Cum se face dezinfecţia în fabricile de prelucrare a cărnii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabricile din industria de prelucrare a cărnii dispun de o serie de tehnologii menite nu numai a purifica aerul, ci şi de a efectua dezinfecţii, astfel încât produsele din carne care ajung la consumatori să fie pe deplin sigure, fără agenţi patogeni care pot produce infecţii, precum salmonella şi E.coli.

Ozonul este cel mai puternic oxidant ecologic disponibil, care asigură inactivarea totală a agenţilor patogeni care produc afecţiuni precum salmonella, e. coli, listerioza sau botulismul.

Ozonul este 100% ecologic pentru că, ulterior utilizării, revine mereu la starea de oxigen respirabil O2, fără a lăsa reziduuri.

El era folosit încă din timpul primului război mondial ca metodă de sterilizare a plăgilor soldaţilor sau alte aplicaţii medicale, iar din 1916 în scop industrial. În sprijinul proceselor de dezinfecţie industrială, generatoarele produc ozon folosindu-se ca materie primă de oxigenul din aerul ambiental, prin expunerea la descărcări electrice de înaltă tensiune, ceea ce reprezintă de fapt imitarea procedeului de producere a ozonului în natură. 

Care sunt avantajele dezinfectării cu ozon

Aplicarea ozonificării în industria de prelucrare a cărnii prezintă principalul avantaj de a suplimenta utilizarea substanţelor chimice în etapa de dezinfecţie şi, totodată, de a elimina riscul de remanenţă a reziduurilor chimice din substanţele de dezinfecţie în mediul de lucru.

Printre alte beneficii ale dezinfecţiei cu ozon în procesul de prelucrare a cărnii se numără faptul că îmbunătăţeşte gustul şi aspectul cărnii, precum şi calitatea aerului din mediile de lucru.

De ce este ozonul folosit mai rar decât alţi dezinfectanţi

Ozonul este produs la locul utilizării cu ajutorul generatoarelor, nefiind posibilă transportarea sau stocarea acestuia pe perioade mai lungi deoarece se degradează în timp foarte scurt.

“Achiziţia generatoarelor cu ozon presupune costuri mari. De asemenea, ozonificarea presupune un timp pierdut din procesul de producţie, ceea ce compania noastră şi-a asumat în favoarea creşterii siguranţei alimentare, deoarece este obligatoriu ca încăperile care urmează să fie tratate cu ozon să fie eliberate complet de personal, în timp ce soluţii de dezinfecţie pot fi aplicate şi în prezenţa oamenilor. Categoric avantajele acestei tehnologii eclipsează limitările, făcând din dezinfectarea prin ozonificare cea mai performantă opţiune”, a declarat Cristina Licu, şef al Departamentului de Calitate-Mediu din cadrul companiei Cris-Tim. 

Calitatea înseamnă în primul rând siguranţa consumatorului

După acest deziderat se ghidează Cris-Tim, afacerea de familie fondată în 1992 de Cristina şi Radu Timiş, cu o tradiţie de 29 de ani în industria de prelucrare a cărnii, companie care a avut ca valoarea permanentă investiţia în dezvoltarea oamenilor, în primul rând, şi a tehnologiilor inovatoare, pentru a asigura şi garanta cele mai înalte standarde de siguranţă ale produselor. Astfel, aerul din fabrici este purificat zilnic, de la începutul procesului tehnologic până la secţia de livrare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite