Crescătorie de fazani. Paşi de urmat pentru succesul într-o afacere cu această pretenţioasă specie de păsări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea fazanilor este migăloasă, dar profitabilă
Creşterea fazanilor este migăloasă, dar profitabilă

Fazanii sunt o specie mai puţin apreciată în România, dar deosebit de căutată în ţările occidentale. Aceste păsări necesită multă atenţie şi preocupare, dar dau şi randamente pe măsură. Îţi prezentăm principalele amănunte de care trebuie să ţii cont atunci când demarezi o afacere bazată pe o crescătorie de fazani.

Creşterea fazanilor se poate dovedi o investiţie de succes, mai ales că aceste păsări sunt comercializate cu precădere în Italia, Elveţia, Franţa, Germania sau Spania, unde fie sunt folosite pentru vânătoare, fie ajung pe mesele din restaurante celebre.

Spaţiu extins şi monitorizare permanentă pentru crescătorie de fazani

Pentru a obţine profit, e nevoie de un spaţiu destul de extins, care să le permită păsărilor să se dezvolte bine, iar fermierii trebuie să le acorde fazanilor o atenţie sporită în primele 21 de zile de viaţă, în această perioadă păsările fiind cel mai expuse riscurilor.

Primul pas este să amenajezi un spaţiu destinat în mod special creşterii şi dezvoltării acestor păsări. Unul dintre aspectele de care trebuie să ţii cont este locul în care vi amplasa ferma de fazani.

Trebuie avut în vedere, spre exemplu, faptul că prezenţa altor animale în zonă favorizează dezvoltarea paraziţilor.

De aceea, trebuie avut grijă ca paraziţii de la vecini să nu contamineze hrana, apa şi spaţiile în care cresc fazanii. Totodată, ferma de fazani se va amenaja în locuri ferite de zgomot,  de vânt, de stres, de alte animale care pot speria, răni sau ucide fazanii.

Mărimea spaţiului dedicat creşterii fazanilor este influenţată direct de specia acestora.

În cazul fazanilor de talie mai mică, cum sunt cei din varietatea aurie, pentru o familie este de ajuns un spaţiu cu o lungime de 3 metri pe o lăţime de 2 metri, plus un adăpost de 2 metri pătraţi. Pentru specii de talie mai mare, suprafeţele amintite trebuie dublate.

Amenajarea adăpostului într-o crescătorie de fazani

Atunci când amenajaţi spaţiul avicol, gândiţi-vă cât de mare va fi efectivul.

Pentru o bună dezvoltare a efectivelor, spaţiile trebuie să fie semi-sălbatice, cât mai apropiate de condiţiile din habitatul natural al fazanilor, în interiorul volierelor trebuie introduse şi fixate ramuri uscate de copaci sau trunchiuri.

Dacă volierele sunt suficient de mari, în interiorul lor pot fi plantaţi arbuşti, se poate semăna trifoi sau lucernă.

Aceste plante vor asigura pe de o parte sursa de verdeaţă pentru hrana fazanilor, iar pe de altă parte vor atrage insectele, pe care fazanii le vor degusta cu plăcere.

Dacă volierele sunt prea mici, fazanii se vor încăiera.

Adăpostul destinat creşterii fazanilor poate fi construit din lemn, cărămidă sau beton. Podeaua din beton permite menţinerea curăţeniei.

Construcţia trebuie să comunice cu o volieră în aer liber, asigurată foarte bine cu plasă de sârmă galvanizată, pentru a nu permite evadarea fazanilor sau pătrunderea în adapost a prădătorilor sau a păsărilor sălbatice purtătoare de boli.

Pentru ca păsările să nu zboare sau să fie atacate de prădători, este bine ca spaţiile să fie acoperite cu plasă.

Voliera trebuie să aibă o înălţime de cel puţin 2-2,5 metri deasupra solului.

Totodată, plasa din care este făcută voliera trebuie să fie băgată în pământ până la o adâncime de minimum 15 centimetri şi să fie din sârmă galvanizată, cu o mărime a ochiurilor de plasă de 2-25 mm, în partea de jos, până la o înălţime de aproximativ 1 m, iar pentru restul volierei ochiuri de 4×4 cm.

Plasa volierei şi cea de pe acoperiş se vor prinde pe stâlpi din lemn sau metalici, aşezaţi la 4-6 m unul faţă de celălalt.

Respectând aceste indicaţii, fermierii vor evita ca în ţarcurile amenajate pentru fazani să intre rozătoare sau vulpi, care au obiceiul de a săpa pentru a-şi face loc pe sub garduri.

Dacă ţarcurile sunt aşezate unul lângă altul, este bine să se folosească pânze pentru camuflaj. Această tehnică împiedică masculii să se vadă unul pe celălalt şi să se atace prin ochiurile de plasă.

Adăpostul fazanilor trebuie să fie călduros şi luminos.

Pentru ca frigul să nu pătrundă în adăpostul păsărilor, pe timp de iarnă, pereţii vor fi căptuşiţi în exterior cu baloţi din paie sau cu rogojini. Totodată, în adăpost trebuie montate stinghii de lemn pe care să doarmă fazanii.

Aceste stinghii trebuie amplasate cât mai sus, deoarece fazanilor le place să doarmă la înălţime. Podeaua adăpostului trebuie acoperită cu un strat subţire din nisip, care va facilita curăţarea lui.

Cu ce specii începem o crescătorie de fazani

Printre începători, fazanul auriu este cel mai popular, urmat fiind de varietatea argintie. Aceste două varietăţi sunt cel mai uşor de crescut.

Asociaţia Mondială a Crescătorilor de Fazani recomandă ca păsările să nu fie din aceeaşi familie.

Dacă producătorul nu poate oferi garanţii scrise că femelele şi masculii nu provin din acceaşi familie, atunci e mai bine ca masculul să fie cumpărat de la un crescător, iar femelele de la altul.

Producătorul trebuie să ofere informaţii clare cu privire la pedigree, la data la care au eclozat puii, ce tratamente li s-au efectuat şi pentru ce boli, dacă se mai află sau nu sub tratament şi alte caracteristici ale rasei.

O familie înseamnă, de regulă, un mascul şi 2-3 femele. Dacă într-o familie sunt doi sau trei masculi, acestea pot intra în adevărate bătălii pentru cucerirea femelelor, fapt care nu este deloc în interesul crescătorului.

Pentru început, sunt de ajuns 10 familii de fazani. Pe piaţa românească, preţul fazanilor depinde de vârsta şi tipul păsărilor scoase la vânzare.

De exemplu, Făzănăria Pătuleţe vinde pui de fazani ajunşi la vârsta de 60 de zile cu 15 lei bucata. La 90 de zile, preţul urcă la 20 de lei, la 120 de zile la 25 de lei, iar la 140 de zile la 29 de lei.

image

Crescătorie de fazani. Reproducţia

Dacă fermierul doreşte să obţină propria linie de fazani, atunci trebuie să ia în calcul achiziţia unui incubator pentru ouă, precum şi amenajarea unei mici hale pentru creşterea puilor.

Atenţie însă: fazanii sunt delicaţi în primele trei săptămâni de viaţă şi au nevoie de grijă sporită din partea fermierilor.

În timpul sezonului de împerechere, fazanii vor fi mutaţi în cuşti mai mici, cuşti pentru cuibul cu ouă, având o suprafaţă de 4-6 m pătraţi pentru fiecare familie de fazani (de 2×2 m sau 2×3 m) pentru rasele care ajung la lungimea de 65-70 cm. Cuştile pentru rasele cu coadă foarte lungă pot ajunge chiar la 30 mp.

Cuştile trebuie să fie sufficient de mari pentru a permite fazanilor să se mişte în voie, fără a le fi afectat penajul.

Fazanii nu fac ouă în fiecare perioadă a anului, asemeni găinilor. Femelele depun ouă în timpul perioadei de împerechere.

Data la care începe aceasta variază în funcţie de evoluţia temperaturilor, dar, de regulă, debutează în februarie şi se încheie în aprilie.

Pentru a favoriza depunerea ouălelor, este bine să aşezaţi cuibare cu latura de 40X40 cm şi cu o înălţime de 20 cm în adăpostul fazanilor.

Pe fundul cuibarului puneţi puţin pământ, pe care îl acoperiţi cu paie.

Din luna aprilie până în luna iulie, femelele depun circa 50-70 de ouă.

Este recomandat să folosiţi pentru reproducere masculi şi femele mai vârstnice, pentru a obţine ouă de cea mai bună calitate, cu şanse mari de a scoate pui rezistenţi.

Femela va face câte un ou la una-două zile. În cazul celor mai multe specii de fazan, femelele fac câte 20-25 de ouă.

Atenţie! Dacă vor fi deranjate sau veţi atinge ouăle, femela va părăsi cuibarul. Lăsaţi-le în cuibar şi doar notaţi data la care au fost făcute.

Puii trebuie adăpostiţi de frig, vânt şi umezeală în hale cu sisteme termice care să menţină o temperatură constantă. Puteţi folosi becuri cu infraroşii răspândite uniform.

Nu faceţi rabat de la aceste măsuri de încălzire. Puii care nu sunt ţinuţi într-un mediu cald nu vor supravieţui. În prima lună de viaţă, puii au nevoie de o temperatură constantă de 30 de grade Celsius.

Dacă doriţi să aveţi o producţie mai mare de pui, e bine să vă gândiţi să construiţi o hală special pentru a adăposti puii de fazan.

Crescătorie de fazani. Hrănirea

Principalul fel de mâncare al fazanilor este amestecul de porumb, grâu şi alte cereale necesare dezvoltării optime a fazanilor. Amestecurile destinate puilor costă pe piaţa internă cam 1,4 lei/kg, în vreme ce preţul per kg pentru amestecurile destinate adulţilor este de circa 1,1-1,2 lei.

În hrana puilor de fazan trebuie introduse şi frunze de salată, care să fie parte din meniul zilnic. Dacă puii nu prea se înghesuie să mănânce, pot fi ademeniţi cu viermi de făină sau cu diverse larve.

La 6-7 săptămâni, pot fi introduse granule speciale, cu conţinut de proteină.

Se recomandă ca aproximativ 30% din amestecul de cereale folosit în alimentaţia puilor în perioada de după eclozare şi până la vârsta de 6 săptămâni să reprezinte proteină. Pentru hrana puilor mai mari de 6 săptămâni şi până când aceştia ajung la stadiul de adulţi se recomandă un conţinut de proteină de 19% din amestecul de cereale.

Acest procent trebuie crescut în sezonul de împerechere la 20%, în vreme ce fazanilor adulţilor le trebuie servit un amestec de cereale cu un conţinut de proteină de 12%.

Alături de viermi, care sunt extrem de importanţi în alimentaţia fazanilor, mai ales în cazul puilor care nu ştiu să se hrănească, greierii sunt o delicatesă care le place mult.

Cel mai bine este ca insectele care ajung să fie servite fazanilor să fie cumpărate de la producători specializaţi. Insectele prinse de pe câmp pot fi contaminate cu insecticide, pesticide sau fungicide. Aceste substanţe, ajunse în organismul fazanilor, pot să-i îmbolnăvească.

Orice aţi trece în meniul fazanilor, nu uitaţi că le place hrana proaspătă, aşa că nu uitaţi să le puneţi hrana în recipiente curăţate în fiecare zi.

În timpul verii, e mai bine ca hrana să fie servită dis-de-dimineaţă sau seara târziu, când temperaturile nu sunt foarte ridicate.

Canicula reprezintă un factor de stres pentru fazani. Hrana trebuie păstrată în spaţii răcoroase, ferite de paraziţi. Hrana trebuie servită în recipiente special şi nu aruncată pe jos, pentru a evita contaminara cu paraziţi, iar aceste recipiente trebuie amplasate în spaţii umbrite.

Mai mult decât atât, nu uitaţi că fazanii trebuie deparazitaţi lunar.

Crescătorie de fazani. Vânzarea fazanilor

Înainte de a porni la drum cu ferma de creştere a fazanilor, interesaţi-vă dacă mai sunt şi alţi producători în zona în care veţi amenaja ferma.

Acest lucru este important, pentru că firmele care importă fazani din România nu se încurcă cu câteva păsări.

Vor să poată cumpăra efective numeroase, iar marfa să fie livrată la termene precise. Totodată, la data livrării, fazanii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, cum ar fi atingerea unei greutăţi standard.

De aceea, dacă în zona în care vă faceţi ferma mai există crescători, vă puteţi asocia şi vinde marfa la comun, la export, cu profit pentru toată lumea implicată.

În paralel, e bine să faceţi o listă cu potenţiali clienţi, cum sunt restaurantele cu specific vânătoresc, de exemplu, şi să vă gândiţi cum să vă promovaţi afacerea. În acest sens, vă puteţi deschide un cont pe o reţea de socializare sau un site propriu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite