Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Doi deputaţi PNL propun o lege prin care hipermarketurile să fie închise duminica şi de sărbătorile legale. Cum îşi justifică iniţiativa

11
8 May 2015 18:25:00
Autor: Adina Vlad
Deputaţii care au iniţiat propunerea legislativă susţin că măsura va duce la revitalizarea comerţului tradiţional, iar consumatorul va petrece duminica în familie
Deputaţii care au iniţiat propunerea legislativă susţin că măsura va duce la revitalizarea comerţului tradiţional, iar consumatorul va petrece duminica în familie

Deputaţii PNL Nini Săpunaru şi Tinel Gheorghe au iniţiat o propunere legislativă prin care hipermagazinele să fie închise duminica şi de sărbătorile legale, apreciind că astfel, se revitalizează comerţul tradiţional, iar consumatorul va petrece duminica în familie şi făcând mişcare în aer liber.

Cei doi parlamentari PNL au iniţiat un proiect de modificare a Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prin care hipermagazinele (n.r.- structură de vânzare cu amănuntul, cu suprafaţă de peste 2.500 de metri pătraţi, utilizată pentru comerţul specializat şi/sau nespecializat, care comercializează mărfuri alimentare şi/sau nealimentare) vor fi închise duminica şi în zilele de sărbători legale.
 
Deputaţii liberali precizează în expunerea de motive că, pe plan european, s-a semnalat, în ultima vreme, o evoluţie îngrijorătoare în ceea ce priveşte abuzurile exercitate de marile supermarketuri, iar în aceste condiţii, unele ţări din Uniunea Europeană au fost nevoite să propună măsuri adecvate, inclusiv acte normative în privinţa programului de funcţionare a hipermagazinelor.
 
„Prin acest act normativ susţinem revitalizarea comerţului tradiţional, prin limitarea programului de lucru al hipermagazinelor“, arată parlamentarii, potrivit Mediafax. 
 
Ei apreciază că „limitarea va determina consumatorul român să se concentreze pentru cumpărăturile zilnice sau săptămânale în zilele lucrătoare şi în prima parte a weekendului, respectiv vineri după amiază şi sămbăta, urmând ca pentru duminică să se reorienteze pentru familie, mişcare în aer liber, cultură“.
 
Liberalii mai consideră că propunerea legislativă va avea efect pozitiv, pe termen lung, asupra producătorilor agricoli, prin valorificarea propriilor produse şi stimularea acestora pentru a produce şi pe viitor.
 
„Se va încuraja astfel producţia agricolă naţională pentru comercianţii din pieţele agroalimentare, precum şi pentru cei ce deţin magazine mici, aceştia înregistrând o creştere a vânzărilor, fapt care va încuraja înfiinţarea de noi entităţi (P.F.A. etc.), dezvoltarea magazinelor de proximitate, noi locuri de muncă şi rezolvarea problemelor legate de şomaj“, consideră deputaţii.
 
Ei adaugă că producătorul agricol va oferi produse mult mai proaspete, direct de la sursă, pe când în hipermagazine, datorită faptului că acestea se aprovizionează cu cantităţi foarte mari de produse, nu pot oferi aceeaşi calitate.
 
În opinia iniţiatorilor, se încurajează producătorul român în vederea producerii de produse autohtone de calitate care va concura cu produsele din import aflate în hipermagazine.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Adrian Cornel Borină
8.05.2015, 19:02:06

Știe cineva în țara asta ce e ăla stat laic sau ne-am blocat în secolul XIX? Am trăit experiența asta într-o țară care face așa ceva și era frustrant să lucrez Sâmbăta și sa nu pot să îmi fac cumpărăturile Duminica pentru că era totul închis

-2 (2 voturi)
Adrian Cornel Borină
8.05.2015, 19:02:07

Știe cineva în țara asta ce e ăla stat laic sau ne-am blocat în secolul XIX? Am trăit experiența asta într-o țară care face așa ceva și era frustrant să lucrez Sâmbăta și sa nu pot să îmi fac cumpărăturile Duminica pentru că era totul închis

-1 (3 voturi)
Catalin Teja
8.05.2015, 20:53:46

in toate tarile occidentale sunt inchise hipermarkeurile duminica. Angajatii aia care muncesc pe branzi 5-6 zile pe sapt vor si eu duminici libere. Nu doar tu. Fa-ti cumparaturile inainte. Apoi duminica du-te la un restaurant, du-te la o plimbare, un film si relaxeaza-te. SUnt de acord cu aceasta initiativa

+1 (7 voturi)
Catalin Teja
8.05.2015, 20:55:30

amaratii cu magazile si tarabele ar mai face si ei un ban cu produsele romanesti.

-1 (7 voturi)
Stan Toma
8.05.2015, 22:52:48

O initiativa buna care este si in alte tari din europa .Sper sa se aplice.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările