ELCEN ar putea fi vândut unor investitori privaţi. Cât are de recuperat de la compania care a preluat RADET

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ELCEN ar putea fi vândut oricărui investitor privat, a anunţat administratorul judiciar al companiei, precizând că a depus deja planul de reorganizare la Tribunalul Bucureşti.

„Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, a înregistrat la Tribunalul Bucureşti planul modificat de reorganizare a ELCEN, urmând ca acesta să fie supus votului Adunării Creditorilor în termen de 20 de zile de la publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a anunţului privind depunerea acestuia la dosararul de insolvenţă”, a informat luni administratorul.

Potrivit acestuia, cea mai importantă modificare prevede un termen de 6 luni de zile de la confirmarea planului de către Judecătorul Sindic în care statul român poate efectua transferul de afacere, prin Primăria Municipiului București (PMB) şi/sau Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

În cazul în care statul român nu este interesat, activele ELCEN vor fi vândute către orice investitor privat care îndeplineşte cerinţele de business şi pe cele legale.

Soluţia transferului de afacere poate fi implementată de statul român în trei variante:

  • de către Municipiul București sau o entitate desemnată de către aceasta în vederea realizării SACET; 
  • de către Ministerul Economiei sau o entitate indicată de către acesta
  • de o societate nou creată cu participarea PMB și a Ministerului Economiei (în mod direct sau prin societățile subordonate acestora) în vederea preluării activelor ELCEN (și eventual și preluarea administrării rețelei de transport și distribuție de la RADET/C.M. Termoenergetica) pentru realizarea SACET. 

Alte modificări importante vizează modalitatea de recuperare a creanţei RADET, recuperarea sumelor plătite în contul TVA, în urma falimentului RADET şi prelungirea termenului de reorganizare de 3 ani cu durata maximă prevăzută de lege, respectiv cu încă 12 luni. 

Astfel, recuperarea creanței ELCEN deținută împotriva RADET se va realiza pe cale judiciară, sens în care Administratorul Judiciar a procedat deja la formularea acțiunii în vederea angajării răspunderii PMB.

Totodată, se va proceda la ajustarea bazei de impozitare a TVA (potrivit prevederilor art. 287 lit. d) Cod fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea 30/2019), astfel încât ELCEN va recupera o suma de cca 526 milioane de lei, care va fi folosită ca sursă de finanţare a planului de reorganizare. 

„Fiind vorba de societăţi de stat, decizia politică a fost în permanenţă cheia de boltă în planurile de redresare a ELCEN şi RADET. De aceea, îmi exprim speranţa că, odată cu schimbarea de paradigmă şi viziune la nivel politic-guvernamental, vom vedea o altă implicare a factorilor de decizie. Am primit semnale bune în urma discuţiilor cu oficialii din Guvern şi ne aşteptăm ca măcar în ceea ce priveşte ELCEN situaţia să intre pe drumul cel bun”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator SIERRA QUADRANT.

Compania care a preluat RADET are o datorie de peste 200 milioane de lei către ELCEN

Termoenergetica, noul operator al reţelei de termoficare din Bucureşti ce a preluat de la 1 decembrie 2019 activitatea RADET (aflată în faliment) pentru a asigura continuitatea furnizării agentului termic, înregistrează datorii ieşite din scadenţă faţă de Elcen în valoare de 206,55 milioane lei.

Astfel, 25,39 milioane lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii decembrie, fiind scadentă încă din 29 ianuarie (32 de zile scadenţă depăşită) şi perioadă de graţie de 30 de zile, de asemenea, depăşită, fapt ce conduce la perceperea de penalităţi, conform prevederilor legale aplicabile.

”Constatăm, din păcate, că se repetă povestea nefericită a RADET: se acumulează datorii, se depăşesc termene scadente şi se percep penalităţi aferente facturilor achitate cu întârziere”, arată Elcen într-un comunicat.

De asemenea, 181,15 milioane lei este valoarea facturii aferente lunii ianuarie cu scadenţă depăşită în 29 februarie.

”Totodată, subliniem faptul că Termoenergetica nu a constituit garanţia conform Contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice nr. 1/2019 şi reglementată de Ordinul ANRE nr. 35/2013. Deşi, în cadrul şedinţei CGMB din 14.11.2019, s-a aprobat majorarea capitalului social al Termoenergetica cu 645,88 milioane lei, banii au rămas doar pe hârtie. PMB s-a angajat că va vira această sumă în contul companiei, însă, în realitate, Termoenergetica este în continuare subfinanţată”, mai precizează Elcen.

Compania arată că PMB înregistrează subvenţie restantă încă din luna noiembrie 2019.

”În consecinţă, nu se asigură un echilibru financiar care să permită prestarea în condiţii de siguranţă a serviciului public de alimentare cu energie termică a bucureştenilor”, mai spun reprezentanţii Elcen.

Potrivit Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, Municipiul Bucureşti, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuităţii şi siguranţei serviciului public de furnizare a energiei termice. Această obligaţie constă în asigurarea şi achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale şi la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor în sarcina sa, respectiv virarea subvenţiei.

”În condiţiile în care se vorbeşte tot mai multe de oraşe şi comunităţi sustenabile, e important de conştientizat faptul că pentru dezvoltarea unei societăţi sustenabile este nevoie de implicare, asumare şi constituirea unui cadru propice pentru activităţi economice sustenabile. Rolul autorităţii locale în dezvoltarea unui oraş sigur, rezilient şi durabil este foarte important, iar credibilitatea unei astfel de instituţii în ceea ce priveşte misiunea de prestare a serviciilor publice este esenţială, fiindcă gradul de satisfacţie şi de dezvoltare a comunităţii depinde de modul în care autoritatea publică îşi îndeplineşte misiunea”, aduagă ei.   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite