Cum înfiinţezi o firmă în România. Actele necesare şi paşii de urmat pentru înregistrarea şi autorizarea unui SRL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum înfiinţezi o firmă în România. Registrul Comerţului este primul loc în care trebuie să ajungi dacăp vrei să-ţi înfiinţezi o firmă
Cum înfiinţezi o firmă în România. Registrul Comerţului este primul loc în care trebuie să ajungi dacăp vrei să-ţi înfiinţezi o firmă

Cum înfiinţezi o firmă în România. Pentru majoritatea întreprinzătorilor - din România şi nu numai, înfiinţarea unui SRL reprezintă primul pas în lumea afacerilor. „Adevărul“ vă prezintă paşii de urmat şi actele necesare la acest început de drum.

Cum înfiinţezi o firmă în România. În principiu, înfiinţarea unei societăţi cu răspunderre limitată (SRL) ar trebui să nu dureze mai mult de trei zile.

Actele necesare înfiinţării unei firme sunt:

** contract de comodat pentru sediul social

** actul constitutiv

** rezervarea de nume pe care o obţineţi de la Registrul Comerţului

** chitanţa care atestă depunerea capitalului social (minimum 200 de lei)

** un set de formulare pe care le primiţi şi completaţi pe loc la Registrul Comerţului

** timbru fiscal de 4 lei, necesar a fi adăugat la dosarul (cu şină) depus la Registrul Comerţului.

Cum înfiinţezi o firmă în România. Paşii de urmat pentru înfiinţare a unui SRL sunt următorii:

** Mergeţi la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul judeţului în care veţi avea sediul social al firmei, pentru rezervarea numelui firmei. Fiţi pregătit cu cel puţin 5-10 variante de nume. De obicei, veţi obţine rezervarea de nume pe loc;

** Completaţi şi încheiaţi contractul de comodat şi actul constitutiv (a nu se uita că nu puteţi alege coduri CAEN din mai mult de 5 grupe CAEN – cele cu 3 cifre);

** Împreună cu rezervarea de nume, mergeţi la orice bancă pentru depunerea capitalului social;

** Cu chitanţa care atestă plata capitalului social, dar şi cu celelalte documente (act constitutiv, contract de comodat, copie după actul de proprietate al celui cu care aţi incheiat contractul de comodat) vă întoarceţi la Registrul Comerţului, unde completaţi formularele necesare dosarului de înfiinţare.

Aceste formulare se obţin de la biroul de Informaţii al Registrului Comerţului.

De asemenea, în orice oficiu al Registrului Comerţului veţi găsi toate aceste formulare şi completate sub formă de exemplu, fiind relativ facilă completarea acestora de către oricine.

Nu uitaţi să ataşaţi şi o dovadă de proprietate a spaţiului pe care s-a facut contractul de comodat.

** Cu dosarul astfel completat, mergeţi la ghişeul destinat depunerii acestuia. Şi cam asta a fost. Practic, într-o zi actele înfiinţării unei firme au fost rezolvate.

** Teoretic, în a doua sau a treia zi, dacă nu sunt probleme în dosar, actele oficiale ale firmei ar trebui să fie gata, putându-se ridica, de la Registrul Comerţului, Certificatul de Înregistrare.

Odată acesta obţinut, puteţi merge la orice furnizor specializat pentru a vă realiza prima ştampilă.

Neapărat şi urgent, trebuie găsit un contabil pentru a vă pune în temă cu obligaţiile pe care le are noua firmă faţă de ANAF.

Durata de înfiinţare poate să fie un pic mai mare în cazul unor evenimente neprevăzute sau dacă, spre exemplu, sediul social va fi la bloc, unde va fi necesară obţinerea acordului din partea tuturor vecinilor.

Cum înfiinţezi o firmă în România. Varianta mai simplă: luaţi-vă un consultant

Pentru înfiinţarea unei firme, în idedea de a nu mai alerga pe la toate ghişeele, puteţi apela la consultanţi specializaţi în astfel de servicii.

În acest caz va fi nevoie, pentru început, de copii ale documentelor de identitate ale asociaţilor, dovada de proprietate unde urmează să vă stabiliţi sediul social şi de cel puţin trei variante de denumire.

Pentru variantele de denumire este bine să optaţi pentru nume cât mai complexe, avand în vedere că rezervarea se face la nivel naţional şi nu pot exista două societăţi cu nume identic sau asemănător.

Termenul de înfiinţare, dacă apelaţi la un consultant specializat, este de cca 5-7 zile lucrătoare din momentul în care dosarul este pregătit pentru ONRC.

În funcţie de mărimea firmei, onorariul consultantului poate fi de la 400 la 650 de lei pentru înfiinţarea firmei cu un asociat, ajungând până la 800-1.000 de lei la societatea cu trei sau mai mulţi asociaţi.

Pentru înfiinţarea unui PFA (persoană fizică autorizată), consultanţii percep onorarii de 400-450 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite