EXCLUSIV Ce profituri garantează statul  în contractele cu particularii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerele, primăriile, consiliile judeţene şi ceilalţi ordonatori de credite le asigură partenerilor privaţi, în contracte, realizarea de profituri în cote de la 5% la 12%.

În afacerile cu statul, partenerii privaţi nu trebuie să facă abuzuri sau să încalce legea pentru a ieşi în câştig.

Asta pentru că statul recunoaşte şi acordă, chiar prin standardele de cost şi contractele de achiziţii, dreptul partenerului privat la o cotă de profit.

„Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a acestor cote de profit în diverse domenii de activitate.

În timp ce pentru produsele reglementate, cum ar fi medicamentele, gazele sau energia electrică, statul garantează o cotă-standard de rentabilitate, pentru celelalte tipuri de achiziţii publice astfel de cote sunt doar recomandate.

În plus, la anumite tipuri de lucrări publice partenerul privat mai poate adăuga şi o cotă de „cheltuieli diverse şi neprevăzute“.

5% pentru drumuri, 12% pentru autostrăzi

Standardele de cost prevăzute de legislaţia în vigoare pentru construcţia de drumuri judeţene recomandă o cotă de 5% din valoarea investiţiei de bază pentru profit şi una de 10% pentru cheltuielile diverse şi neprevăzute.

Concret, dacă prin contract drumul ar urma să coste un milion de lei pe kilometru, constructorul poate adăuga 50.000 de lei pentru propriul profit şi 100.000 de lei drept „cheltuieli diverse şi neprevăzute“.

La autostrăzi, în schimb, statul este mult mai generos: în cele mai multe dintre atribuirile recente, partenerilor privaţi (constructorii magistralelor rutiere) li s-au acordat cote de profit de până la 12%, recunoscându-li-se şi acel surplus de 10% pentru „cheltuielile diverse şi neprevăzute“.

„Aceste cote sunt doar recomandate, nu sunt impuse prin contractele de achiziţii publice. Dacă partenerul privat vrea să fie competitiv în candidatura lui pentru un contract, el poate să propună o cotă mai mică sau chiar zero pentru propriul profit. Codul civil permite încheierea de contracte fără cote de profit“, a declarat, pentru „Adevărul“, avocatul Sorin Fusea, specialist în achiziţii publice.

Profit Achizitii Publice

De asemenea, „şi la capitolul cheltuieli diverse partenerul privat poate veni cu o cotă de 6% sau de 1% în loc de 10%, nu e nici greşit, nici ilegal“, ne-a mai spus avocatul.

Rentabilitate tot mai mică în energie

În domeniile gazelor şi energiei electrice, distribuitorii în regim reglementat au avut, mai demult, cote de 12% ale rentabilităţii garantate de stat.

În prezent, aceste cote sunt reduse la 7,7% (faţă de 8,5% în 2014) şi, cum era de aşteptat, energeticienii sunt total nemulţumiţi.

Dar, de cealaltă parte, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), spune că din aceste profituri ar trebui realizate investiţii.

„Noi acordăm o rată de rentabilitate de 7,7% şi la distribuţia de electricitate, şi la gaze, pe care am scăzut-o de la 8,5%.
ANRE ia ca reper elementele de rentabilitate la instrumente financiare, precum titluri de stat, considerăm că în aceste sectoare, unde sunt monopoluri naturale, există un element comun.
Şi acela este lipsa de risc. Noi considerăm că aici nu există risc, nu se va închide niciodată, e un serviciu de interes public. Ne uităm cum evoluează şi alte instrumente financiare.
Spre exemplu, la privatizare rata de rentabilitate era 12%, dar încet-încet a început să coboare.
De la BNR am primit anul trecut că dobânda la titlurile de stat a fost de 5,8%, dar statul se împrumută acum şi cu 3%. Aşa că am dat 7,7%, considerăm că mai este muncă în plus pentru gestionarea acestor investiţii.
De asemenea, ne mai uităm şi la rata de rentabilitate din alte state dezvoltate, în Germania sau Franţa este, în medie, de 7%.
Aici am întâmpinat opoziţia companiilor. ANRE a observat o evoluţie care nu a fost aşa cum s-a estimat iniţial, am observat profituri foarte mari, nu putem aştepta cinci ani, cât este perioada de reglementare, ca să intervenim.
Companiile reglementate au fost la Londra la întâlniri cu investitorii şi s-au plâns că ANRE le-a tăiat rata de rentabilitate. Dar investitorii când au auzit că e 7,7% i-au luat la întrebări – de ce mai stau şi se plâng în loc să facă investiţii“, ne-a spus şeful ANRE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite