Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Fondul Proprietatea vrea să vândă participaţiile minoritare la subsidiarele din România ale Enel

0
23 Sep 2014 18:18:20
Autor: Daniel Ionascu
Enel alimentează cu energie Banatul, Dobrogea, Bucureştiul şi împrejurimile lui
Enel alimentează cu energie Banatul, Dobrogea, Bucureştiul şi împrejurimile lui

Fondul Proprietatea (FP) este dispus să vândă participaţiile pe care le deţine la companiile de distribuţie de electricitate controlate în România de Enel, în contextul planurilor grupului italian de a renunţa la aceste subsidiare, a declarat, marţi, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

„Suntem dispuşi să discutăm cu oricine devine acţionar majoritar despre noua structură a acţionarilor din companii. Vânzarea este o opţiune, dar depinde de preţul pe care îl vom avea“, a spus Konieczny, într-o conferinţă organizată după adunarea acţionarilor Fondul Proprietatea.
 
Fondul are participaţii de 12% la Enel Distribuţie Muntenia şi de câte 24,1% la Enel Distribuţie Banat şi Enel Distribuţie Dobrogea, companii pe care grupul italian, acţionarul majoritar, a anunţat că le vinde.
 
Pachetele de acţiuni pe care Fondul Proprietatea le deţine la aceste companii reprezintă 9,5% din valoarea activului net al societăţii. Pachetul de acţiuni la Enel Distribuţie Banat este evaluat de FP la 130 de milioane de euro, cel la Enel Muntenia la 107 milioane de euro, iar cel la Enel Dobrogea la 86 milioane de euro.
 
FP nu este implicat în procesul vânzării distribuţiilor Enel în calitate de cumpărător, a răspuns Konieczny la o întrebare dacă Fondul ar fi dispus să utilizeze în schimburi participaţiile la distribuţiile Enel pentru a dobândi pachetul majoritar la una dintre ele.
 
De asemenea, Fondul are participaţii de câte 12% şi la companiile Enel Energie Muntenia şi Enel Energie.
Enel, care deţine o treime din piaţă distribuţiei de energie din România, a anunţat că vrea să vândă operaţiunile din România până la sfârşitul acestui an.
 

Nuclearelectrica şi Electrica vor bucăţi din operaţiunile italienilor

 
Nuclearelectrica a anunţat, vineri, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte din operaţiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de către acţionari.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a aflat miercuri la Roma pentru discuţii cu conducerea grupului energetic Enel privind vânzarea operaţiunilor din România. El a fost însoţit în această vizită de directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, şi de cel al Electrica, Ioan Roşca.
 
Nicolescu a afirmat la începutul săptămânii trecute, într-o conferinţă de presă, că activitatea de distribuţie a energiei este considerată strategică de statul român, mai ales în zona Dobrogea, având în vedere că în zonă există baze militare, dar şi din perspectiva conflictului din Ucraina.

Mai puteţi citi:
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările