Cum găseşti finanţare pentru ideea ta de afaceri. Sfaturi pentru planificarea business-ului şi pentru accesarea surselor disponibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imposibilitatea (sau neştiinţa) găsirii unei finanţări reprezintă principala barieră pentru 80% din întreprinzători, la demararea unei afaceri, astfel că instituţiile financiare - inclusiv cele publice - au început să-şi îndrepte ofertele către startup-uri. Iată câteva ponturi despre cum găseşti finanţare pentru ideea ta de afaceri.

Cu o planificare atentă, mulţi întreprinzători ajung la concluzia că banii sunt, de fapt, cea mai mică problemă atunci când au o idee de afaceri în care cred cu adevărat.

Cum găseşti finanţare pentru ideea ta de afaceri. Clarifică exact de câţi bani ai nevoie

Estimează-ţi costurile de început: echipamente, materii prime şi materiale, costuri aferente amenajării şi închirierii spaţiului în care îţi vei desfăşura activitatea, costurile cu resurse umane etc.

Pentru asta utilizează un model-cadru pe care să-l completezi cu alte capitole specifice afacerii tale, cum ar fi costurile de start-up, şi încearcă să fii cât mai exact în anticiparea sumelor.

În acelaşi timp, calculează câţi bani ai tu personal disponibili pentru afacere şi câţi mai poţi obţine de la familie şi prieteni.

În perioada de început contează foarte mult să ai un grup de suport, atât din punct de vedere material, cât şi din punct de vedere psihologic, pentru că vei fi nevoit să lucrezi destul de mult şi vei fi supus unui stres considerabil.

Cum găseşti finanţare pentru ideea ta de afaceri. Prezintă un plan credibil

Foarte important este să pregăteşti cu atenţie documentaţia necesară demarării afacerii - în majoritatea cazurilor va trebui să îţi faci un plan de afaceri.

Multe bănci au deja un model de plan de afaceri în care specifică exact ce tip de informaţii trebuie incluse, aşa că vei avea de unde să începi.

Pe lângă planul de afaceri, s-ar putea să fie necesar şi CV-ul tău, din care să reiasă că ai experienţă managerială şi că eşti familiarizat cu domeniul în care urmează să-ţi lansezi afacerea.

Cere cât ai multe informaţii în faza de pregătire a dosarului, în aşa fel încât să fii foarte bine pregătit atunci când ajungi să discuţi faţă în faţă cu ei. Dacă sunt aspecte pe care nu le stăpâneşti, poţi apela la un consultant care să te ghideze în realizarea planului de afacere sau să te ajute la documentaţia financiară.

Următorul pas: pregăteşte-ţi prezentarea. Chiar dacă planul tău de afaceri este foarte bun, mai trebuie să treci încă un hop, şi anume prezentarea propunerii tale.

Discuţia va decurge diferit dacă vei opta pentru o bancă faţă de întâlnirea cu un investitor privat, dar în ambele cazuri trebuie să faci o prezentare impecabilă, pentru a demonstra că ştii piaţa, că ai o strategie, că înţelegi toate aspectele care ţin de managementul unei afaceri şi că eşti capabil să atingi obiectivele pe care le-ai stabilit (şi, implicit, să le returnezi finanţatorilor banii investiţi în tine şi în afacerea ta).

Cum găseşti finanţare pentru ideea ta de afaceri. Principiul "costuri maxime, venituri minime"

Pentru a fi convingător în prezentarea unui plan de afaceri, trebuie să dovedeşti că vei putea obţine profit în condiţii de costuri maxime şi venituri minime.

Adaugă tot ce se poate la costuri, consemnând preţurile maximale de supărtat şi, în acelaşi timp, scade cât mai mult din anticiparea veniturilor, consemnând preţuri minimale pe care le-ai putea obţine.

Dacă într-un astfel de scenariu (costuri maxime + venituri minime) încasările vor depăşi cheltuielile, planul tău de afaceri este viabil şi, implicit, finanţabil.

Cum găseşti finanţare pentru ideea ta de afaceri. Posibile surse

Evaluează cât mai multe opţiuni de finanţare posibile. În funcţie de valoarea investiţiei şi de tipul afacerii, poţi opta pentru un credit de la o bancă, pentru o finanţare nerambursabila sau poţi găsi un „Business Angel“ care să fie dispus să investească în ideea ta.

Indiferent pentru ce variantă optezi, informează-te cu privire la criteriile de evaluare utilizate, la documentaţiile necesare, la dobânzile practicate şi - mai ales - la condiţiile de returnare a investiţiei.

Ce trebuie să reţii este că dacă tu crezi în tine şi în ideea ta de afaceri, nu va fi foarte dificil să-i convingi şi pe alţii să te susţină financiar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite