Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Doi giganţi din energie îşi vând afacerile din România. Cine vrea să le cumpere

12
8 Dec 2019 14:21:59
Autor: Afrodita Cicovschi
Compania românească vrea să ăşi diversifice portofoliul de producţie prin proiecte noi, atât prin transfer de business, achiziţie de participaţii şi/sau achiziţie de acţiuni sau active. FOTO Arhiva Adevarul
Compania românească vrea să ăşi diversifice portofoliul de producţie prin proiecte noi, atât prin transfer de business, achiziţie de participaţii şi/sau achiziţie de acţiuni sau active. FOTO Arhiva Adevarul

Acţionarii uneia dintre cele mai mari companii energetice din ţara noastră, cu capital integral românesc, vor discuta joi, 12 decembrie, despre posibila achiziţie a acţiunilor deţinute de două dintre cele mai mari companii prezente în România.

Hidroelectrica a demarat procedurile de achiziţie a grupurilor CEZ România şi Enel România şi solicită aprobarea acţionarilor pentru a angaja servicii de consultanţă în acest sens, potrivit convocatorului şedinţei Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA), care va avea loc pe 12 decembrie, transmite Agerpres.
 
Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei se află "informarea acţionarilor cu privire la demararea acţiunilor aferente procesului de fuziuni şi achiziţii (M&A) pentru Grupurile CEZ România şi Enel România la nivelul S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA".
 
De asemenea, acţionarii vor fi informaţi cu privire la aprobarea achiziţionării serviciilor de consultanţă aferentă procesului de fuziuni şi achiziţii (M&A) pentru Grupurile CEZ România şi Enel România.
 
Un alt punct de discuţie este "aprobarea achiziţionării de către S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA a unor servicii avocaţiale de consultanţă având în vedere  ale grupurilor CEZ România şi Enel România".
 
Totodată, Hidroelectrica vrea să preia şi unele active ale UCM Reşiţa, care vor fi utilizate în activităţile de mentenanţă şi retehnologizare ale companiei.
 
În cadrul şedinţei AGEA, conducerea companiei propune acordarea de sponsorizări pentru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Marie Curie Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Fundaţia pentru SMURD şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă.
 
Compania cehă CEZ a anunţat vara trecută că scoate la vânzare activele din România şi alte state din regiune, pentru a se concentra pe investiţii în ţara-mamă. CEZ deţine în România sistemul de distribuţie a energiei din Oltenia şi parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o putere de 600 de MW.
 
La mijlocul lunii noiembrie, CEZ a anunţat că peste 30 de potenţiali cumpărători şi-au manifestat interesul pentru a cumpăra activele CEZ din România, prin scrisori neangajante.
 
"După o evaluare a acestor oferte, ne aşteptăm ca ofertele angajante să fie trimise în al doilea trimestru al anului următor, iar ulterior să fie semnat un acord cu câştigătorul licitaţiei. Finalizarea tranzacţiei este aşteptată în prima jumătate a lui 2021", a informat grupul CEZ.
 
La rândul său, Enel deţine pe piaţa locală distribuţiile de energie electrică Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat, precum şi capacităţi de producere a energiei regenerabile. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Smeritu Pahomie
8.12.2019, 16:23:43

...s-au vandut toate sectoarele cheie ce tin de siguranta nationala.....pot fi cumparate chiar si de firme de talibani din Afganiistan sau triburi din Zimbabve....

+2 (2 voturi)
cosmic
8.12.2019, 19:56:22

atunci de ce nu le cumperi tu?

-1 (5 voturi)
Jorj
8.12.2019, 19:05:19

Ar fi super sa ajunga iar in maini romanesti acele active! Preferabil mai multe maini, ca nu e buna nici comasarea asta.

+3 (3 voturi)
A4___ A4___
8.12.2019, 21:35:50

HAsturel....pai sa vedem gigantul amerikan care va cumpara CEZ si ENEL ul:) parca vad ca ajunge pe mana rusilor ............da nu asta e intrebarea adevarat: dece pleaca CEZ ce anume a aflat? ce stie ca renunta la bucatika asta de aur? sau o fi renumita mentenanta romaneasca de vina again and again :?:)

0 (2 voturi)
Hastur
9.12.2019, 01:10:46

Domnule A4.Hehehehehehe.Esti simpatic.Ce scrie? 30 DE CUMPARATORI STAU LA COADA.CEZ nu pleaca de bunavoie, nu mai este competitiv.Si asta nu din cauza noastra.Prefera sa se concentreze pe afacerile din propria tara.Ups.Ca sa vezi P.S.Cel mai mare parc eolian terestru din Europa unde e? In Romania.Si acum urmeaza colindele de Craciun.Alea romanesti, nu alea unguresti, hehehehehehe.

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările