Cum au performat companiile de stat anul trecut. Profitul net a atins nivelul maxim al perioadei post-criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitul net al companiilor de stat din România a atins anul trecut nivelul maxim al perioadei post-criză, însă există în continuare un ecart de rentabilitate în comparaţie cu firmele din sectorul privat, care reflectă capacitatea mai redusă de gestionare eficientă a resurselor în sectorul public, arată o analiză realizată de Consiliului Fiscal.

Potrivit instituţiei, pe fondul ritmului ridicat de creştere economică din anul 2017, profitul net total obţinut de companiile de stat şi-a menţinut evoluţia ascendentă, situându-se în anul 2017 la un nivel de 4,818 miliarde lei (+ 1,7 miliarde lei faţă de anul precedent). Analiza a fost realizată pe un număr de 807 companii de stat, în scădere faţă de 916 companii în anul 2016.

Veniturile s-au majorat

Pe ansamblu, companiile analizate au înregistrat creşteri importante ale veniturilor totale, ale rezultatului din exploatare şi ale rezultatului net, concretizate în majorarea productivităţii muncii şi în îmbunătăţirea ratelor de rentabilitate ale capitalurilor proprii şi ale activelor.

Astfel, veniturile totale ale companiilor de stat s-au majorat cu aproximativ 8,3%, iar cele ale companiilor private au înregistrat un avans de 7,9%. Evoluţii pozitive s-au consemnat şi în cazul cifrei de afaceri şi a valorii adăugate brute, companiile de stat reuşind să îşi menţină sau chiar să îşi amelioreze contribuţia la activitatea economică.

A crescut şi productivitatea

Productivitatea muncii în companiile de stat a avut o evoluţie în general ascendentă, iar în anul 2017 a crescut cu 8,7% faţă de anul anterior, fiind cu aproape 40% mai mare decât cea din 2008. Trebuie menţionat că această traiectorie pozitivă se datorează preponderent reducerii numărului de angajaţi din sectorul public. Numărul de salariaţi din companiile de stat a continuat evoluţia descrescătoare consemnată începând cu anul 2011, ajungând la aproximativ 273 mii persoane la finalul anului 2017 (- 8 mii persoane, reprezentând o scădere de circa 3% faţă de anul anterior).

Rentabilitatea a crescut, dar rămâne ecartul faţă de firmele private

Rentabilitatea economică a cunoscut evoluţii similare, companiile de stat înregistrând o creştere de la 1,8% în anul 2016 la 2,8% în anul 2017. Pentru aceeaşi perioadă, rentabilitatea economică a companiilor din mediul privat a cunoscut o majorare de amplitudine mult mai redusă, ajungând de la 3,9% la 4,1%.

Aşadar, ecartul de rentabilitate dintre companiile de stat şi firmele din sectorul privat a rămas unul semnificativ, reflectând capacitatea mai redusă de gestionare eficientă a resurselor în sectorul public.

Guvernanţa corporativă a adus progrese

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, s-a înregistrat un progres vizibil privind creşterea transparenţei şi a monitorizării activităţii companiilor de stat.

Cu toate acestea, şi în pofida recomandărilor instituţiilor financiare internaţionale de a consolida progresele realizate, modificările aduse în anul 2017 Legii nr. 111/2016 de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice au limitat drastic sfera de aplicare a principiilor bunelor practici de guvernanţă corporativă în companiile de stat, prin restrângerea numărului de companii de stat supuse acestei legi a guvernanţei corporative.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite