Doar spiritele se mai încing la combinatul Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumiţi de promisiunile neonorate ale Guvernului privind repornirea combinatului şi plata salariilor restante, angajaţii Oltchim au reluat protestele. Premierul Victor Ponta le transmite să se liniştească pentru că sperie investitorii.

La combinatul de la Râmnicu Vâlcea, doar instalaţia de electroliză, repornită la începutul lunii octombrie, funcţionează. Adică doar 25-30% din capacitatea totală. Guvernanţii au promis că şi electroliza cu catoni de mercur va fi pusă pe roţi şi, astfel, combinatul va ajunge să funcţioneze la 60% din capacitate. Acest lucru însă nu s-a întâmplat încă. Iar, din cei peste 3.000 de salariaţi ai Oltchim, doar 100 lucrează.

Mai mult, salariile restante pentru lunile septembrie şi octombrie nu au fost plătite. Toate acestea au stârnit nemulţumirea angajaţilor care au reluat protestele la începutul acestei săptămâni.

Ieri, aproximativ 400 de salariaţi de la Oltchim protestau în faţa pavilionului administrativ, cerând să le fie plătite salariile restante şi ca premierul Victor Ponta să vină şi să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile.

Corneliu Cernev, liderul Sindicatului Oltchim, susţine că muncitorii sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul Economiei nu a alocat 40 de milioane de euro pentru capitalul de lucru şi pentru restanţele salariale, potrivit Mediafax. „Oamenii spun că manifestarea de nemulţumire va continua dacă nu li se va da un răspuns concret. Sunt 400 de salariaţi supăraţi de faptul că Guvernul nu şi-a onorat niciuna dintre promisiunile făcute în ceea ce priveşte alocarea sumei de 40 de milioane de euro“, a mai spus Cernev.

Altercaţii şi greva foamei

Nemulţumirile angajaţilor Oltchim au degenerat chiar la protestele de luni. La un moment dat, între muncitori a avut loc o altercaţie, după ce un salariat a cerut cu prioritate bani pentru repornirea combinatului, colegii acestuia reacţionând violent şi susţinând că ei vor să-şi primească salariile restante. Tot luni, şase dintre salariaţi au intrat în greva foamei, unul dintre ei renunţând ulterior din motive medicale.

Protestele nu s-au oprit ieri nici după ce angajaţii au fost anunţaţi că în şedinţa de luni a conducerii cu reprezentanţi ai sindicatului şi ai salariaţilor s-a hotărât ca avansul pe luna septembrie să fie achitat până la 15 noiembrie, iar lichidarea până la 27 noiembrie.

Ponta: „Protestatarii gonesc investitorii“

Premierul Victor Ponta nu s-a întâlnit cu salariaţii Oltchim, aşa cum aceştia îşi doresc, însă le-a transmis un mesaj de la Bruxelles, acolo unde se află pentru o întâlnire cu prim-miniştrii statelor membre ale grupului „Prietenii coeziunii“.

Ponta a lansat un apel către angajaţii combinatului să oprească protestele violente, arătând că astfel de acţiuni îi îndepărtează pe investitori şi că Oltchim nu poate fi salvată decât cu ajutorul salariaţilor.  

„Mesajul meu pentru angajaţii Oltchim este că restructurăm compania, o curăţăm de căpuşe, asigurăm repornirea şi continuăm discuţiile, chiar în zilele următoare, cu investitorii strategici. Cu cât vor ieşi mai mult în acţiuni violente, cu atât îi speriem mai mult pe cei care vor să investească, inclusiv băncile. Dacă ei îi gonesc pe toţi ajungem la ce este mai rău“, a spus Ponta, potrivit Mediafax.  

Investitorii strategici cu care Guvernul ar urma să poate discuţii pentru privatizarea Oltchim ar fi chiar ruşii de la TISE. Surse ministeriale au declarat, potrivit Bursa.ro, că secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu, a invitat conducerea TISE să facă o vizită de lucru în România pentru a discuta despre posibile investiţii ale grupului în ţara noastră, în special despre Oltchim.

Preşedintele TISE a acceptat invitaţia şi o delegaţie a grupului urmează să aibă o întâlnire cu autorităţile de la Bucureşti chiar în aceste zile. TISE a depus în primăvară o ofertă neangajantă pentru privatizarea Oltchim, dar ulterior, după modificarea stategiei, s-a retras din proces.

Chiar dacă Guvernul îşi menţine, cel puţin declarativ, interesul de a privatiza combinatul, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, susţine că societatea Oltchim nu este privatizabilă, iar insolvenţa nu este o soluţie pentru problemele companiei.

„Oltchim, nici înainte şi nici acum, nu va fi privatizabil. Nici insolvenţa nu mai poate să facă minuni“, a afirmat Remus Borza.

Premierul anunţă restructurări

Ponta a mai spus ieri, la Bruxelles, că luni a avut o nouă discuţie cu miniştrii Economiei şi Finanţelor privind situaţia Oltchim şi a explicat că repornirea treptată a combinatului presupune şi un proces de restructurare, deoarece nu toţi cei 3.000 de angajaţi vor avea de lucru imediat, ci doar pe măsură ce sunt redeschise secţiile. El a arătat că o parte dintre secţiile Oltchim au fost repornite, iar săptămâna trecută au existat încasări pentru salarii, dar o bancă creditoare a luat imediat banii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite