Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Federaţie: Doar 121.000 de turişti şi-au petrecut Revelionul în ţară, cheltuind în medie 211 euro/persoană

0
3 Jan 2022 13:34:08
Autor: Afrodita Cicovschi

Doar 121.000 de turişti şi-au petrecut Revelionul într-o destinaţie din România, cu 32% mai puţin faţă de Revelionul 2019/2020, şi au cheltuit aproape 25,6 milioane de euro, în scădere cu 40% faţă de 2019, arată datele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Potrivit calculelor „Adevărul” fiecare turism a cheltuit în România, în medie, câte  211,57 euro.
 
După doi ani de restricţii, românii au putut sărbători Revelionul în condiţii aproape normale, întrucât autorităţile au ridicat o parte din măsurile impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, cei mai mulţi români au preferat să petreacă noaptea dintre ani în grup restrâns şi, mai ales, în locuri mai izolate. Faţă de anii trecuti, rezervările pentru Revelion s-au făcut pe ultima sută de metri, iar durata sejurului a scăzut de la 5 la 3 nopţi de cazare faţă de anul trecut, explicaţia fiind şi faptul că zilele legale nelucrătoare de 1 şi 2 ianuarie au picat în weekend. În consecinţă, multe unităţi de cazare din România au avut un grad de ocupare mic sau chiar au fost goale.  
 
Cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion s-a înregistrat în turismul rural - aproximativ  48.000, turiştii petrecându-şi noaptea dintre ani la pensiuni, cu 20% mai puţin faţă de 2019/2020. În aceste destinaţii, pe lângă ofertele tradiţionale, au fost pregătite şi pachete turistice atractive, cu cazare şi masă de tip all inclusive.
 
Aşa cum ne-am aşteptat pe locul secund în clasamentul destinaţiilor interne alese de români se află zona montană, unde peste 40.000 de turişti şi-au petrecut Revelionului, totuşi cu 18% mai puţin faţă de anul 2019. Cele mai solicitate staţiuni au fost cele cunoscute de pe Valea Prahovei, Poiana Braşov, zona Rucăr-Bran, Păltiniş, Rânca, Straja, precum şi cele din Maramureş şi Bucovina. O noutate pentru turişti a fost deschiderea primei pârtii olimpice de schi din România şi a telegondolei din staţiunea montană Borşa, situată la poalele Munţilor Pietrosul Rodnei.
 
Staţiunile balneare au găzduit de Anul Nou peste 16.000 de români, în scadere cu 37% faţă de anul 2019. Cele mai vândute pachete au fost cele cu 3 nopţi de cazare şi demipensiune, petrecere de Revelion, dar şi acces gratuit la piscină, saună şi sala de fitness.
 
Cea mai mare scădere - de 57% , s-a înregistrat în hotelurile si restaurantele din Bucuresti si oraşele din ţară, deoarece multe locaţii nu au fost deschise din cauza lipsei de turişti, dar şi de personal. Astfel că doar 13.500 de români au ales să se distreze într-unul dintre hotelurile situate în marile centre urbane, unde sejurul minim a fost de 2 nopţi.
 
Ca în fiecare an, au fost facute rezervări şi în Delta Dunării şi pe litoralul românesc, numărul turiştilor fiind totuşi mic comparativ cu alte destinaţii.
 
“E important de subliniat faptul că în unităţile de cazare din ţară nu au existat limită de capacitate şi au fost acceptate persoanele vaccinate sau trecute prin boală, precum şi persoanele testate, iar în restaurante singura restricţie a fost ca acestea să funcţioneze la 50% din capacitate. În anul 2021, lipsa voucherelor de vacanţă a dus la creşterea numărului de turişti cazaţi în structuri neclasificate, care, în unele staţiuni, a ajuns să depăşească numărul locurilor în unităţile clasificate. Astfel, jumătate din cei prezenţi în staţiunile de pe Valea Prahovei au fost cazaţi în vile şi apartamente neclasificate şi au petrecut noaptea de Revelion în aceste structuri, cu mâncare şi băutură adusă de acasă sau comandată online”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv FPTR.
 
 

 Revelionul în străinătate

 
Numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări a scăzut cu aproximativ 42% faţă de anul 2019 în aceeaşi perioadă. De-a lungul anului, incertitudinea şi teama privind introducerea unor restricţii au afectat vacanţele românilor în străinătate, iar numărul acestora a depins de clasificarea ţărilor conform ratei de incidenţă. De aceea, turiştii care au preferat să petreacă noaptea de Revelion într-o destinaţie externă s-au hotărât în ultima clipă .
 
Profitând de vremea caldă, o parte dintre români au ales să călătorească cu autoturismul personal în ţările apropiate din Europa, pentru a evita zonele aglomerate din aeroporturi şi schimbările permanente cu privire la regulile de călătorie cu avionul. Astfel, în acest an, scăderea cererii faţă de anul 2019 şi pierderile suferite în anul 2020 au determinat companiile aeriene să majoreze tarifele spre destinaţiile solicitate în această perioadă.
 
Cele mai mediatizate locaţii unde români au ales să îşi petreacă noaptea dintre ani au fost destinaţiile exotice îndepărtate precum: Egipt, Emiratele Arabe Unite, Zanzibar, Thailanda, Republica Dominicana, Cuba, Mexic sau Kenya. Printre preferinţele turiştilor au fost şi ţări precum Malta şi Israel.
 

Turism semi-organizat şi rezervările online

 
Şi anul acesta s-a păstrat tendinţa de organizare pe cont propriu a vacanţelor, folosind platformele de rezervări online, mai ales pentru rezervarea biletelor de avion şi a cazărilor în destinaţii externe, chiar dacă pe site-urile specializate în promovarea ofertelor restaurantelor şi hotelurilor de Revelion numărul acestora a fost foarte mic comparativ cu anul 2019 .

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările