Digi critică ordonanţa birurilor şi plafonărilor: mai mult de o treime din cifra de afaceri a ajuns la statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
digi communications

Digi Communications NV, firma mamă a RCS & RDS S.A. („Digi | RCS&RDS”), a adus marţi critici dure în ceea ce priveşte Ordonanţa 114 şi aşa-zisul motiv al impunerii suprataxei de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din telecomunicaţii, argumentând că în 2017 mai mult de o treime din rulaj a ajuns în buzunarele statului, în contul taxelor, impozitelor şi contribuţiilor.

„În declaraţiile publice susţinute odată cu adoptarea OUG 114/2018, reprezentanţii Guvernului României au precizat că taxarea suplimentară în domeniul comunicaţiilor electronice s-a făcut ca urmare a aşa-zisului „comportament incorect” al operatorilor din sectorul comunicaţiilor electronice. Considerăm că aceste susţineri nu sunt întemeiate şi că nu există nicio bază juridică, fiscală sau economică pentru justificarea introducerii acestor taxe discriminatorii şi netemeinice”, se arată în informarea trimisă marţi Bursei de Valori Bucureşti şi investitorilor. 

Potrivit acesteia, în ce priveşte activitatea RCS & RDS S.A. , Digi Communications arată că „din cifra de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei pe care Digi | RCS&RDS a înregistrat-o în anul 2017, Digi | RCS&RDS a plătit mai mult de o treime (adică peste 1,2 miliarde de lei) pentru: taxe, impozite, contribuţii la bugetul statului, al autorităţilor centrale şi al autorităţilor locale; sume care au mers la bugetul societăţilor şi companiilor cu capital deţinut de stat şi al regiilor autonome ale statului; şi a făcut plăţi obligatorii către o varietate de entităţi publice sau private în baza unor obligaţii publice stabilite prin lege”. 

„Cu privire la afirmaţiile referitoare la nivelul impozitului pe profit exprimate în poziţia publică susmenţionată, se ignoră faptul că, în perioada 2007 – 2017, Digi | RCS&RDS a investit peste 2 miliarde de Euro pentru a dezvolta o reţea performantă de comunicaţii electronice fixe şi mobile bazată pe fibră optică”, mai arată compania. 

Potrivit acesteia, OUG 114/2018 este nefavorabilă dezvoltării sectorului de comunicaţii electronice şi de energie din România, în condiţiile în care creşte semnificativ, fără o consultare corespunzătoare şi fără vreo justificare serioasă, povara fiscală asupra operaţiunilor din aceste sectoare, restricţionând astfel investiţiile şi afectând clienţii. Suntem în curs de evaluare a efecte

Pe de altă parte, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 („OUG 114/2018 prevede dreptul pentru Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM) de a percepe un tarif mărit de monitorizare în procent de 3% din veniturile operatorilor de comunicaţii electronice. 

Prelungirea duratei de exploatare a licenţelor existente de comunicaţii mobile va fi condiţionată de plata unei taxe de 4% aplicată la cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă extinderea înmulţit cu numărul de ani pentru care se prelungeşte durata de exploatare a licenţei. 

Acordarea de licenţe viitoare va fi condiţionată de plata unui procent de 2% sau de 4% din cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă licenţa înmulţit cu numărul de ani aferenţi perioadei de valabilitate a licenţei nou-acordate. 

De asemenea, amenzile aplicabile ca urmare a unor încălcări în legătură cu sectorul de comunicaţii electronice au fost crescute semnificativ. 

În plus, OUG 114/2018 a crescut la 2% procentul de contribuţie aplicat titularilor de licenţe emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru operarea de activităţi în domeniul energiei electrice, termice sau a gazelor naturale din România, contribuţia aplicându-se la cifra de afaceri realizată din activităţile aferente licenţei respective acordate de ANRE. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite