Cum cred patronii de hoteluri şi restaurante că se poate dezvolta turismul din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii de restaurante şi hoteluri din România au cerut statului să aducă o serie de modificări legislaţiei din domeniu, astfel încât să poată fi acoperit deficitul de forţă de muncă actual şi să fie aduse clarificări de natură fiscală.

Revendicările au fost făcute joi, într-o conferinţă de presă, de Mohammad Murad, proprietar al lanţului de hoteluri Phoenicia şi preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turism, Dragoş Petrescu, care controlează grupul de restaurante City Grill şi conduce organizaţia patronilor de restaurante HORA, Nicolae Demetriade, şeful Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, şi Răzvan Pîrjol, lider al Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

Potrivit startupcafe.ro, aceştia au cerut statului să permită plata strănilor extra-comunitari cu salariul minim pe economie. În prezent, legisaţia îi obligă pe patronii din România să-i plătească pe angajaţii străini aduşi din afara Uniunii Europene cu cel puţin salariul mediu pe economie, care este în jur de 2.500 de lei pe lună, net. Patronii cer să li se permită să angajeze extracomunitari şi pe salariul minim pe economie, de 1.162 de lei net.

„Vi se pare normal un spălător de vase care vine din Etiopia sau din orice altă ţară să aibă un salariu de 500 de euro minimum şi un român lângă el cu acelaşi post să aibă 350 de euro pe lună? Asta e o mare problemă”, a spus Mohammad Murad.

În prezent, condiţionarea din legislaţie are rolul de a proteja de fapt locurile de muncă ale românilor. Astfel, patronii care se văd obşigaţi să dea salariul mediu unui lucrător din afara UE ar prefera să angajeze un român pe salariu mai mic.

Pe de altă parte, reprezentanţii industriei au solicitat creşterea sau eliminarea contingentelor de muncitori extracomunitari. În prezent, Guvernul impune limite anuale de lucrători străini care pot fi aduşi în economia naţională din afara UE. În anul 2018, contingentul de extracomunitari este de 7.000 de persoane. Patronii de restaurante şi hoteluri cer acum fie creşterea acestui contingent, fie chiar eliminarea sa pentru a permite aducerea de extracomunitari fără limite.

Patronii de hoteluri şi restaurante au cerut şi recunoaşterea diplomelor străinilor din afara UE, precum şi reducerea taxării bacşişului. În prezent, bacşişurile acordate de clienţi ospătarilor cu cardul bancar sunt taxate cu impozit şi TVA, pentru că intră în contabilitatea firmei. Patronii de restaurante cer ca bacşişurile să fie impozitate doar cu impozitul pe venit de 10%. Măsura a fost cerută expres de Dragoş Petrescu.

O altă revendicare importantă priveşte înfiinţarea unor organizaţii de management al destinaţiilor, măsură propusă recent de Ministerul Turismului pentru promovarea destinaţiilor României, dar încă neadoptată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite