Cum a fost prădat Complexul Energetic Oltenia. Compania de stat a acordat ilegal prime, a făcut achiziţii la suprapreţ şi a vândut lignit sub costuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prime acordate ilegal, plăţi nejustificate, cărbune exportat sub costuri, achiziţii la suprapreţ şi pagube de zeci de milioane de euro. Acesta este tabloul zugrăvit de către inspectorii Curţii de Conturi în privinţa rezultatelor din anul 2014 ale Complexului Energetic Oltenia (CEO), al doilea producător de electricitate din România, după Hidroelectrica.

La acel moment, compania era condusă de către Laurenţiu Ciurel, ales de stat drept manager privat în 2013, fiind demis la finele anului 2015.

Citiţi şi Complexul Energetic Oltenia va disponibiliza aproximativ 3.000 de angajaţi în 2016

Prime, comisioane, sponsorizări

Astfel, inspectorii Curţii de Conturi au constatat achitarea unor prime în valoare de 18,6 milioane de lei „pentru contribuţia la rezultatele societăţii“, instituţia arătând că acestea nu erau prevăzute de contractul colectiv de muncă. Compania a susţinut că primele nu reprezintă prejudiciu, dar contestaţia a fost respinsă deoarece banii, care recompensau rezultatele din anul 2013, nu puteau fi acordaţi înainte de repartizarea profitului pe anul respectiv de către acţionarii societăţii.

De asemenea, Curtea de Conturi a identificat alte „cheltuieli nejustificate“ în valoare de 4,7 milioane de lei. Acestea au fost plătite după ce sindicatele au dat în judecată compania pentru o serie de drepturi salariale neachitate, aferente perioadei 2005-2007.

Citiţi şi Ministrul Energiei: Mutarea sediului Complexului Energetic Oltenia la Bucureşti este un lucru bun

Tot în categoria cheltuielilor financiare, instituţia de control arată că producătorul de energie a plătit comisioane de 12,9 milioane de lei pentru un credit contractat de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Compania de stat argumentează că a făcut plăţile conform clauzelor contractuale, numai că inspectorii Curţii de Conturi arată că societatea a virat banii fără a beneficia efectiv de credit, deoarece procedurile de achiziţie ale contractelor comerciale nu fuseseră finalizate.

Raportul mai arată cu degetul şi contractele de sponsorizare încheiate cu o serie de cluburi sportive, suma totală transferată către acestea ridicându-se la 13,4 milioane de lei. Este vorba de cluburile Pandurii Târgu-Jiu şi Energia Târgu-Jiu. Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a anunţat recent că nu va mai sponsoriza sportul.

Citiţi şi Ecologiştii acuză Complexul Energetic Oltenia că a pornit un grup fără autorizaţie de mediu. Compania invocă gerul şi securitatea naţională

Contracte suspecte

Nu numai cheltuielile financiare au fost puse sub semnul întrebării de către Curtea de Conturi, ci şi contractele. Reţeta este clasică: achiziţiile se făceau la suprapreţ, iar vânzările sub costuri.

Spre exemplu, termocentrala Rovinari a ]ncheiat o serie de acte adiţionale la mai multe contracte de achiziţie publică care au prejudiciat compania. „SE Rovinari a încheiat în unele cazuri, acte adiţionale la contractele de achiziţie publică, care nu sunt în concordanţă cu propunerea tehnică şi financiară a ofertei declarate câştigătoare şi cu prevederile caietului de sarcini, fapt ce a condus la efectuarea de plăţi nedatorate către constructori, în valoare totală de 14.026 mii lei (la care se adaugă TVA de 3.366 mii lei), pentru care au fost calculate daune, dobânzi şi penalităţi, în sumă totală de 2.863 mii lei“, potrivit raportului. Astfel, pierderea a fost de 14 milioane de lei, la care se adaugă TVA de 3,3 milioane şi penalităţi de 2,8 milioane de lei.

Citiţi şi Complexul Energetic Oltenia ia în calcul închiderea unor grupuri energetice

Tot la Rovinari, compania nu înregistrat şi urmărit penalităţi de întârziere la alte contracte, de unde rezultă o altă pierdere de 226.000 de lei.

La termocentrala Craiova s-a găsit o altă bubă: compania a achiziţionat ţevi la suprapreţ, fapt ce a condus la prejudicierea societăţii cu 200.000 de lei. Tot la Craiova, nu a fost respectată oferta financiară pentru lucrările de organizare de şantier executate pentru o serie de investiţii, ceea ce a produs o gaură de 3,5 milioane de lei, menţionează raportul.

De asemenea, la Turceni au fost acceptate la plată o serie de bunuri, respectiv articole de încercări şi probe, în valoare de 155.000 de lei „ deşi în documentaţia de atribuire a prevăzut că executantul va suporta costul acestora, inclusiv manopera aferentă“, se arată în raport. 

Citiţi şi Guvernul a ratat toate privatizările şi listările în 2015

Compania a mai efectuat şi exporturi de lignit la preţuri sub costuri, fără a se constitui garanţie de bună execuţie, valoarea contractelor ridicându-se la 3,43 milioane de lei.

Balamuc contabil: case pentru strămutaţi şi bunuri de interes local

Curtea de Conturi a constatat şi tot soiul de probleme în bilanţul contabil al societăţii.

Spre exemplu, compania deţine în patrimoniu case pentru strâmutaţi în valoare de inventar de 29,8 milioane de lei. Din total, cele predate proprietarilor valorează 15,3 milioane de lei, dar Complexul Energetic Oltenia nu a făcut operaţiunea de scădere din evidenţa contabilă. La acelaşi capitol se înscriu bunuri de interes local sau regional în valoare de 41 de milioane de lei, pe care compania le ţine în gestiune fără să le predea instituţiilor publice.

Raportul critică şi „preluarea în proprietate, în baza contractului de dare în plată, a bunurilor mobile şi imobile, aparţinând Centralei Termoelectrice Chiscani, care au generat pierderi din activitatea de exploatare“.

Citiţi şi Cărbunele ne-a salvat din nou. Cum şi-au dovedit termocentralele utilitatea în plină secetă

Creanţe nerecuperate

În fine, Curtea de Conturi scrie că societatea nu face nimic să recupereze creanţele în valoare de 1,21 miliarde de lei pentru cărbunele livrat şi nici nu facturează penalităţi. Este vorba despre cărbunele livrat unor CET-uri din ţară, precum CET Oradea, CET Govora sau Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN). Dar cele mai multe dintre acestea se află în faliment sau insolvenţă, astfel că nu mai e posibil să se recupereze mare brânză.

Compania nu a răspuns solicitării „Adevărul“ pentru o poziţie referitoare la acuzaţiile din raport.

Borza: CEO se îndreaptă spre insolvenţă

Toţii indicatorii Complexului Energetic Oltenia anticipează insolvenţa, compania având pierderi şi datorii mari, a declarat avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. „Toţii indicatorii Complexului Energetic Oltenia sunt de insolvenţă: pierderi cumulate în ultimii doi ani de zile de 1,6 miliarde lei şi datorii la fel, de ordinul miliardelor“, a afirmat Borza, citat de Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite