Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Mesajul ciudat al lui Elon Musk care a şters 13 miliarde de dolari din valoarea acţiunilor Tesla

6
2 May 2020 09:41:54
Autor: News.ro
Acţiunile Tesla au scăzut în urma unei declaraţii controversate făcute de Elon Musk FOTO AFP
Acţiunile Tesla au scăzut în urma unei declaraţii controversate făcute de Elon Musk FOTO AFP

Acţiunile producătorului de automobile electrice Tesla au scăzut vineri cu 9%, după ce directorul general Elon Musk a scris pe Twitter că preţul acestora este prea mare, transmite Reuters.

”Preţul acţiunilor Tesla este prea mare”, a scris Musk pe Twitter, într-unul dintr-o serie de mesaje neobişnuite, inclusiv unul în care a citat fragmente de imnul naţional al Statelor Unite şi a afirmat că îşi va vinde aproape toate bunurile fizice.
 
Declinul acţiunilor a şters circa 13 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a Tesla şi aproape 3 miliarde de dolari din valoarea participaţiei deţinută de Musk la companie. Cu toate acestea, preţul acţiunilor Tesla este cu aproape 50% peste nivelul consemnat la începutul lunii aprilie.
 
La peste două ore după publicarea tweeturilor, Tesla nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Twitter a refuzat să comenteze.
 
Publicaţia Wall Street Journal a relatat că Musk a răspuns unui email în care a fost întrebat dacă glumeşte sau dacă tweetul a fost aprobat înainte de a-l publica afirmând: ”Nu”.
Nu este prima oară când Musk a publicat tweeturi provocatoare. În august 2008, Musk a scris pe Twitter că a asigurat finanţarea pentru o posibilă retragere de la bursă a Tesla, anunţ care a dus la proces de fraudă intentat de Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare. Musk a încheiat un acord cu SEC, acceptând plata unei amenzi de 20 de milioane de dolari şi aprobarea tweeturilor care includ informaţii importante despre companie de către un avocat al Tesla.
 
Luna trecută, un judecător federal a afirmat că Tesla şi Musk trebuie judecaţi într-un proces intentat de acţionari în legătură cu tweetul referitor la retragerea de la bursă, inclusiv pentru acuzaţia că Musk a intenţionat să îi fraudeze.
 
În aprilie 2019, Musk a scris pe Twitter: ”Twitterul meu este un nonsens total în acest moment”.
 
Stilul lui Musk a atras peste 33 de milioane de urmăritori pe Twitter, el fiind considerat un avantaj de marketing pentru Tesla.
 
Creşterea recentă a acţiunilor Tesla face ca Musk să fie aproape de încasarea a peste 700 de milioane de dolari.
 
Media ultimelor şase luni a capitalizării de piaţă a Tesla este aproape de 100 de miliarde de dolari, nivel de la care vor fi deblocate o serie de opţiuni prin care Musk va putea cumpăra 1,69 milioane de acţiuni Tesla, în cadrul unui pachet de beneficii de acum doi ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

mihai radu
2.05.2020, 10:37:35

Aveți o mostră a felului în care acest joc numit Bursă,provoacă crize financiare mondiale,o idioțenie inventată de americani,în care se câștigă sau se pierd bani care există doar virtual.Banii adevărați sunt numai cei produși prin concepție, producție și servicii,toți ceilalți sunt volatili,să pierzi 13 miliarde într-o zi dovedește încă odată fragilitatea sistemului !

-1 (1 vot)
Silviu Vasile Dumitrescu
2.05.2020, 14:36:52

Îmi pare rău pentru brutalitatea replicii dar bateți câmpii grav. „Concepție, producție, servicii” toate au nevoie de capital, de bani. Unde în altă parte să se întâlnească cererea cu oferta de capital dacă nu la bursă? Capitalismul și economia globală intrau în blocaj total dacă structura de proprietate în afaceri rămânea individual privată, adică a câte unui patron unic, cel mult câte doi-trei asociați din aceeași familie. Societățile pe acțiuni înseamnă structuri colective de proprietate, mai mulți bani, mai multă responsabilitate în administrarea afacerilor, mai multă eficiență. Unde altă parte dacă nu la Bursă sunt emise acțiunile și tranzacționate, vândute și cumpărate? Nu bursa și acțiunile în sine sunt problema sistemului, ci speculațiile financiare cu tot felul de produse care nu au acoperire reală.

+1 (1 vot)
mihai radu
2.05.2020, 15:12:24

Bursa este un joc financiar,la fel ca pariurile pe creșteri și scăderi de valori,la fel ca feluritele vânzări futures de produse financiare,la fel ca revânzările de contracte imobiliare,etc,etc,este o nebunie a vânzărilor și revânzărilor aceluiaș produs,care in final duce la o criză economică devastatoare.Acum nu mă dau specialist,dar atâta timp cât toate crizele au fost generate de Bursa pe acțiuni și tot felul de scheme de vânzare-cumpărare plecate de la americani ,pot să mă îndoiesc de beneficiul real al acestor jocuri pentru economia mondială in ansamblu.Elon Musk practic n-a pierdut nimic,acei bani sunt virtuali,dar Marea Criză și 2008 au pornit de la astfel de practici !

-1 (1 vot)
61.8
2.05.2020, 16:59:13

How does the stock market work? https://www.youtube.com/watch?v=p7HKvqRI_Bo Futures Market Explained https://www.youtube.com/watch?v=CC9VeHrI3Es

+1 (1 vot)
Economist de Serviciu
2.05.2020, 14:35:39

Musk mai trage si el cate-o dushca din timp in timp, ce-aveti cu el? Banii lui, el i-a pierdut. Acum ii alta treaba daca actionarii lui il vor da in gat, dar se descurca el.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările