Afaceri

articolul anterior articolul urmator

De ce intră în insolvenţă chiar şi firmele care au profituri, venituri şi investiţii în creştere. Explicaţia Coface

1
11 Nov 2015 18:36:28
Autor: Dan Străuţ
Şi firmele cu profit pot intra în incapacitate de plată
Şi firmele cu profit pot intra în incapacitate de plată

Statisticile oficiale privind insolvenţele din România, analizate de compania de evaluare financiară Coface, arată că există şi firme care realizează profit şi la care veniturile sunt în creştere, dar - chiar şi aşa - intră în dificultate de plată.

Patru din zece companii insolvente au înregistrat capital pozitiv şi un rezultat net pozitiv şi aproape jumătate au realizat investiţii nete pozitive, arată cifrele prezentate de Coface în studiul său privind evoluţia insolvenţelor în primele trei trimestre din acest an.

Capcana banilor ieftini

Întrebat cum este posibil ca firme cu rezultate pozitive şi investiţii realizate să fie, totuşi, în stare de insolvenţă, directorul diviziei Services din cadrul Coface, Iancu Guda, ne-a explicat:

** Sănătos ar fi ca profiturile realizate să se reflecteze şi în lichiditate, lucru care nu se întâmplă dacă cheltuielile au o cadenţă mai mare decât veniturile“.

** Când apare oportunitatea unor bani ieftini în piaţă, mulţi sunt tentaţi să investească în domenii pe care nu le cunosc, doar de dragul de a accesa acei bani.
De exemplu, fondurile europene: am văzut o firmă specializată în procesarea cărnii care a investit - accesând fonduri europene - într-un... hotel.
Poate nu era necesară apariţia unui hotel sau nu era suficientă cerere, poate nu se cunosc destule date privind piaţa turistică, dar totuşi s-a investit într-un hotel, pentru că 30% din banii investiţi au venit, nerambursabil, de la UE. Acum e în insolvenţă şi hotelul, şi firma de procesare a cărnii.
De altfel, experienţa ultimilor ani arată că banii ieftini sunt ca o capcană, managerii tind să-i utilizeze cu mai puţină responsabilitate decât în cazul banilor scumpi.

** Am mai întâlnit o lipsă a diversificării, adică în loc să creeze companii separate pentru afaceri distincte, managerii merg în mai multe direcţii cu aceeaşi firmă.

** O altă cauză a dificultăţilor de plată în condiţii de profitabilitate vine din costurile de finanţare: profiturile au fost topite practic în dobânzi.

În oglindă, companiile care s-au remarcat prin bune practici - şi sunt performante, evitând de departe intrarea în insolvenţă - realizează investiţii eficiente, au o acoperire sănătoasă a cheltuielilor cu venituri şi îşi acoperă cu succes costurile de finanţare, mai reiese din studiul Coface.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Grigore
11.11.2015, 19:41:57

Aş dori să fac unele precizări pe marginea afirmațiilor domnului Iancu Guda. 1. "Sănătos ar fi ca profiturile realizate să se reflecteze şi în lichiditate, lucru care nu se întâmplă dacă cheltuielile au o cadenţă mai mare decât veniturile“ Profit = Venituri - Cheltuieli Lichiditate = Încasări - Plăți În "contabilitatea de angajamente", veniturile și cheltuielile se înregistrează la momentul recunoașterii acestora, în vreme ce încasările și plățile aferente acestora au loc la momente diferite. Așadar, lichiditatea este independentă față de "venituri" și/sau "cheltuieli". Poți avea super profit, însă dacă nu încasezi banii de la client, nu ai bani lichizi, cu care nu poți plati furnizorii, care la rându-le te pot baga în insolvență. 2. "O altă cauză a dificultăţilor de plată în condiţii de profitabilitate vine din costurile de finanţare: profiturile au fost topite practic în dobânzi." Atâta vreme cât raportarea financiară are structura: Rezultat operațional, Rezultat financiar, Rezultat excepțional, este clar că noțiunea de "profit" se referă la rezultatul net după impozit. Ceea ce spune dl director are sens dacă vorbim strict de rezultatul operațional. Cu alte cuvinte, când vorbești de "profit", oricum ai scăzut deja și costurile de finantare.

Modifică Setările