Cotovelea s-a răzgândit: vrea să vândă prin negociere directă acţiunile statului la Romtelecom, în loc să le listeze pe bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încă nu există o decizie finală, dar Cotovelea tinde să negocieze direct vânzarea pachetului de 46%
Încă nu există o decizie finală, dar Cotovelea tinde să negocieze direct vânzarea pachetului de 46%

Pachetul de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom valorează între 300 şi 600 milioane de euro, cea mai bună variantă de vânzare a acestuia fiind negocierea directă, a declarat Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională.

„Valoarea reală a pachetului Romtelecom se situează între 300 şi 600 milioane de euro şi cu siguranţă va fi o negociere foarte dură pentru că noi credem că acest operator are un potenţial de piaţă extraordinar, numai dacă ne referim la investiţiile care sunt în curs de pregătire şi la investiţiile care vor urma în perioada imediat următoare finanţate din fondurile europene în perioada 2014-2020. Cuantificând acest potenţial, credem că este absolut necesar să cerem un preţ corect, care să reflecte faptul că Romtelecom este unul dintre principalii trei operatori telecom de pe piaţa locală“, a spus Cotovelea.

Romtelecom este controlat de grupul elen OTE - 54,01% şi statul român - 45,99%. Acţionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom.

El a adăugat că vânzarea participaţiei minoritare detinuţe de stat la Romtelecom este una dintre priorităţile Guvernului.

„Până la finele acestui semestru vom avea o proiectare foarte exactă din partea unei echipe de consultanţi pe care o avem în minister şi vom vedea, în urma unei analize, care va fi cea mai favorabilă din punct de vedere financiar şi al încadrării în unitatea de timp. Poate să fie un IPO, poate să fie o negociere directă. Eu tind să cred că negocierea directă este cea mai bună variantă. În orice caz, decizia va fi luată în urma analizării unui raport care va fi realizat de o comisie guvernamentală“, a spus ministrul.

De la OTE la Deutsche Telekom

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, a declarat, în luna martie, la preluarea mandatului, că momentul şi mărimea pachetului de acţiuni Romtelecom care va fi listat trebuie alese cu grijă pentru a evita un eşec.

La rândul său, fostul ministru Dan Nica a declarat că speră ca până la finele acestui an acţiunile deţinute de stat la Romtelecom să fie listate la bursă. Iniţial, în contractul de privatizare se preciza că statul trebuie să listeze acţiunile. În perioada 2009-2011, statul a încercat de mai multe ori să poarte negocieri cu grecii de la OTE pentru ca aceştia să cumpere pachetul rămas la stat. Dar grupul elen nu a avut bani şi a propus statului fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote. Ulterior, însă, grupul german Deutsche Telekom a preluat controlul asupra OTE.

Romtelecom şi Cosmote, venituri de peste un miliard de euro

În 2013, Romtelecom şi Cosmote România au consemnat afaceri cumu­late de aproape 1,1 miliarde de euro, din care Romtelecom - 609,5 milioane de euro.

Statul a mai încercat să privatizeze Romtelecom şi în 2005 şi în 2008, dar ambele iniţiative au eşuat.

Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine 54,01% din capital din anul 2001.

Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile.

NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale.

Mai puteţi citi:

Ministerul Economiei, ciopârţit după poftele ministrului Niţă. Dan Şova şi Răzvan Cotovelea, „loviţi“ direct de noul proiect privind privatizările

Constantin Niţă, ministrul Economiei, vrea să transfere către instituţia pe care o conduce prerogative şi instituţii pe care tot el, anul trecut, în calitate de ministru delegat pentru Energie, le-a smuls de sub autoritatea ministrului de atunci al Economiei, Varujan Vosganian.

Adrian Vasilescu, despre privatizările din România: Miresele frumoase s-au măritat şi unele n-au făcut partide foarte bune

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), apreciază, referitor la privatizările companiilor de stat din România, că „miresele frumoase s-au măritat şi unele n-au făcut partide foarte bune“, arătând că cea mai bună „partidă“ a fost câştigată de BCR, cu peste trei miliarde de euro.

EXCLUSIV Statul vrea să vândă terenurile de sub companiile deja privatizate. Suma obţinută ar fi de ordinul miliardelor de euro

România ar putea obţine „câteva miliarde de euro“ din vânzarea a 65.000 de hectare de teren, aflate în proprietatea statului, dar care sunt folosite de către societăţi care între timp au fost privatizate, a declarat, la Adevărul Live, Stan Popa, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite