Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Fostul şef al companiei de asigurări deţinute de Eximbank a plătit din banii instituţiei sejururi în străinătate, mese la restaurant cu familia şi bijuterii de lux

30
22 Apr 2014 18:48:42
Autor: Adina Vlad
Radu Frîncu a fost preşedinte al directoratului Companiei de Asigurări-Reasigurări Exim, deţinută de banca de stat Eximbank, în perioada mai 2010 - iulie 2013
Radu Frîncu a fost preşedinte al directoratului Companiei de Asigurări-Reasigurări Exim, deţinută de banca de stat Eximbank, în perioada mai 2010 - iulie 2013

Fosta conducere a CARE România, companie de asigurări deţinută de banca de stat Eximbank, a folosit sume însemnate ale instituţiei în interes personal, şi-a decontat sejururi în străinătate şi mese la restaurant cu familia, se arată într-un raport al Corpului de control al prim-ministrului.

În perioada supusă controlului, Compania de Asigurări-Reasigurări Exim era condusă de Radu Frîncu (19 mai 2010- 8 iulie 2013), preşedinte al directoratului, de Constantin-Marius Banu (16 iulie 2010- 8 iulie 2013), membru, şi de Alexandru Neferoiu (10 noiembrie 2011 - 8 iulie 2013), membru. 
 
În urma verificărilor, Guvernul va sesiza Parchetul asupra neregulilor identificate la Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România), companie deţinută de banca de stat Eximbank
 
Inspectorii arată că, deşi normele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor stabilesc că membrii conducerii executive trebuiau să aibă studii superioare, nu au fost identificate înscrisuri care să ateste că Radu Frîncu a absolvit cursurile unei instituţii de învăţământ superior. 
 
În CV-ul acestuia, transmis de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, se arată că Frîncu ar fi urmat, în perioada 1990-1995, cursurile Facultăţii de Management IT, Universitatea Bucureşti - România şi, în perioada 2001 -2003, pe cele ale Universităţii IDW Management Den Haag- Olanda. 
 
Universitatea din Bucureşti a comunicat însă că acesta nu a fost student şi nu a susţinut examenul de licenţă la instituţie, iar Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a informat că Universitatea IDW Management Den Hag- Regatul Ţărilor de Jos nu se regăseşte În World Higher Education Database, baza de date a universităţilor acreditate, şi nici pe site-ul ENIC 1 NARIC (European Network of lnformation Centres/National Academic Recognition lnformation Centresj).
 
„În concluzie, conform datelor comunicate de instituţiile competente, s-a constatat faptul că domnul Radu Frîncu a deţinut funcţia de preşedinte al directoratului Companiei CARE România S.A. deşi nu a îndeplinit o condiţie obligatorie prevăzută de normele legale pentru ocuparea funcţiei de membru al directoratului unei societăţi de asigurări, şi anume să aibă studii superioare, întrucât nu a făcut dovada absolvirii unor studii superioare“, se arată în raportul de control.
 
O altă constatare este că, în perioada 2010-2013, când Radu Frîncu a îndeplinit funcţia de preşedinte al directoratului, a fost consemnată o pierdere de 23,4 milioane lei pentru companie.
 
Inspectorii mai arată că, în timpul mandatului de preşedinte, Radu Frîncu a devenit proprietar al unui autoturism marca Bentley, dar nu a depus declaraţia de avere, a cheltuit, împreună cu Constantin Banu, 831.177 lei şi 53.173 euro din fondurile companiei în interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei, a decontat 65.895 lei şi 31.663 euro pentru sejururi efectuate împreună cu familia sau cu alte persoane la lbiza, la Cannes, la Disneyland-Paris şi în staţiunea lschgl din Austria, a decontat 12 note de plată pentru mese servite de soţia sa la restaurant, şi-a cumpărat anvelope noi la maşină, produse Louis Vuitton, bijuterii Cartier, un telefon Vertu produs de divizia de lux Nokia, un televizor SmartTV, precum şi 2.000 euro la o firmă din Milano pentru servicii de consultanţă de imagine din banii companiei.
 
„La data de 1 martie 2011, doamna Frîncu Catrinel a efectuat o consumaţie în valoare de 3.363 de lei la restaurantul «Le Club» din Bucureşti“, se arată în raportul Corpului de control. 

La acestea se adaugă cheltuieli decontate pentru îmbrăcămite din Milano, deplasări cu taxiul la Londra, închirierea de maşini de lux la Saint Tropez şi la Nisa, transport cu elicopterul la Monte Carlo.

Radu Frîncu şi Catrinel Frăncu au divorţat în 2012. 
 
La rândul său, Constantin Banu a decontat cheltuieli pentru un sejur în staţiunea San Benedetto del Tronto din Italia, precum şi produse Louis Vuitton şi articole de pescuit.
 
De asemenea, Banu a mers cu soţia şi cei doi copii ai săi la Disneyland, achitând din banii companiei biletele de avion, cazarea şi biletele de intrare în parcurile Disneyland pentru cinci zile. 
 
Raportul de control al fost transmis Parchetului, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală, Autorităţii de Supraveghere Financiară, Curţii de Conturi, Agenţiei Naţionale de Integritate, Ministerului Finanţelor şi Eximbank.
 
Compania are ca obiect principal de activitate efectuarea de operaţiuni şi activităţi de asigurare (cu excepţia asigurărilor de viaţă) şi, ca obiect secundar, realizarea unor activităţi de reasigurare, având un capital social în sumă totală de 44,1 milioane lei deţinut, în procent de 93,78%, de către Eximbank, în calitate de acţionar majoritar fondator, precum şi de acţionari persoane fizice, în procent de 6,22%, statul fiind astfel, în mod indirect, acţionar majoritar. 

Sinteza raportului de control privind verificările de la EximAsig


Mai puteţi citi: 

EximBank mizează pe exportatori şi câştigă: a obţinut în 2013 un profit de patru ori mai mare decât în 2012. EximBank, banca dedicată susţinerii exportatorilor, a încheiat anul 2013 cu un profit net de aproape 50 de milioane de lei, nivel de patru ori mai mare faţă de 2012. Rezultatele au fost obţinute „în condiţiile dinamizării activităţii comerciale şi gestionării eficiente a resurselor, potrivit datelor financiare preliminare“, se arată într-un comunicat al băncii.

Exportatorii vor avea o nouă asociaţie, înfiinţată la iniţiativa EximBank. EximBank a demarat procesul de înfiinţare a Asociaţiei Române a Exportatorilor – AREX, proiect care îşi propune „să contribuie la promovarea companiilor româneşti ce derulează tranzacţii comerciale internaţionale şi la consolidarea prezenţei româneşti pe pieţe externe“, se arată într-un comunicat al băncii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

sebastian hanes
22.04.2014, 21:26:50

peste tot is escroci, coruptie blabla. esential e procentul de suportat de catre populatiune. la noi e imens

+10 (12 voturi)
Carmen Florea
22.04.2014, 21:26:50

Al cui e 'omul' javra asta analfabeta? A depus acte false de studii ca Tonta si nimeni n-a controlat,deci stiau cu cine au de-a face. Misuna institutiile statului de astfel de derbedei cocalari,care-s fruncea in Rumania,care se lafaiesc in banii platitorilor fara sa miste un deget. Auzi,1000$ pt o cina la restaurant din banii prostilor. Au falimentat banci in halul asta fara ca organele statului sa intervina,mai mult, fara o zi de puscarie.se ghiftuiesc interlopii cot la cot cu un stat in care foiesc penalii. Platiti,prostilor,ca sa se lafaiasca jagardelele,iar cand e vorba sa plateasca niste daune, asiguratul trebuie sa apeleze la instante. Daca ar fi infundati macar vreo cativa pe 10 ani si confiscata averea pana la tanga, s-ar gandi si ceilalti inainte de a se scalda in bani ca porcii in bostani. Dar si-au facut legi penalii si se aleg cu 2 ani 'suspendati' si cu milioanele furate in conturi ca recompensa pt 'stres'.

+10 (20 voturi)
Serban Remus
22.04.2014, 21:44:09

baaaa, tara de hoti si de tigani, simt ca innebunesc, scosi in strada si executati e ultima solutie, incredibil ce se intampla in tara asta

+11 (15 voturi)
Jupânu'
23.04.2014, 00:00:57

un profesionist adevarat.

+2 (8 voturi)
Jupânu'
23.04.2014, 00:02:11

i-a facut pe toti atata timp.

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările