Fiscul, nemilos cu distribuitorii angro de carburanţi, alcool şi tutun. Ce trebuie să facă firmele pentru a nu rămâne fără atestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANAF confirmă că distribuitorii angro de carburanţi, alcool şi tutun trebuie să aibă depozite. Dacă nu le au, rămân fără atestat. Deşi câteva firme au obţinut în instanţă suspendarea acestei obligaţii, Fiscul spune că aceste situaţii sunt excepţii, iar restul firmelor trebuie să se supună regulilor.

„Toate companiile care se ocupă cu distribuirea şi comercializarea angro a carburanţilor, a băuturilor alcoolice sau a tutunului prelucrat sunt obligate să folosească depozite, conform unui act normativ al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Deşi documentul a fost suspendat recent de trei instanţe judecătoreşti diferite, decizia e aplicabilă strict firmelor care au obţinut-o în instanţă, doar acestea putând să-şi păstreze atestatele”, a confirmat ANAF la solicitarea avocat.net. Aşadar, cei care nu-şi găsesc depozite până la 31 decembrie 2018 îşi vor pierde atestatele şi vor ieşi de pe piaţă.

Practic, prin OpANAF nr. 1960/2018, publicat în Monitorul Oficial din data de 10 august, Fiscul abrogă atestatele de distribuţie a produselor energetice şi băuturilor alcoolice în regim angros de către operatorii economici ce nu au depozitare.

„Este cazul unei societăţi ce achiziţionează benzină sau motorină de la rafinărie, deţine o cisternă şi transportă benzina/motorina direct la clientul final. La fel şi cu societăţile ce achiziţionează băuturi alcoolice de la o fabrică şi transportă băuturile direct la client. Toţi aceştia nu vor mai putea să desfăşoare activitatea dacă nu se dotează cu depozite. Practic, sunt scoşi din piaţă”, explica atunci Adrian Benţa, consultant fiscal.

Şi consultantul fiscal Gabriel Biriş spunea atunci că acest ordin scoate din piaţă companii mici, lăsând loc pentru „rechini”.

Val de decizii ale instanţelor                                                                                           

Trei instanţe judecătoreşti diferite au decis recent suspendarea ordinului dat de ANAF în august. Prima decizie de suspendare a fost dată de Curtea de Apel Constanţa, care a fost urmată de alte două de acelaşi fel, pronunţate de judecătorii Curţii de Apel Timişoara şi Curţii de Apel Bucureşti.

Cu toate acestea, decizia de suspendare se aplică doar firmelor pentru care s-a hotărât acest lucru în instanţă. Tuturor celorlalte companii li se aplică în continuare noua regulă.

Vor mai urma în mod sigur şi altele, pe rol fiind încă multe dosare, spune Gabriel Biriş.

ANAF a suspendat temporar ordinul

În ciuda deciziilor instanţelor, ANAF nu elimină acest ordin. Singura măsură luată de Fisc este să amâne, printr-un nou ordin, intrarea în vigoare a măsurii până la data de 31 decembrie 2018.

De anul viitor, însă, aceşti distribuitori angro vor fi însă obligaţi să respecte acest ordin.

„Până pe 31.12 se dă doar timp încă şi mai multor companii să obţină suspendarea aplicării ordinului. Ce se întâmplă atunci când instanţele se vor pronunţa şi pe fond şi vor anula ordinul (foarte probabil, din moment ce deja l-au suspendat)? Va fi clar o distorsionare a pieţei, unii vor putea continua activitatea, alţii nu”, explică Biriş.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite