Firmele private ar putea scăpa de analiza de risc la securitate fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile private ar putea fi exceptate de la obligaţia de a obţine analiza de risc la securitate fizică, aceasta urmând să fie obligatorie numai pentru companiile deţinute total sau parţial de stat, dacă o propunere legislativă înaintată de USR va fi adoptată.

Mai precis, USR solicită ca societăţile care au capital social integral privat să fie exceptate de la obligaţia obţinerii analizei de risc la securitate fizică, motivând că legislaţia conţine „obligaţii excesive“ în sarcina acestor societăţi. „Acestea se manifestă în special faţă de întreprinderile mici şi mijlocii, care, de multe ori, neavând bunuri de valoare considerabilă, ajung să suporte cheltuieli semnificative pentru efectuarea analizei de risc la securitate fizică. Reglementările în vigoare au trezit de nenumărate ori nemulţumiri din partea antreprenorilor şi reprezintă un subiect de critică din partea societăţii”, motivează iniţiatorii propunerii legislative înregistrate vineri la Senat.

Potrivit lor, scopul adoptării legii privind paza obiectivelor este declarat ca fiind cel de prevenţie „împotriva oricăror acţiuni ilicite care lezează dreptul de proprietate, existenţa materială a acestora, precum şi a protejării persoanelor împotriva oricăror acte ostile care le pot periclita viaţam integritatea fizică sau sănătatea“, însă măsurile la care sunt obligate societăţile care au capital integral privat sunt disproporţionat de mari faţă de scopul declarat.

„Prin adoptarea prezentei legi propunem eliminarea obligativităţii efectuării analizei de risc la securitate fizică din sarcina societăţilor, acesta fiind o măsură care nu oferă garanţii. Cu atât mai mult, costurile sunt suportate de societăţi, iar amenda pentru neefectuarea ei este exagerată, fiind în sumă de la 5.000 – 10.000 lei”, mai spun iniţiatorii.

Începând cu 1 iulie 2018, toate companiile sunt obligate să aibă analiza de risc la securitatea fizică. Odată cu această dată şi-a încetat efectele amânarea termenului până la care unităţile înfiinţate înainte de 16 iunie 2012 erau exceptate de la realizarea analizei de risc la securitate fizică. Potrivit unei statistici ONRC, la 31.05.2012  erau active din punct de vedere juridic 672.709 persoane juridice, care, începând cu 1 iulie, trebuie să realizeze analiza de risc la securitate fizică. Per total, obligaţia efectuării analizei de risc la securitate fizică şi implementării măsurilor de securitate conform acesteia, era aplicabilă pentru mai mult de 1,5 milioane de unităţi, cerinţa legală extinzându-se şi asupra pentru punctelor de lucru înfiinţate distinct de către acestea.

Ce este analiza de risc la securitate fizică

Analiza de risc implică: definirea parametrilor interni şi externi care generează şi/sau modifică riscurile la securitatea fizică a unităţii; stabilirea metodei şi a instrumentelor de lucru; identificarea tuturor riscurilor la securitatea fizică, a zonelor de impact, a evenimentelor şi cauzelor riscului, precum şi a potenţialelor consecinţe; analizarea riscurilor la securitatea fizică; estimarea riscurilor unităţii beneficiare; întocmirea Raportului de evaluare şi tratare a riscurilor la securitatea fizică.

Cât costă evaluarea

Şi sumele nu sunt deloc mici: preţul evaluatorilor de risc la securitate fizică pornesc de la 95 euro, crescând în funcţie de distanţa pe care trebuie să o parcurgă evaluatorul până la obiectivul ce urmează să fie evaluat, suprafaţa acestuia, timpul estimat a fi necesar pentru evaluare - situaţie în care evaluatorii pot include în tarif şi contravaloarea nopţilor de cazare, dar şi costurile ce ar acoperi hrana.

Astfel, pentru un punct de lucru mic, de maximum 50 mp, evaluatorul poate percepe cel puţin 600 lei, pentru spaţii mai mari de 100 mp peste 1.000 de lei, iar pentru spaţiile ce depăşesc 200 mp preţul poate ajunge între 2.000 şi 5.000 de lei, în funcţie de domeniul de activitate şi numărul de angajaţi.

O firmă mare, care are mai multe puncte de lucru, poate chiar sute cum este cazul caselor de pariuri sportive, este obligată să plătească evaluarea de risc pentru fiecare dintre acestea.

Printre factorii care pot influenţa preţul unei analize de risc se numără suprafaţa obiectivului (preţul pentru o casă de amanet sau un birou va fi mai mic decât preţul pentru un depozit), complexitatea activităţii (evaluarea unui spaţiu în care se vând băuturi alcoolice va fi mai simplă decât evaluarea unui spaţiu în care se asamblează maşini) şi locul unde este amplasat obiectivul (la preţul pentru realizarea unei ana­lize de risc se adaugă costurile deplasării).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite