Afaceri

articolul anterior articolul urmator

E moral sau imoral să intri cu forţa într-o companie?

13
21 Jul 2020 16:12:20
George Butunoiu

„Acum ceva timp am câştigat un caz la CNCD împotriva unei companii cu sediul în Bucureşti, care postase în job descriptionul pentru un post de Legal Adviser, faptul că acceptă numai candidaţi care au încheiat studiile de drept ale Universităţii de Drept «la stat, nu la particulară».

Dacă job descriptionul la care faceţi referire exclude în mod expres candidaţii fără experienţă, atunci este discriminare. Altfel, dacă practica companiei se întâmplă în spatele uşilor închise şi nu poate fi dovedită, atunci practica va continua… Asta e opinia mea juridică asupra postării dumneavoastră.“ – spune cu mândrie cineva, în aplauzele altor cititori, într-un comentariu la un articol în care scriam despre companiile care nu acceptă candidaţi de la facultăţi private pentru anumite posturi.

Aproape toţi militanţii care luptă împotriva criteriilor discriminatorii la angajare spun că fac asta în numele unor principii morale, fie că sunt ei înşişi în cauză sau aşa, în general. Dar alţii consideră că, dimpotrivă, să insişti să intri cu forţa în organizaţia cuiva care nu te vrea sau nu te consideră potrivit acolo, indiferent de motiv, şi să-l mai dai şi în judecată pentru asta, e imoral.

Aşadar, pe comentatorul de mai sus îl consideraţi o persoană morală sau imorală? Şi consideraţi că nivelul de moralitate / imoralitate depinde de tipul organizaţiei care impune criteriile discriminatorii? Să zicem că în exemplul de mai sus ar fi fost vorba despre o mare companie de stat, respectiv o multinaţională, o companie medie sau un mic business antreprenorial al unei familii. E moral sau imoral, în egală măsură, să dai în judecată pentru discriminare pe oricare dintre aceştia?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Ludwig
21.07.2020, 18:20:48

De regula de facultati particulare fug toti angajatorii privati. In schimb la stat doar diploma conteaza fie ea ca e la particulara sau la stat. In generala facultatiile de provincie de stat sunt fabrici de diplome , exceptie face clujul, timisoara, iasi. In rest sunt destui absolventi de facultati de stat de medicina din galati, arad, oradea etc..Poti fi acesti absolventi considerati medici?Legea zice ca da, piata zice ca nu. Legat de discriminare era dat un caz al unei companii din capitala ce l-a concediat pe seful de HR ca a recunoscut ca este homosexual. Desi omul avea o pregatire serioasa si era competent, au pus o presiune uriasa pe el sa plece. In opinia mea astfel de companii ar trebui lichidate de pe piata. Legea zice clar ca nu poate exista discriminare legata de sex, varsta (aici stim ca sunt multi ce vor tineri dupa care se frig si aleg in final oameni cu 20 de ani experienta.)

+2 (2 voturi)
imsi imsi
21.07.2020, 19:49:34

Nu este legal sa pui conditii discriminatorii legate de institutia de invatamant unde s au facut studiile cu exceptia cazului cind se refera la state care n au acord de recunoastere a diplomelor cu Romania. De exemplu pt practica juridica pt angajarea in institutiile europeene diploma trebuie sa fie obtinuta intr un stat membru UE sau in statele asociate sau sa fie recunoscuta prin procesul natioanal in unul din cele 27/28 SM. Nu doar candidatii pot sa ceara daune morale pt un asemenea anunt dar chiar si universitatile private pot sa ceara daune uriase companiei respective. Ala care a dat anuntul este ori idiot ori chiar el absolvent de universitate privata facultatea drept.

0 (4 voturi)
un motan intransigent
21.07.2020, 20:31:38

#imsi imsi, O institutie de invatamant poate conditiona calitatea absolventului. Daca Universitatea respectiva e recunoscuta de mare prestigiu, absolventii sai se pot bucura de apreciere si de incredere la angajarea in companii particulare. Pe piata muncii in companiile particulare nu-ncap socialisme fals egalitare. Bocciii au locuri rezervate "la stat".

+2 (2 voturi)
imsi imsi
21.07.2020, 20:44:57

un motan intransigent Legea i lege si pt privat i pt stat. Teoretic si legal o diploma care i validata de statul respectiv da drepturi detinatorului opozabile oricarui organism privat sau public ma nataraule. Sigur ca universitatea din rascracati nu i egala cu Universitatea olitehnica din Bucuresti dar compania ta privata o ia in bot una doua fiindca incalca legea. Nimic n o impiedica sa arunce direct la cos aplicatia absolventului de la rascracati. Nu o obliga nimeni sa nu l short list eze pe nefericitul ala. Da tu ai absoolvit o facultate pe la rascracati si nu pricepi ca legea i una pt toti. Probabil ca ai picat la examenul de la conducere ca la intrebarea cine are prioritate trabantul sau jaguarul tu ai bifat raspunsul Jaguarul ca i mai scump.

0 (2 voturi)
imsi imsi
21.07.2020, 21:08:55

un motan intransigent Ca esti nepregatit si folosesti termenii aiurea fara sa i intelegi se vede din postarea ta: "poate conditiona " aceasta formulare are intelesul ca se pun conditii pt realizarea unei actiuni. Desteptii aia de privati au conditionat angajarea de absolvirea unei anumite facultati. Facultatea nu a condtionat in nici un fel pregatirea studentilor in sensul ca nu le a pus conditii sa nu invete. Le a conditionat procesul de invatamint cerindu le sa plateasca taxe dar nu le spus ma nu va dau diploma daca stiti carte. Cu avocati ca dta oameni nevinovati ajung la puscarie.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările