Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Cum îi evaluaţi pe cei care lucrează la stat?

7
25 Apr 2019 10:45:07
George Butunoiu

Surprinzător de mulţi sunt cei care încă nu ştiu că firmele de recrutare şi fetele din departamentele de HR nu evaluează competenţele tehnice ale candidaţilor, cât de bine ştiu ei meseria pentru care sunt recrutaţi, adică. Sau dacă încearcă, o fac destul de superficial, adesea, pentru că nu au cum, evident.

Rolul nostru şi al fetelor de la HR este de a verifica, înainte de toate, dacă omu trece de criteriile obligatorii cerute de către angajatorul final (CEO sau şeful departamentului în care va ajunge). Şi dacă trece, să vedem dacă e deştept, prost sau pe la mijloc, cât de frustrat şi de arogant este, cum vorbeşte şi cât înţelege, dacă se prinde când îi întinzi o capcană, cât de îngrijit arată şi dacă are unghiile curate, lucruri din astea. Or, aici, şi noi şi fetele foarte tinere, atrăgătoare, curate şi frumos îmbrăcate de la HR, suntem mai buni decât cred şi decât ar vrea unii dintre candidaţi.

Dacă îmi fac totuşi o idee despre cunoştinţele şi competentele tehnice ale cuiva, e aproape întotdeauna indirect, cunoscând firmele în care lucrează sau a lucrat, ştiind cam cum se fac lucrurile acolo, cum îşi fac ei recrutările şi cum le sunt angajaţii, văzând ce parcurs profesional a avut cel cu care stau de vorbă, trăgând nişte concluzii de aici şi extrapolând de fiecare dată. Niciun client (angajator) nu îmi cere vreodată mai mult decât atât.

Funcţionează mulţumitor, concluziile şi intuiţiile mele sunt confirmate de multe ori de angajator dacă ajunge să se întâlnească cu candidatul şi să-i evalueze profilul tehnic în amănunţime. Şi notez tot ce-mi spune, desigur, după care mă duc repede şi scriu în banca de date, aşa ca la următoarea recrutare ştiu deja dinainte cum stă omul şi cu tehnica.

Cu cei de la stat, însă, evaluarea unor competente tehnice, chiar indirect şi superficial, aşa cum o facem noi, sau doar intuitiv, e o sarcină absolut imposibilă. Nu poţi trage nicio concluzie, oricât de neînsemnată, din parcursul profesional al cuiva în companii şi instituţii de stat.

În marea majoritate a cazurilor, ce se întâmplă acolo la stat e sinistru din punct de vedere tehnic şi managerial, al relaţiilor sociale, dar nu numai. Şi când se face ceva aparent bun, nu poţi să nu te gândeşti dacă nu s-ar fi putut face acel bun la jumătate de preţ sau ceva mult mai bun cu aceiaşi bani şi într-un timp mult mai scurt. Ceea ce înseamnă că orice bun de la stat poate să fie un rău, de fapt, după alte standarde. Apoi, nu ştii niciodată cine şi cum ia cu adevărat deciziile în locurile acelea. Desigur, când e ceva rău, toţi spun că ei ar fi făcut bine, dar că partidul a decis. Şi invers.

Mă întâlnesc cu oamenii de la stat. Mulţi îmi par foarte oneşti, pasionaţi de meseria lor, dornici să facă bine. Îmi spun cu mândrie cum au făcut ei lucrurile, că au înlocuit o tehnologie cu alta, că au introdus ceva şi că au scos altceva, că au schimbat organigrama, că au făcut angajări şi că i-au dat afară pe alţii, şi câte şi mai câte. Când mi se par bine intenţionaţi îi las să vorbească mult, cu toate că o fac degeaba. Din ce povestesc, nu-mi pot face nici cea mai vagă idee dacă ceea ce au făcut din punct de vedere tehnic sau managerial e foarte bine sau foarte prost.

Şi nimeni altcineva nu o poate face în acest fel, doar ascultându-i vorbind despre ce şi cum au făcut, aşa cum faci cu cei din companiile private – cel puţin în prima fază a evaluării. Pe cei de la stat trebuie să-i evaluezi altfel din punct de vedere tehnic şi managerial, încă de la început. Noi am dezvoltat o procedură pentru schiţarea profilului managerial al celor de la stat. Pare să fie foarte eficientă. O să public într-o zi nişte rezultate, merită să fie cunoscute.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

MM Ordean
25.04.2019, 12:59:35

„Cum îi evaluaţi pe cei care lucrează la stat?” Nu îi evaluez. Eventual, o fac, dar nu în prisma vreunor note / calificative. Sînt oameni potriviți, la locul potrivit.

+2 (2 voturi)
Stan Papusa
25.04.2019, 17:35:53

Daca v-ati specializa, asa cum fac marea majoritate a recrutorilor reputati, ati avea acces la (sau ati angaja) si specialisti din domeniile in care optati sa va specializati, astfel incat sa puteti asigura si evaluarea competentelor tehnice. Mai mult, recrutand ani de zile specialisti numai dintr-un anumit domeniu 1) incepi sa-i cunosti si ca atare nici nu mai este neaparata nevoie de fiecare data de o evaluare a competentelor tehnice si 2) chiar in cazul celor pe care nu-i cunosti bine, iti formezi un bagaj de cunostinte suficient incat sa poti face o prima triere. Evident, ultimul cuvant ramane al specialistilor din compania clientului. Am o foarte indelungata experienta in resurse umane si imi permit sa afirm ca in domeniile pe care le cunosc bine nu am nici o problema sa sigur evaluarea competentelor tehnice. Si apoi, cum ramane cu specialistii din resurse umane care au inceput prin a detine functii in domeniul de activitate principala a companiilor lor - ca sa migreze apoi catre resurse umane inarmati cu o profunda cunoastere tehnica si manageriala a domeniului de activitate? Va jur ca nu suntem chiar toti amatori, stimate domnule Butunoiu. Acum, daca unii prefera "fetele foarte tinere, atrăgătoare, curate şi frumos îmbrăcate de la HR" - e treaba lor. Voie de la mine ca de la Banul Ghika.

+2 (2 voturi)
George Butunoiu
25.04.2019, 18:17:03

Companiile de executive search (cele care fac recrutari numai pentru posturi de conducere) nu sunt specializate, nu am auzit de vreuna care sa faca asa ceva. Cele care sunt specializate fac recrutari la toate nivelurile in domeniul respectiv. GB

-2 (2 voturi)
Stan Papusa
25.04.2019, 18:53:39

Va stau la dispozitie cu lungi liste de companii de executive search specializate. Presupun ca informatia nu este de interes pentru alti cititori, de aceea ma abtin sa le postez aici. Imi permit doar precizarea ca este vorba de preferinta fiecaruia pentru supermarket sau magazin specializat. Firmele la care va referiti, si pe care le cunoastem cu totii, jucand in piesa asta rolul supermarket-ului. Prin analogie, caviar iranian nu gasesti la supermarket. Mai mult, deseori cei care detin functii strategice in companiile de executive search specializate provin din domeniile in care fac executive search si ii cam cunosc pe toti cei care merita sau trebuie cunoscuti in domeniile cu pricina. Cu aleasa consideratie.

+1 (1 vot)
Rrdde
25.04.2019, 18:16:46

Domnule Butunoiu, este simplu de evaluat performantele colegilor care lucreaza la stat; e suficient sa analizam "performantele" companiilor respective. Cat de eficient este statul Roman, se vede si din galaxii indepartate. In activitatea mea (de peste 25 de ani) de diriginte de santier in Germania, am avut "placerea" sa colaborez cu mai multi specialisti romani care veneau de la companii de stat (mai ales "mentenanta"). Nu vreau sa vorbesc de mentalitate ca ma apuca plansul, insa de unde pregatire profesionala cand in Romania nu se fac decat investitii de categoria " o sa...". Si stimate domn, in tehnica daca nu tii pasul, pierzi trenul… Restul e gargara de politician, sau pe principiul (nu chiar 100%) "pila potrivita la locul potrivit". Hai Salut, ca incepe sedinta de LEAN...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările