Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Prevederi controversate precum discriminarea şi hărţuirea sexuală vor fi eliminate din legea prevenţiei

0
7 Apr 2017 16:25:35
Autor: Elena Deacu

Prevederi controversate din legea prevenţiei, ce urmau să fie scutite de amendă la prima abatere, vor fi eliminate de către minister, în urma solicitărilor primite din partea mediului de afaceri şi a societăţii civile. Printre acestea se regăseau discriminarea şi hărţuirea sexuală, nerespectarea conţinutului de iod din sarea pentru consum sau introducerea pe piaţă a lemnului recoltat în mod ilegal.

Astfel, aceste contravenţii vor fi sancţionate în continuare cu amendă, chiar de la prima abatere, şi nu doar cu avertisment, cum prevede legea prevenţiei. 

Potrivit ministerului pentru Mediul de Afaceri, au fost analizate vineri propunerile, opiniile şi sugestiile transmise cu privire la legea prevenţiei, la o săptămână de la lansarea în consultare publică extinsă a proiectului de act normativ

S-au primit, astfel, din partea mediului de afaceri solicitări pentru introducerea a peste 100 de noi contravenţii pe zona concurenţei, reglementării în domeniul energiei, resurselor minerale şi protecţiei consumatorilor.

În urma observaţiilor primite din partea societăţii civile, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a transmis ministerelor de resort propuneri de reanalizare a prezenţei unor contravenţii şi eventuala eliminare a acestora.

Până acum au fost propuse spre eliminare o serie de contravenţii.

Printre acestea se regăseşte un articol care prevedea că firmele vor fi doar avertizate dacă nu asigură egalitatea de şanse şi de tratament între angajaţi, femei şi bărbaţi, în cadrul relaţiilor de muncă de orice fel, respectiv dacă nu introduc dispoziţii pentru interzicerea discriminărilor bazate pe criteriul de sex în regulamentele de organizare şi funcţionare şi în regulamentele interne. De asemenea, ele urmau să fie doar avertizate şi dacă discriminează prin utilizarea unor practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex, în legătură cu relaţiile de muncă. Aceeaşi sancţiune s-ar fi aplicat şi în cazul în care discriminează pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hărţuire sau hărţuire sexuală

Un alt articol este cel ce priveşte iodarea universală a sării destinate consumului uman, hranei pentru animale şi utilizării in industria alimentară. Astfel, nu s-ar mai fi sancţionat cu amendă comercializarea sării iodate pentru consumul uman sau pentru fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, cu un conţinut de iod în afara limitelor stabilite, dar nici nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare şi comercializare a sării iodate şi nici comercializarea cu amănuntul a sării neiodate.

Un alt articol propus spre eliminare priveşte stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Acesta prevedea că nu va mai fi sancţionată cu amendă la prima abatere introducerea pe piaţă a lemnului recoltat în mod ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta.

Spre eliminare au fost propuse şi unele contravenţii prevăzute în legea privind siguranţa digurilor, republicată, unele contravenţii prevăzute în legea apelor şi un articol din legea privind protejarea populaţiei împotriva activităţii ilicite, ce ar fi scutit de amendă falsificarea ori substituirea de mărfuri sau orice alte produse, precum şi expunerea spre vânzare ori vânzarea de asemenea bunuri, cunoscând că sunt falsificate sau substituite.

Potrivit ministerului, în cadrul grupului de lucru pentru conturarea legii continuă procesul de consultare permanentă, pentru a stabili, pe baza observaţiilor primite în timpul acestei dezbateri publice extinse, forma cea mai apropiată de nevoile de dezvoltare ale mediului de afaceri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările