Falimentul Astra Asigurări, războiul argumentelor. Cine are dreptate: ASF sau acţionarii companiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mişu Negriţoiu (stânga) şi Dan Adamescu se duelează pe piaţa asigurărilor
Mişu Negriţoiu (stânga) şi Dan Adamescu se duelează pe piaţa asigurărilor

Anunţarea falimentului companiei Astra Asigurări, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), urmată de replica omului de afaceri Dan Adamescu, a declanşat un război al argumentelor pro şi contra măsurii de „exmatriculare“ a Astrei din piaţa asigurărilor.

Pe de-o parte, planul de redresare propus de acţionari a fost respins de ASF pe motiv că o bună parte din banii necesari ar veni prea târziu faţă de momentul în care ar fi nevoie de ei.

De cealaltă parte, acţionarii - prin vocea lui Dan Adamescu - acuză o atitudine discriminatorie a ASF faţă de Astra Asigurări în raport cu alte companii din aceeaşi piaţă.

Argumentele Astra

„Vom arăta în instanţă cu probe, atât noi ca acţionari cât şi compania, că nu este cazul falimentului. Noi avem un plan de restructurare cu injecţie de capital făcut chiar în urma a ceea ce ne-a propus KPMG, fostul administrator al companiei“, a spus Adamescu, citat de Zf.ro.

El spune că era pregătit să vină cu 450 de milioane de lei la capitalul companiei şi că decizia ASF de a retrage autorizaţia şi de a cere falimentul este abuzivă.

„Mi-a luat 12 ani să pun Astra pe picioare, companie care a fost «jefuită» chiar înainte de privatizarea din 2000, iar acum ei au distrus-o.
Totul a început în februarie 2014, când s-a constatat un necesar de capital de 52 de milioane de lei, dar ASF nu a venit la mine să ceară banii, ci a pus-o direct sub administrare specială.
Pe de altă parte, când apare un necesar de capital în cazul firmelor străine de asigurări, ASF discută majorări de capital, negociază“, a acuzat Adamescu.

Acţionarii au propus un plan de redresare prin care să vină cu aport de capital de 150 de milioane de lei până la sfârşitul anului, iar restul de 275 de milioane de lei până la 30 septembrie 2016.

The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au au mai cerut ASF să retragă administrarea specială, precum şi limitarea activităţii de subscriere aplicată în mai, dar şi să permită Astra să preia AXA Life Insurance.

Argumentele ASF

„Cele 150 de milioane de lei propuse de Adamescu trebuie cheltuiţi mâine, datoriile Astra sunt de peste 200 de milioane de lei.
Nu putem să aşteptăm sfârşitul anului, să ne permitem să punem în pericol contractele de asigurare şi interesul asiguraţilor.
Până la sfârşitul anului avem nevoie nu de 150 de milioane de lei, ci de un miliard de lei“, a replicat Mişu Negriţoiu, într-o conferinţă de presă.

Totodată, Negriţoiu a precizat că propunerea acţionarilor Astra Asigurări a fost insuficientă şi contradictorie, întrucât orice aport pe care acţionarii l-au propus pentru acest an şi anul viitor era legat de ieşirea din starea de administrare specială.

„Legea 503 nu ne dă voie să scoatem o societate din starea de supraveghere specială fără refacerea indicatorilor. Adamescu ar fi trebuit să pună măcar un leu în prima etapă a majorării de capital social“, a mai spus şeful ASF.

Consiliul ASF a decis intrarea Astra Asigurări în faliment, plata daunelor urmând să fie preluată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite