De la imobiliare la parenting

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atena Boca

Atena Boca a început La Primul Bebe, o serie de comunităţi pe Facebook, din greşeală. Pe vremea când era proaspătă mamică, Atena s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă emoţional şi pentru că se simţea singură şi neînţeleasă, a decis să creeze un grup pe Facebook, în care a adăugat câteva prietene bune care născuseră de curând.

“Ce am aflat de atunci până acum este că aveam nevoie de sprijin emoţional. Şi mamele noastre mărturisesc astăzi că cel mai important şi valoros lucru pe care l-au învăţat din comunitate este sprijinul emoţional, pe care celelalte mame din comunitate, care trec prin acelaşi lucru, în acel moment, îl oferă”, povesteşte Atena Boca.

Înainte de a fi mamă şi antreprenor, Atena a lucrat în imobiliare. Ea spune că experienţa anterioară a ajutat-o foarte mult atunci când a dezvoltat  La Primul Bebe,care a devenit  între timp o asociaţie, ea înţelegând că un ONG este foarte similar cu un SRL.

“Este tot un business în care nu îţi duci profitul acasă, tu-partenerul acelui business, ci îl reinvesteşti ca să îţi creşti impactul. Îmi place mult termenul de business social pentru că exact acest lucru este”, spune Atena Boca.

În prezent, aproape 100.000 de mame din toate colţurile ţării fac parte din comunitatea La primul Bebe, grupurile închise de Facebook având 20 de filiale în 20 de oraşe ale ţării.

Programul Facebook

Anul trecut, compania Facebook a lansat un concurs la nivel internaţional, în căutarea celor mai influenţi 100 lideri de comunităţi din lume. Facebook căuta persoane reale, care au reuşit să strângă în jurul lor mişcări şi care au o contribuţie semnificativă în societate.

“Am văzut acest concurs, mi s-a părut că scrie numele La Primul Bebe pe el şi am aplicat. Anul trecut, în octombrie, m-au anunţat că sunt singura româncă care a câştigat această bursă de un an de zile, care presupune training, finanţare şi tot suportul lor pentru a-mi continua visul de a avea cât mai mare impact în societate”, povesteşte Atena.

Antreprenoarea spune că experienţa programului din Statele Unite i-a prins foarte bine, a primit şansa de a se întâlni cu echipele din spatele Facebook, atât cu programatorii cât şi cu cei de la conducerea Facebook, şi a învăţat cum să aibă mai multă încredere în ea şi în businessul ei.

“Am avut mult mai multă vizibilitate în ţară şi asta ne bucură pentru că ne dorim cât mai multe mame alături de noi, care să beneficieze de sprijinul care se întâmplă La Primul Bebe. Am avut parte de traininguri care ne-au crescut competenţele pe tot ceea ce inseamnă leadership de comunităţi”, spune Atena Boca.

Atena spune că poate cea mai frumoasă parte a programului este că a avut şansa să cunoască oameni din toate colţurile lumii, care aveau comunităţi extraordinar de diverse: un domn din Egipt avea o comunitate care găsea copii răniţi iar o doamnă din Indonesia dezvoltase o comunitate care construieşte bărci pentru copii care pot ajunge la şcoală doar  înot.

“Există un domn în Columbia care este în scaun cu rotile şi care are o comunitate care ajută oamenii cu dizabilităţi motorii să ajungă în locuri în care în mod normal nu ar putea ajunge: Machu Pichu, munţi, să facă scubadiving şi aşa mai departe”, povesteşte Atena.

Unde sunt multe mame, puterea creşte

Scopul şi misiunea asociaţiei La Primul Bebe este de a sprijini mamele la început de drum, mai ales pe cele care vor, în continuare, să continue jobul şi după ce nasc. De când lucrează cu mame, Atena a înţeles cât de important este sprijinul emoţional pentru mamele care lucrează şi anunţă la birou că sunt însărcinate.

“Vrem să fim vocea mamelor şi să povestim lumii întregi care înconjoară aceste femei, proaspete mame, că da, femeile cu copii sunt foarte eficiente la birou pentru că nu vor mai ieşi în pauza la ţigară şi îşi vor face munca mai eficient ca să ajungă mai repede acasă”, spune mămica.

Atena povesteşte ce înseamnă puterea unei comunităţi adevărate şi cum mamele din toate colţurile oraşelor se sprijină unele pe celelalte în diferite situaţii: una dintre mamele de pe grupul din Braşov a făcut pană la maşină şi nu a putut schimba de una singură cauciucul. În mai puţin de o oră, un grup de taţi au venit în ajutorul mamei şi i-a schimbat roata.

“Mai avem o situaţie în care una dintre mamele noastre a ajuns într-o stare foarte gravă la spital, cu o mare nevoie de sânge. După un apel pe care l-am făcut în comunitate, s-a umplut sala de donatori de sânge: prieteni, colegi, soţi din grup. Şi mai avem un caz care mă emoţionează de fiecare dată, în care una dintre mamele noastre, a mers la maternitate să nască primul copil, şi din pacate, acesta nu a supravieţuit la naştere. A postat în comunitate, ne-a spus că nu ne mai poate fi alături şi în aceeaşi zi, o altă mamă s-a dus la ea să îi ofere sprijin”, adaugă antreprenoarea.

Deşi comunitatea La Pimul Bebe a avut mari realizări de-a lungul timpului, Atena nu se opreşte aici. Pe viitor, îşi propune să creeze o filială în fiecare reşedinţă din judeţele ţării, precum şi campanii umanitare cât mai spectaculoase.

În doi ani de zile, La primul Bebe a strâns 1 milion de euro din campanii umanitare, bani care au fost folosiţi în recondiţionarea secţiilor de pediatrie şi achiziţionarea de aparatură în maternităţi. În prezent, La Primul Bebe are filiale în jumătate din judeţele ţării. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite