Firmele vor avea încă un cod unic de identificare. Al treilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele juridice şi persoanele fizice autorizate (PFA) vor fi identificate în Registrul Comerţului prin încă un cod unic de înregistrare, potrivit unei legi care a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, pe lângă numărul de ordine actual din Registrul Comerţului şi codul unic de înregistrare fiscală, firmele vor avea un identificator unic la nivel european.

Noul cod unic de identificare (EUID) va permite contribuabililor să fie identificaţi în sistemul de interconectare a registrelor comerţului din statele membre ale Uniunii Europene, din care urmează să facă parte şi Registrul Comerţului din România, potrivit avocatnet.ro. Legea nu se va aplică însă imediat după publicarea sa în Monitorul Oficial, ci va intră în vigoare peste aproximativ doi ani, la 17 iulie 2017.

Noul cod unic de identificare va individualiza operatorul economic în tot spaţiul comunitar. Potrivit Legii promulgate, registrul central al comerţului (ţinut de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - ONRC) şi registrele comerţului ţinute de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale urmează să fie incluse într-un sistem european în care vor fi cuprinse toate registrele comerţului din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv sistemul de interconectare a registrelor comerţului. 

Pentru că persoanele fizice şi juridice înregistrate în registrele comerţului din România să poate fi identificate în sistemul european, ele vor primi un nou cod de identificare, mai exact - identificatorul unic la nivel european (EUID).  

  

Noul cod va fi primit atât de persoanele juridice, cât şi de persoanele fizice care se înregistrează la ONRC pentru a desfăşura activităţi economice sub formă de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale. 

 Codul EUID, care se va implementa din 2017, va include: 

 - elementul de identificare al României, 

 - elementul de identificare al registrului naţional în Uniunea Europeană, 

 - numărul persoanei din Registrul Comerţului.

Totodată, conform prevederilor din nouă lege, dacă va fi necesar, pentru a evită erorile de identificare, codul unic de înregistrare la nivel european va conţine şi alte elemente, care nu sunt însă specificate în reglementările promulgate.

Actul normativ mai stabileşte că identificatorul unic la nivel European EUID va fi trecut pe certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului, documentul pe care orice firmă sau persoane fizică îl primeşte la înmatricularea că operator economic în Registrul Comerţului.

Nouă lege prevede că, prin sistemul de interconectare a registrelor comerţului, ONRC urmează să pună la dispoziţia publicului documentele şi informaţiile referitoare la profesioniştii din toate ţările membre ale Uniunii Europene, înregistraţi în registrul comerţului, potrivit avocatnet.ro. 

  

Pe pagină de internet a ONRC şi pe portalul de servicii online al acestuia, urmează să fie disponibile gratuit prin sistemul de interconectare a registrelor comerţului următoarele informaţii: 

- denumirea şi formă juridică a persoanei înregistrate în registrul comerţului; 

 -  sediul social/profesional al persoanei înregistrate în registrul comerţului şi statul membru în care este înmatriculată; 

 - numărul de ordine din registrul comerţului al persoanei înmatriculate/înregistrate,identificatorul unic la nivel european EUID şi codul unic de înregistrare fiscală; 

 -  starea firmei. 

 De asemenea, contra-cost, pe cheltuiala solicitantului, vor putea fi eliberate copii în format electronic ale:  

 - certificatelor de pe înregistrările efectuate în registru 

 -  actelor prezentate în acest scop, 

 - certificatelor constatatoare că un anumit act sau fapt este ori nu este înregistrat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite