Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Enel aşteaptă oferte angajante pentru preluarea activelor din România până la sfârşitul lunii noiembrie

1
15 Oct 2014 19:10:57
Autor: Adina Vlad
Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România, vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România FOTO balkaneu.com
Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România, vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România FOTO balkaneu.com

Companiile interesate de achiziţia activelor pe care grupul italian Enel le deţine în România şi Slovacia pot depune oferte angajante până la finele lui noiembrie, a declarat Francesco Starace, directorul general al grupului, citat de Corriere della Sera.

Procesul de vânzare a activelor din România este într-un stadiu uşor mai avansat decât cel din Slovacia, a spus Starace în timpul unei audieri în faţa Comisiei de Industrie din Senatul italian. Şeful Enel a declarat recent că State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de stat de utilităţi din lume după venituri, s-a arătat interesată să cumpere operaţiunile de distribuţie şi vânzare din România.
 
Enel este compania de utilităţi cu cele mai mari datorii din Europa, astfel că grupul italian a decis să vândă active în valoare de peste 4 miliarde de euro pâna la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei şi pentru a-şi păstra ratingul pentru investiţii. Potrivit Starace, datoriile grupului vor fi reduse la 37 miliarde de euro în decembrie 2014, de la peste 44 miliarde de euro anul trecut.
 
De altfel, grupul a identificat o serie de noi active non-strategice, din vânzarea cărora ar putea obţine aproximativ 8-9 miliarde de euro, a spus Starace.
 
Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România, vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).
 
Compania de stat Nuclearelectrica a anunţat, în septembrie, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte dintre operaţiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de către acţionari.
 
Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

Mai puteţi citi:
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

.....
16.10.2014, 12:00:00

Iata un bun prilej ca statul nostru anemic sa prinda ceva...energie.

Modifică Setările