Cum s-a retras Lukoil în această vară din statele aflate în jurul României din cauza sancţiunilor impuse Rusiei şi a conflictului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Izbucnirea conflictului din Ucraina nu a fost de bun augur pentru Lukoil, grupul petrolier rus fiind forţat de circumstanţe să se retragă de pe mai multe pieţe în ultimele luni, respectiv Cehia, Slovacia şi Ungaria, dar şi Ucraina.

Lukoil a vândut cele 240 de staţii de alimentare din Ucraina către fondul austriac de investiţii AMIC Energy Management GmbH, fără a preciza preţul tranzacţiei, după ce vânzările au scăzut în acest stat cu 42%, iar grupul extremist „Sectorul de Dreapta“ a pichetat o parte dintre benzinăriile companiei, îndemnând şoferii la boicot. Şeful fondului este Wolfgang Ruttenstorfer, fost director general al grupului austriac OMV şi membru independent în consiliul de administraţie al Gazprom Neft.

Ulterior, în luna august, Lukoil a anunţat şi ieşirea de pe pieţele din Cehia, Slovacia şi Ungaria. Mai exact, Slovnaft – filiala din Cehia a grupului maghiar MOL – a cumpărat cele 44 de staţii din acest stat, în vreme ce o companie necunoscută şi proaspăt înfiinţată, Norm Benzinkút Kft, a cumpărat cele 75 de staţii din Ungaria şi pe cele 19 din Slovacia.

Acuzaţii de evaziune şi în Bulgaria

În anul 2011, Lukoil a întâmpinat acuzaţii de evaziune şi în Bulgaria. În 2013, Lukoil şi-a vândut şi rafinăria din Odessa către Vetek Group, controlat de către oligarhul ucrainean Serhiy Kurchenko, un apropiat al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, şi aflat acum pe lista sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Grupul Lukoil nu se află direct pe lista sancţiunilor şi are în continuare acces la finanţare pe pieţele din Europa şi SUA. Totuşi, acesta este deja afectat: în luna iunie miliardarul Leonid Fedun, care deţine acţiuni la Lukoil alături de oligarhul Vagit Alekperov, a anunţat că grupul rus va constitui rezerve de 30 de miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru a-şi reduce dependenţa de pieţele financiare, prin reducerea unor investiţii. 

De asemenea, Lukoil se află pe "lista neagră" a SUA, companiile americane având interdicţie a mai colabora cu aceasta, dar şi cu Gazprom, Gazprom Neft, Rosneft şi Surgutneftegaz pe proiecte de gaze şi petrol de şist, zona arctică şi proiecte marine de mare adâncime.

Lukoil nu poate să închidă rafinăria Petrotel deoarece reţeaua de 300 de benzinării din România nu va putea fi alimentată de la Burgas, din Bulgaria, din cauza problemelor logistice, a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Tampiza, fost coordonator al activităţii Lukoil în România. Tampiza spune că dacă Lukoil va închide rafinăria, atunci va fi obligată să vândă şi benzinăriile. 

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite