Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Gabriel Biriş, MFP: impozitul specific din turism „este de tip bazar, de genul măsurilor luate în Evul Mediu“

2
24 Jul 2016 17:38:33
Autor: Dan Străuţ
Din 2017, unităţile turistice şi de alimentaţie publică vor avea un regim fiscal diferit de al societăţilor din alte domenii
Din 2017, unităţile turistice şi de alimentaţie publică vor avea un regim fiscal diferit de al societăţilor din alte domenii

Noul impozit forfetar din industria hotelieră şi de alimentaţie publică - proiect de lege trimis, săptămâna trecută, de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament pentru reexaminare - este „un impozit de tip bazar, un impozit de Evul Mediu şi care nu ajută în niciun fel la modernizarea fiscalităţii în România“, a declarat pentru News.ro secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Gabriel Biriş.

Secretarul de stat apreciază că „prin eliminarea impozitului pe profit - pe motiv că vezi, Doamne, din industria asta tot nu colectăm nimic -, statul face o declaraţie de neputinţă. Or, noi trebuie să ne concentrăm în a întări instituţiile statului şi respectul faţă de lege, nu a da excepţii de la lege pentru cei care nu au respectat-o până acum“.

Diferenţa, ca ajutor de stat

De altfel, Gabriel Biriş, este de părere că „diferenţa dintre impozitul pe profit datorat în mod normal şi acest «minunat» impozit specific se numeste «ajutor de stat». Care ajutor de stat poate fi acordat, dar numai după ce se îndeplinesc ceva formalităţi. Care nu au fost făcute“.

Proiectul de lege, adoptat de Parlament pe 28 iunie, prevede că operatorii economici ce desfăşoară activităţile hoteliere şi alimentaţie publică vor plăti, indiferent de mărimea cifrei de afaceri şi de nivelul profitului, un impozit specific, calculat pe numărul de locuri de cazare sau mărimea spaţiului alocat activităţii.

Iohannis: „Modul de calcul nu este echitabil“

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat săptămâna trecută Parlamentului reexaminarea legii, pe motiv că modul de calcul nu este echitabil, ducând în unele situaţii la creşterea dărilor, iar în altele la scăderea lor, pentru aceeaşi activitate.

Şeful statului afirmă în cererea de reexaminare că proiectul „nu realizează pe deplin scopul preconizat de legiuitor“.

„Valoarea impozitului stabilit conform noilor reglementări va fi mai mare decât cea plătită conform prevederilor Codului Fiscal pentru anumiţi agenţi economici, în timp ce alţi agenţi economici vor plăti mai puţin decât în prezent pentru aceeaşi activitate desfăşurată, ignorându-se capacitatea de plată a contribuabilului la sfârşitul exerciţiului financiar“, se arată în cererea de reexaminare.

Preşedintele argumentează că operatorii economici ce vor plăti un impozit specific mai mare decât cel determinat conform prevederilor Codului Fiscal în vigoare vor fi nevoiţi să găsească resurse financiare pentru a achita impozitul, ceea ce va conduce fie la creşterea gradului de îndatorare şi, implicit la reducerea investiţiilor, fie la adoptarea unor practici de evaziune fiscală sau chiar la închiderea activităţii.

În fine, preşedintele Iohannis afirmă că ar fi oportună şi consultarea Comisiei Europene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Antonescu Vlad
24.07.2016, 18:27:49

Demersul Domnul Presedinte Iohannis este legitim si rational. Impozitul "specific din turism" nu propune doar o modalitate de calcul inechitabilci este o initiativa fundamental gresita, promovata de indivizi care nu doresc altceva decat sa plateasca impozit mai mic si sa tina departe organele de control. Grupul de parlamentari PSD care sustine propunerea a fost dezinformat sistematic de unii dintre "reprezentantii patronatului". Nici un specialist in taxare si finante nu poate sa sustina o asemenea masura.

Ggggg Hhhhh
24.07.2016, 23:02:30

Cum am mai scris,în multe regate din evul mediu se luau impozite doar în razboi.

Modifică Setările