FOTO VIDEO Invenţii revoluţionare ce folosesc apa: de la aparatul care transformă aerul în apă la dispozitivul care verifică dacă bei apă potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
apa potabila FOTO Adevarul

Apa este o resursă destul de abundentă şi mulţi pot crede că subiectul poate fi destul de plictisitor. Însă mai multe companii care au participat la conferinţa internaţională privind tehnologia apei, WATEC, ne demonstrează contrariul.

Zeci de companii s-au întâlnit la WATEC, în Tel Aviv, în perioada 11-14 septembrie, pentru a se „bate” pe inovaţii în domeniul apei. Rezultatul a fost o expoziţie care a abundat în tehnologii inovatoare: de la aparate care absorb umezeala din aer şi o transformă în apă, la dispozitive care îţi spun dacă apa pe care o bei este potabilă, aparate în care pui plastic cu bacterii pentru a purifica apa sau conducte care seamnănă cu pielea de rechin.

Roşu când apa nu e bună

Compania Lishtot a venit la expoziţia tehnologică în domeniul apei cu un dispozitiv pe care, dacă nu ştii ce este, l-ai putea confunda cu o cheie de maşină. Însă ce face acest device este mai mult decât să descuie sau să încuie o uşă.

E de ajuns să apropii dispozitivul de un pahar cu apă şi se colorează: albastru sau roşu. Albastru dacă apa este potabilă, bună de băut, roşu dacă trebuie să te ţii departe de această apă.

„Avem un dispozitiv care detectează prezenţa contaminărilor din apă. Dispozitivul funcţionează pe baza unui principiu simplu: când pui apă într-un pahar de plastic, generază un câmp electromagnetic pe pahar. Iar acest câmp electromagnetic este afectat în mare măsură de ce conţine apa. Pot fi metale grele, compuşi organici, bacterii. Ce detectează dispozitivul este trimis către aplicaţia noastră şi poţi vedea ce este de fapt în apă”, a explicat pentru „Adevărul” unul dintre inventatorii acestui dispozitiv.

L-am întrebat pe unul dintre aceştia cu ce este contaminată apa despre care dispozitivul arată că nu este bună de băut şi ne-a răspuns, chicotind: „Nu spuneţi nimănui, dar e doar saliva mea”. Aşadar, câteva bacterii sunt îndeajuns pentru ca dispozitivul să le detecteze.

Apă din nimic

Dacă te uiţi la dispozitivul companiei Water Gen, ai spune că este un simplu dozator de apă. Şi este, într-adevăr un dozator de apă, însă dacă încerci să cauţi rezervorul la care este conectat, nu îl vei găsi.

watec water gen

Asta pentru că nu există, de fapt. Ceea ce face aparatul creat de Water Gen este să atragă umiditatea din aer şi să o transforme în apă. Acesta purifică întâi umezeala atrasă, adaugă mineralele care se regăsesc de obicei în apă şi produsul final este tocmai bun de băut.

Circa 30 de litri de apă potabilă pe zi poate produce un aparat de capacitate mică, dar compania are şi dispozitive de folosinţă industrială, a căror producţie ajunge la 6.000 de litri de apă pe zi.

Plastic cu bacterii pentru purificare

În dreptul standului companiei Aqwise, găseşti acvarii imense, pline cu bucăţi de plastic, pe care le-au putea confunda cu mărgele.

watec

Bucăţile conţin, însă, bacterii cărora le place umezeala, dar cărora le place şi să „se înfrupte” cu material organic al reziduurilor găsit în apă. Rezultatul este că apa trecută prin acest filtru devine potabilă.

Tehnic vorbind, purificarea se bazează pe o tehnologie unică de tratare biologică numită Attached Growth Airlift Reactor (AGAR), care combină un purtător special structurat de biomasă cu un sistem special de aerare.

watec

De ce e nevoie de atâtea invenţii?

Ce scopuri au însă toate aceste companii şi cum şi-au motivat prezenţa la WATEC?

Israel este cunoscută drept o ţară deşertică, fiind ameninţată pe de o parte de secetă, iar pe de cealaltă parte de insecuritate geopolitică, ceea ce o face o ţintă a posibilelor atacuri de securitate, inclusiv a unor contaminări, prin râul Iordan. Iar pentru Israel, apa este atât de rară încât da, a devenit o problemă de securitate.

Acesta este principalul motiv pentru care statul Israel a devenit un deschizător de drumuri în ceea ce priveşte tehnologia apei, iar companiile se întrec în inovaţii de purificare, economisire, regenerare şi refolosire a apei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite