se pregătească din vreme pentru aceste schimbări”, a arătat Mihaela Mitroi.

Atenţie la preţurile de transfer!

Într-o economie globalizată şi aflată în profundă transformare, preţurile de transfer joacă un rol important în alocarea profiturilor între companii afiliate. La ora actuală, preţurile de transfer se poziţionează ca fiind o continuare a planificării fiscale, cu scopul de a minimiza sau chiar evita riscul litigiilor fiscale.

De asemenea, în cadrul Conferinţei Naţionale de Taxe – eveniment organizat de PwC România – au fost abordate şi teme privind pachetul de măsuri anti-evaziune fiscală, neclarităţile privind impozitarea operaţiunilor din Marea Neagră, precum şi necesitatea recalibrării raporturilor dintre contribuabili şi ANAF, din perspectiva controalelor fiscale.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 195.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.


Manolescu: plafonarea numerarului, posibilă din iunie

Proiectul de lege privind plafonarea plăţilor în numerar, aflat la Camera Deputaţilor, ar putea fi aprobat până în iunie, iar excepţia de la aplicarea plafoanelor pentru plăţile de taxe şi impozite va fi eliminată când va intra în vigoare plata cu cardul la Trezorerie şi administraţiile publice.

"Proiectul de lege care se află în Parlament cu privire la limitarea plăţii în numerar este de fapt o extindere a ceea ce există în prezent în legislaţie cu privire la limitarea plăţilor între firme.
Proiectul îşi doreşte să extindă cumva aria de plafonări pentru toate categoriile de plăţi între entităţi cu personalitate juridică, să includă pe lângă aceste plafonări şi relaţiile între persoană fizică - persoană juridică şi între persoane fizice pentru diverse plăţi de achiziţii sau de servicii.
Proiectul este în prezent în Camera Deputaţilor, ne aşteptăm ca la începutul sesiunii de primăvară să se reia discuţiile în comisii şi să fie aprobat în plen până la sfârşitul sesiunii parlamentare", a declarat secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Dan Manolescu, prezent la Conferinţa Naţională de Taxe.

Plăţile fiscale electronice, fără plafoane

Partenerul PwC pe consultanţă fiscală Dan Anghel a amintit, la rândul său, că proiectul nu prevede plafonarea pentru plăţile fiscale, considerând că tocmai zona de plăţi fiscale ar trebui încurajată pentru a se realiza electronic, luând în considerare experienţa altor state, unde colectarea a crescut după implementarea acestei modalităţi de plată.

"În proiect se menţine o excepţie de la aplicarea acestor plafoane pentru plăţile de taxe şi impozite până la momentul în care proiectul pentru plata cu cardul în unităţile Trezoreriei şi administraţiei publice în general va fi implementat. Este un proiect început deja, ne dorim să se implementeze cât mai repede şi, dacă acest lucru se întâmplă până în momentul când legea va ieşi din Parlament, acea excepţie va fi eliminată, iar dacă nu, se poate face acest lucru ulterior", a precizat Manolescu.

El a spus că excepţia de a permite plăţile în numerar pentru taxe şi impozite a fost păstrată pentru a a lăsa contribuabilului toate variantele de a-şi achita taxele şi pentru ca acesta să nu interpreteze o astfel de limitare ca o barieră pentru plata taxelor.

Cum ar putea fi plafonate plăţile în numerar

Reamintim că Guvernul a adoptat în aprile 2014 proiectul de lege care prevede limitarea plăţilor în numerar şi pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică la un plafon zilnic maxim de 5.000 de lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 de lei/zi.

Totodată, proiectul stabilea limitarea încasărilor şi plăţilor zilnice în numerar la de 5.000 lei/persoană în cazul operaţiunilor de plăţi în numerar sau de încasări în numerar efectuate de operatorii economici către sau de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, restituiri sau acordări de împrumuturi sau alte finanţări.

În plus, proiectul de lege vizează şi limitarea operaţiunilor de încasare în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoană dar şi limitarea încasărilor şi plăţilor în numerar efectuate între persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacţie.

Cei care încalcă prevederile legii primesc amenzi în cuantum de 25% din sumele plătite/încasate care depăşesc plafoanele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite