Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Cutremurul Siveco şi replicile sale. Un posibil efect: distrugerea jucătorilor români din industria de IT&C

52
14 Sep 2014 19:12:14
Dan Străuţ

Dincolo de implicaţiile juridice, descinderile la foc automat din această săptămână la Siveco ar putea avea ca efect distrugerea pieţei de IT autohtone. Siveco România a jucat pe mize mari, atât în ţară, cât şi în străinătate, provocând uimirea, consternarea şi, desigur, nemulţumirea multora. Dar când mascaţii vin peste tocilari, ce mai rămâne în urmă?

Economia României nu se poate lăuda cu multe industrii de succes după 1990.

Sectorul IT era totuşi un titlu de glorie al ţării noastre din momentul în care exodul minţilor din domeniu a mai încetinit, ca urmare a apariţiei unor jucători autohtoni puternici.

Jucători care au ajuns, în cele din urmă, să vorbească de la egal la egal cu multinaţionalele.

Cazul Siveco, fără să ne amestecăm în treaba justiţiei, a aruncat acest sector într-o mare dilemă.

„Dacă IT-iştii sunt trataţi ca interlopii, noi ce viitor mai avem?“ O astfel de întrebare şi-o pun însă nu numai şefii acestei industrii, ci şi angajaţii ei, cei care au ales să construiască în România în loc să emigreze ca atâţia alţi confraţi, ştiut fiind că forţa de muncă specializată în domeniul IT îşi găseşte destul de uşor locul în alte ţări.

Tot ce a construit legea care oferea facilităţi fiscale angajatorilor de specialişti IT pentru a putea, la rândul lor, să ofere salarii atractive şi să menţină astfel în ţară o mână de lucru calificată, a fost distrus, într-o săptămână, prin felul brutal în care Siveco a fost pusă, cum se spune, pe coji de nucă.

Atenţie, că firma amintită nu este singura care are contracte de informatizare cu statul român şi nici măcar cea care are cele mai multe asemenea contracte. Probabil că şi celelalte companii IT româneşti se uită cu teamă la viitorul lor.

Dar, cum statul român trebuie să se informatizeze în orice caz, iar acest proces nu este nici pe departe încheiat.

Cu ce companii se va mai va mai popula acest sector, dacă firmele româneşti sunt vinovate de a fi făcut afaceri cu statul?

Foarte probabil, există deja o mulţime de firme străine care îşi freacă mâinile de bucurie, aşteptând şansa vieţii lor de a ocupa piaţa românească acolo unde nu au făcut-o deja.

Care este efectul pe termen lung al acestei înlocuiri? Acelaşi ca întotdeauna când capitalismul românesc este trecut în mâini străine.

Aşadar, asistăm la un proces de distrugere a capacităţilor româneşti în IT.

Care va fi cu adevărat efectul acestui cutremur vom vedea în timp. Poate că am ajuns la constatarea că orice formă de capitalism românesc este culpabilă şi că e mai bine să ne bazăm pe capitalismul altora.

Până acum, foarte puţine schimbări de acest fel au fost fericite pentru România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

52 Comentarii

in bogus
14.09.2014, 19:44:39

concluzia? sa ascundem afacerea sub pres si sa ne facem ca nu vedem ilegalitatile. macar pe plan intern. ce se va intimpla cind cei de la extern vor baga de seama cu cine faca afaceri sau, mai rau, vor fi atrasi in jocuri necurate? nu stiu la ce sa incadrez articolul: inconstienta, fatarnicie sau pur si simplu neghiobie?

+18 (18 voturi)
Stanculescu Gelu
14.09.2014, 19:47:08

Banuiesc ca Siveco va plateste covrigii pe care ii mancati cand veniti la serviciu. Ce legatura este intre distrugerea unui sector economic si faptul ca exista o suspiciune ca firma de genul asta a facut ilegalitati ? Daca mergem dupa ratinamentul bolnav al dv. orice firma care este locala poate sa faca cate ilegalitati vrea, noi sa nu ne luam de ea ca ne distrugem capitalismul romanesc. Hai, fiti serios. Lasati covrigii de la Siveco ca va ingrasa si scriei articole serioase.

+21 (21 voturi)
Ioan-Paul Pirau
14.09.2014, 20:43:43

Sunt de acord cu Stanculescu George. Ba chiar mai mult, lucrez in IT si nu cred ca are de ce sa afecteze intreg sectorul ceea ce se intampla cu o singura firma, fie ea si asa mare ca Siveco. Si pe de alta parte, pe langa faptul ca Siveco si acei manageri responsabili vor trebui sa dea socoteala.. atata timp cat vor avea in continuare contracte nu cred ca nici macar Siveco va fi intr-un impas asa de mare. Vor lichida din active si vor achita daunele dupa care pot merge mai departe.

+14 (14 voturi)
Utilizator Adevărul
14.09.2014, 20:43:44

Comentariu considerat abuziv.

Eddy Popa
14.09.2014, 21:13:51

Vad ca primul meu comentariu nu a fost aprobat desi nu continea in nici un caz limbaj licentios. Sa mai incerc o data. Articolul acesta pare a fi scris dupa dictarea unui actionar al Siveco. Poate autorul are ceva legaturi cu respectiva firma. Cat priveste ce crede mediul IT din Romania, va spun eu: crede ca in sfarsit s-a prins si Parchetul de un lucru bine cunoscut in industrie, anume ca mai toate contractele cu statul sunt castigate de Siveco, UTI, Asesoft si inca vreo cateva firme de casa. Mediul IT mai crede ca directoarea Siveco a recurs la ingineriile financiare pentru care a fost arestata nu ca sa-si rotunjeasca propriile conturi, ci pentru ca avea nevoie de bani cash si netrasabili in circuitul bancar ca sa dea mita oficialilor care-i acordau contractele.

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (52)

Modifică Setările