Digi Mobil 5G Smart e disponibil în Bucureşti. Ce alte oraşe urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin
Neagoe, directorul
Diviziei de Telefonie Fixă şi Comunicaţii Mobile Digi Mobil. FOTO
Adevărul / Adrian Pogîngeanu
Cătălin Neagoe, directorul Diviziei de Telefonie Fixă şi Comunicaţii Mobile Digi Mobil. FOTO Adevărul / Adrian Pogîngeanu

DIGI | RCS & RDS face un nou pas către viitorul comunicaţiilor mobile, odată cu punerea în funcţiune a primelor staţii de emisie 5G, şi dă startul dezvoltării viitoarei reţele Digi Mobil 5G Smart.

În cadrul unui eveniment organizat în Centrul Vechi al Bucureştiului, cea mai aglomerată zonă a Capitalei României, operatorul de comunicaţii electronice a oferit jurnaliştilor şi reprezentanţilor autorităţilor ocazia de a testa facilităţile noii tehnologii. 

Demonstraţia, realizată în condiţii reale de utilizare a reţelei şi a telefoanelor mobile Xiaomi Mi Mix 3 5G, a fost posibilă cu sprijinul partenerilor de la Ericsson, furnizorii primelor staţii de emisie 5G din reţeaua Digi Mobil, şi al Xiaomi. DIGI a realizat cu succes teste şi cu echipamentele de reţea Huawei (ale cărui terminale au fost, de asemenea, testate), primele urmând să fie puse în funcţiune pentru uz comercial săptămâna viitoare. Ulterior, vor fi testate şi instalate şi echipamentele partenerului Nokia. Vitezele obţinute în test variază între 500 Mbps - 700 Mbps download şi 18 Mbps  - 36 Mbps la upload.

”România este acum pe harta mondială a tehnologiei de ultimă oră 5G disponibile «live», în teren. Aceasta este o veste bună pentru clienţii Digi Mobil, care, prin intermediul primelor staţii de bază, vor avea chiar de azi acces la servicii de date mobile cu viteze 5G şi latenţă mică. Este încă un pas important făcut de compania noastră spre viitorul convergent al comunicaţiilor, după testul pe platforma prototip 5G realizat acum un an.

Viteze Digi 5G smart măsurate cu aplicaţia Speedtest pe terminalul Xiaomi Mi Mix 3 5G. 

Viteze Digi 5G smart măsurate cu aplicaţia Speedtest pe terminalul Xiaomi Mi Mix 3 5G colaj

Este momentul concretizării unui proiect la care au lucrat, în ultima perioadă, echipe mixte formate din specialiştii noştri şi ai partenerilor noştri. Totul pentru a pune la dispoziţia clienţilor cele mai bune servicii de comunicaţii mobile, cât mai curând posibil, la cele mai ofertante şi accesibile preţuri de pe piaţă”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie DIGI | RCS & RDS. 

În următoarele săptămâni, primele staţii de bază din reţeaua Digi Mobil 5G Smart vor deveni active şi în alte localităţi: Constanţa şi Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca şi Iaşi. Din septembrie, se vor extinde serviciile şi în Sinaia, Buşteni, Predeal, Poiana Braşov, Braşov, Timişoara, Craiova şi Sibiu. Se vor utiliza echipamente de la principalii furnizori de tehnologie pentru reţele de telefonie mobilă: Ericsson, Huawei, Nokia. 

Investiţiile prognozate pentru dezvoltarea reţelei vor fi graduale, urmărind şi ritmul de adopţie a noilor terminale 5G, pe măsură ce acestea vor fi disponibile pentru utilizatori şi vor acoperi toată gama de preţuri. 

Valentin Popoviciu vicepreşedinte Digi Mobil terminale 5G FOTO Adrian Pogîngeanu

Tot de azi, clienţii pot lansa pre-comenzi, pe site-ul digiromania.ro, pentru achiziţionarea celor două terminale compatibile cu tehnologiile 5G, VoLTE şi VoWiFi: Xiaomi Mi Mix 3 5G şi Huawei Mate 20x 5G. Detalii tehnice despre telefoane şi preţurile la care pot fi achiziţionate sunt disponibile pe site-ul digiromania.ro.  

image

”Orice client cu abonament Digi Mobil, care deţine un terminal compatibil, poate efectua trafic şi în reţeaua Digi Mobil 5G” a spus Valentin Popoviciu, vicepreşedinte Digi Mobil.

Tehnologia 5G, prin viteza mare a internetului şi prin numărul mare de dispozitive conectate, ridică întrebări legate de securitate. Directorul Ericson, Dragoş Mircea Rebegea, a spus în cadrul evenimentului că tehnologia 5G e mai sigură decât 4G, pentru că e creată pentru securitate.

Şi pentru că asta sună vag am discutat cu Dan Cristofor, director de vânzări Ericsson pentru România şi Moldova, despre diferenţele între cele 2 tehnologii. El mi-a explicat că, parafrazez, reţeaua 4G e dezvoltată pentru partea de mobile broadband, iar reţeaua 5G şi în special partea de core network e creată după un concept care se numeşte core slicing.

Dacă am înţeles corect, asta înseamnă că fiecare tip de consumator (smartphone, IOT, industrial) ocupă o felie (slice) din conexiunea la internet, iar conexiunile între dispozitiv şi antenă sunt închise virtual (virtual end-to-end). Schema de mai jos preluată de ITUNews cred că te ajută să înţelegi mai bine.

5G network slicing FOTO ITUNews

Digi | RCS & RDS a lansat serviciile de telefonie mobilă 3G, în 2007, fiind primul operator din România care a oferit abonaţilor servicii convergente de comunicaţii electronice fixe şi mobile. Investind continuu în extinderea reţelei mobile, în România, Digi | RCS & RDS a adăugat în portofoliul său, din 2015, serviciile de telefonie şi date mobile în reţeaua 4G. 

Fără a fi avut o moştenire tehnologică 2G, reţeaua 3G Digi Mobil acoperă, în prezent, 99,5% din populaţia României, iar reţeaua 4G, 75 % din populaţie. Digi Mobil s-a poziţionat pe piaţa locală ca un competitor dinamic şi atractiv, atât graţie raportului imbatabil calitate-preţ, cât şi prin instrumentele de finanţare a achiziţiilor de terminale.

Aceste avantaje competitive l-au transformat în liderul portabilităţii în segmentul telefoniei mobile, poziţie deţinută constant, în cei peste 10 ani de existenţă a serviciului de portabilitate în România. La finalul anului 2018, compania mamă a RCS & RDS, Digi Communications N.V., anunţa că operatorul de comunicaţii electronice are peste 3,4 milioane de unităţi generatoare de venituri (RGU) în segmentul serviciilor de telefonie şi date mobile, pe principala sa piaţă, România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite