Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Cine sunt cei mai mari datornici la bugetul statului. Datoriile primilor cinci rău-platnici depăşesc un milliard de lei

1
3 Jan 2014 12:49:56
Autor: Adina Vlad
Valoarea datoriilor pe care le au la bugetul statului primele cinci companii datornice ajunge la aproape 1,3 miliarde de lei
Valoarea datoriilor pe care le au la bugetul statului primele cinci companii datornice ajunge la aproape 1,3 miliarde de lei

Companiile Galaxy Tobacco, European Food, Poşta Română, Electrocentrale Bucureşti şi Rompetrol Downstream aveau la sfârşitul lunii septembrie 2013 cele mai mari datorii la bugetul de stat, valoarea acestora ajungând la aproape 1,3 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pe portalul instituţiei.

Obligaţiile scadente până la 30 septembrie 2013 ale firmei Galaxy Tobacco (fosta Societate Naţională Tutunul Românesc - SNTR) totalizau 564,2 milioane de lei, din care accize – 237 de milioane de lei şi 246 de milioane de lei dobânzi şi penalităţi. Firma a primit, însă, înlesniri la plată.
 
Galaxy Tobacco (fostă Societatea Naţională Tutunul Românesc, SNTR) a fost reprivatizată la începutul anului 2004, cumpărătorul fiind consorţiul Tobacco 2003/UE, format din Galaxy Energy International şi CTS.
 
Ulterior, în urma unei majorări de capital, compania InterAgro, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, a preluat 53,8% din acţiuni, iar participaţiile CTS Tabacco Limited şi CTS SRL s-au redus la 24,59%, respectiv 21,6%.
 
European Food se află în executare silită pentru obligaţii restante de aproape 277 de milioane de lei la bugetul de stat, din care TVA 176,3 milioane de lei şi dobânzi şi penalităţi de 100 de milioane de lei. 
 
În schimb Poşta Română a primit înlesniri la plată pentru obligaţiile sale restante de 190,7 milioane de lei, din care aproape jumătate reprezintă dobânzi şi penalităţi.
 
Electrocentrale Bucureşti se află în executare silită pentru obligaţii restante de 146,8 milioane de lei, cea mai mare parte, 142,7 milioane de lei, reprezentând impozit pe profit.
 
Pe de altă parte, Rompetrol Downstream a primit înlesniri la plată, având obligaţii restante de 115,2 milioane de lei la categoria „alte impozite şi taxe“.

Mai puteţi citi:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie obligă Fiscul să plătească dobânzi de două milioane de lei rafinăriei Steaua Română. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că rafinăria Steaua Română are dreptul de a primi dobânzi de 2 milioane de lei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru TVA nereturnat la timp, potrivit unui comunicat al casei de avocatură David şi Baias, care a asistat societatea prahoveană în proces.
 
Fiscul din Bacău nu reuşeşte să vândă avionul abandonat în România de un politician indian. Preţul va fi redus la jumătate, la 6,45 milioane de leiAgenţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bacău nu a reuşit să vândă nici astăzi avionul ajuns în proprietatea statului după ce acesta a fost abandonat de un politician indian la fabrica Aerostar pentru că nu s-a înscris nimeni la licitaţia care era programată pentru această dimineaţă. Astfel, în termen de 30 de zile, va fi fixat un nou termen pentru licitaţie, iar preţul de pornire va fi redus cu 50%, la 6,45 milioane de lei.
 
UPDATE Alarmă falsă cu bombă. Două sedii ale Fiscului din Ploieşti au fost evacuateDouă sedii ale Administraţiei Finanţelor Publice din Ploieşti au fost evacuate, miercuri dimineaţă, după ce o persoană a anunţat amplasarea a două bombe. Alarma a fost falsă


Surpriză la Fisc: încasările în primele 11 luni sunt puţin peste nivelul programatVeniturile bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în primele unsprezece luni totalizează 159,594 miliarde de lei, reprezentând 100,07% din programul de încasări comunicat de Ministerul Finanţelor şi o depăşire cu 3,67% faţă de nuvelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2012, scrie Mediafax.

Abuzurile Fiscului afectează grav viaţa contribuabililor româniÎn ultimul timp, tot mai mulţi cetăţeni au avut şi au în continuare parte executări silite din partea Fiscului, ca urmare a neachitării taxelor, impozitelor şi amenzilor.


Patronii români petrec 200 de ore pe an la ghişeu pentru 39 de plăţiO firmă din România face în fiecare an 39 de plăţi către stat în contul taxelor şi contribuţiilor, de trei ori mai multe faţă de media Uniunii Euroepene, pentru care pierde 200 de ore, iar cea mai mare parte din povara fiscală este distribuită pe muncă, potrivit unui raport publicat de Banca Mondială (BM).

 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Taunul 77
3.01.2014, 17:08:16

Patronii lor au pile la USL sau alea care sunt inca ale statului sunt conduse de usl-isti de nadejde? Atunci nu li se intampla nimic. Eventual dr. Pontache mai mareste sau mai inventeaza niste taxe pe care tot fraierii de rand sa le plateasca; sa aiba cu ce face baronii locali pomeni electorale!

Modifică Setările