Cum găseşti un finanţator pentru afacerea ta: ce paşi trebuie să urmezi să faci rost de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre cei care vor să înceapă o afacere îşi pun încă de la început atât problema finanţării, cât şi cea legată de sursele de bani care să le susţină demersul. Cum găseşti un finanţator pentru afacerea ta?

Dacă în unele situaţii afacerea poate să înceapă doar cu investiţia iniţială şi apoi se susţine singură, în unele cazuri finanţările ulterioare sunt mult mai importante. Asta face ca mulţi să-şi pună întrebarea logică: „Cum găseşti un  finanţator pentru afacerea ta”.

Iniţial, lucrurile par simple, însă găsirea unei finanţări de durată este o reală problemă. Mulţi se gândesc în primul rând la prieteni sau la bancă, însă principalul lucru care comtează este legat de forţa financiară a sursei pe care o alegi şi disponibilitatea de a investi până în momentul în care afacerea produce singură.

La fel de importante ca finanţarea, într-o afacere sunt atât planul de business pe care îl alegi, dar şi cât de informat eşti despre domeniul în care vrei să te lansezi. După ce ştii totul despre sectorul în care vei lucra, atunci poţi să-ţi faci socotelile legate de modul în care vei finanţa afacerea.

Cum găseşti un finanţator pentru afacerea ta – Faza informării

În faza de start-up va trebui să decizi dacă afacerea va fi part-time sau full-time, dacă ai nevoie de un birou sau dacă vei lucra de acasa, dacă o vei porni de la zero sau daca vei achiziţiona o franciză. Următorul pas este alegerea tipului de firmă: PFA, SA, SRL, SNC, SCA, notează platforma plandeafacere.ro.

Pe lângă munca continuă, primul pas pentru a primi o finanţare necesară este existenţa unui plan de afaceri solid. Acesta trebuie să includă un rezumat al soluţiilor oferite de firmă, o prezentare integrată a domeniului de activitate şi date precise ale dezvoltării competitorilor, scrie Jurnalul de Afaceri.

Alte aspecte care mai trebuie luate în calcul sunt planul de management şi cel de marketing, punctele puternice, dar şi cele slabe pe care doreşti să le îmbunătăţeşti. La final, planul ar trebui să conţină ţelurile financiare, dar şi obiectivele care trebuie atinse pe termen scurt, mediu şi lung.

Având această imagine, dar şi un plan real, te poţi gândi şi la modul de finanţare.

Cum găseşti un finanţator pentru afacerea ta – Forţe proprii

Una dintre variantele luate în calcul pentru a începe o afacere este cea a resurselor personale. Dacă afacerea este una care după doar câteva luni se va susţine singură, atunci banii personali sunt cea mai sigură sursă de finanţare. Nici nu rămâi dator şi nici nu-ţi faci probleme că nu poţi rambursa eventuale împrumuturi.

Mai există şi posibilitatea de a începe, iniţial, afacerea cu parteneri din familie, iar costurile legate de plata personalului pot fi luate în calcul mai târziu.

O altă variantă este obţinerea unui împrumut de la bancă, însă aici este nevoie de un plan de afaceri care să convingă instituţia căreia vă adresaţi că afacerea este una viabilă şi puteţi returna suma accesată şi dobânzile stabilite.

Tot pe propriile forţe te poţi gândi la accesarea de fonduri europene sau guvernamentale, însă în acestă situaţie este nevoie şi de sursa proprie de finanţare de care dispui care se ridică la câteva procente din întreaga sumă pe care o soliciţi.

Cum găseşti un finanţator pentru afacerea ta –  Omul cu bani

O afacere sănătoasă are şanse de supravieţuire dacă există o finanţare corectă a ei. Adică se existe o sursă sigură de bani care să susţină afacerea până când produce singură.

Analiştii spun că cei care vor să se angajeze într-un start-up ar face bine să participe la cursuri speciale şi la târguri de profil. Aici pot fi găsite soluţii prentru probleme reale care apar la începutul unui business.

În fine, dacă planul de afaceri este bun, partea administrativă este şi ea în regulă, atunci se poate apela la o persoană dispusă să finanţeze un start-up. Însă cel care solicită ajutorul trebuie să-l convingă pe finanţator că planul său de afaceri este sănătos.

Din acest moment pot începe negocierile şi stabilirea modului de lucru. Şi asta pentru că finanţatorii se gândesc de la început care va fi marja lor de profit la intrarea în afacerea respectivă.

Networking-ul este esenţial în dezvoltarea unui business, oamenii de afaceri au nevoie de conexiuni importante pentru a putea rămâne competitivi pe o piaţă mereu în schimbare. Este obligatoriu însă ca discuţiile să nu rămână doar în sfera finanţării. Chiar dacă acesta este cel mai important scop, relaţiile pe care le puteţi începe în cadrul unor astfel de evenimente sunt vitale şi pot reprezenta pasul cel mai important către o posibilă investiţie, mai arată platforma Jurnalul de Afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite